ULTIMÁTUM pre TA3: Zbavte sa Ilieva a Dírera!
25 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Mazanie relácií, v ktorých hosť nebodaj povie iný názor, ako má naša vláda, ideologické prednášky moderátorov, nepozývanie do diskusií oponentov... Tak až sem skĺzla spravodajská TA3. V poslednom čase Slováci zaznamenali nejeden prešlap voči nestrannosti a nezaujatosti. Spôsob podávania informácií sa vraj mení, preto tá zmena dramaturgie diskusných relácií. Portál Zomri už nedeľné relácie TA3 V politike premenoval na „nedeľné chvíľky poézie“.

Súčasť práce

Zuzana Martináková, šéfka spravodajstva a publicistiky Televízie ta3, o tom hovorila v rozhovore, ktorý poskytla portálu Mediaklik. Po otázke, či TA3 vníma nárast negatívnych atakov voči samotnej inštitúcií, ale aj vybraným tváram, uviedla:

“Jednoznačne áno, vnímame to. Sú to silné emócie. Napríklad jeden mail zo včera. Anonymný divák nám dal ultimátum 168 hodín, aby sme z obrazovky stiahli Rasťa Ilieva a Riša Dírera. Berieme takéto správy ako súčasť našej práce. Ataky na novinárov tu vždy boli a vždy budú.” 

Súčasťou stratégie televízie je aj vypnutie komentárov na webe. Nenávistné a vulgárne komentáre regulujú. "Každý verbálny útok vyhodnocujeme, riešime s právnikmi, či je nutná policajná ochrana, prípadne podanie trestného oznámenia. Viacerí kolegovia sa stretli s rôznymi druhmi vyhrážok," hovorí Martináková.

Richard Dírer

Chmelár: Žoldnieri propagandy

K tejto téme sa pred pár dňami vyjadril aj historik a politický analytik Eduard Chmelár. "Neviem, či Richarda Dírera platí TA3 alebo vláda, ale za jeho dnešný výkon by bol na neho hrdý aj Joseph Goebbels. Neochota kriticky rozlišovať medzi rôznymi postojmi a hádzať všetkých odporcov vojny do dezinfoscény je klasická metóda propagandy, ktorú rozpracoval práve spomínaný nacistický ideológ. Bolo až smiešne, že moderátor nepozval žiadneho oponenta k tejto téme a na záver si pochvaľoval, ako pekne a konštruktívne sa dá o tejto téme porozprávať. No neskutočné, aká idylka môže vzniknúť, keď vám vopred pripravený scenár nenarúša nepríjemnými argumentmi nejaká opozícia, však?

Chmelár Dírerovi odkázal, že človek, ktorý dusí pluralitnú diskusiu a nehľadá pravdu, ale verklíkuje kriticky nespracované zavádzajúce informácie oficiálnych miest, nie je novinár, ale žoldnier propagandy.

ZA SLOBODU SLOVA!
Sme svedkami doby, keď eskalujú emócie a zdravé vnímanie sveta sa dostáva do vážnej krízy. Svet sa v novom tisícročí zmenil. Stal sa zložitejším, plný hrozieb a stúpajúceho napätia. Signatári výzvy protestujú proti svojvoľnému zasahovaniu štátnych... Čítať ďalej
24 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Farkašovský: Nemoderujú, ale ovplyvňujú

S politológom súhlasí aj dlhoročný moderátor Karol Farkašovský. “Koho zaujímajú názory moderátorov na politickú situáciu v krajine a ich intímne osobné záležitosti?” pýta sa Farkašovský. “Nemýlia si náhodou svoje pracovné poslanie? Alebo televízia ich využíva a cez nich chce podsúvať divákom svoje postoje? Kam to spejeme?

Podaktorí moderátori sú podľa Farkašovského doslova odtrhnutí z reťaze. "Oni nemoderujú, ale ovplyvňujú. Divákov manipulujú svojimi komentármi. Tie sú iba subjektívnymi a emocionálnymi „výtvormi“ novinárov, ktorí si zmýlili svoje poslanie."

Podľa Farkašovského moderátori majú profesionálne viesť diskusiu, strážiť jej vecnosť, vyváženosť, úroveň a pýtať sa politikov na to, čo zaujíma ľudí, občanov, národ. Bez toho, aby tam vnášali vlastné súdy, presvedčenie či názory.

A na záver Farkašovský predpovedá: “Ak tento trend TA3 nezastaví, bude to aj s dôveryhodnosťou spravodajskej televízie stále horšie. Škoda média, ktoré doteraz v tom nezdravom mediálnom prostredí Slovenska ako-tak vyčnievalo. Táto „inovácia“ mu na reputácii u divákov iba uberá…”

Farkašovský: Zo slovenskej mediálnej reality je mi do plaču
Nielen SLOBODA médií, ale aj ZODPOVEDNOSŤ médií je súčasť DEMOKRACIE! Skonštatoval to na sociálnej sieti dlhoročný novinár a bývalý poslanec Karol Farkašovský. Novinárov najskôr vychovajme a potom ochraňujme. Nie naopak! Niektorí novinári si... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Baránek: Dezinformácia, veľmi populárne slovo

Politické diskusie sú téma, ktorá zaujala aj analytika Jána Baránka. Ten si taktiež všimol neobjektivitu moderátora nedeľnej relácie V politike, Richarda Dírera. Toho Baránek vníma,  ako „premotivovaného a aktivistického moderátora“.

„Televízia TA3 dnes prerazila ďalšie dno. Resp. jej premotivovaný, aktivistický moderátor, ktorý namiesto toho, aby moderoval, usmerňoval a podsúval svoje názory. Nehovoriac o tom, že napríklad vo zvýšenej miere využíval slovo „dezinformačný(á),“napísal pred pár dňami na sociálnej sieti Baránek.

Ján Baránek sa poriadne obul do TA3! TOTO im vyčíta
Politické diskusie sú téma, ktorá zaujala analytika RNDr. Jána Baránka. Ten si tentokrát všíma neobjektivitu moderátora nedeľnej relácie V politike, ktorú moderuje Richard Dírer. Toho Baránek vníma, ako „premotivovaného a aktivistického... Čítať ďalej
20 | 02 | 2023 | Eka Balašková

Na stiahnutie rozhovoru so Sachsom zabudla

Martináková dala zaujímavú odpoveď aj na otázku o rozhovore s Jeffrey Sachsom: “Je dôležité vnímať celé názorové spektrum, aby si každý mohol utvoriť vlastný názor a postoje Sachsa vôbec nie sú ojedinelé. Hovoríme o renomovanom makroekonómovi z Harvardu. Tým, že mu dáme priestor, netvrdíme, že má pravdu. Nepodceňujme diváka, že si nevie utvoriť svoj vlastný názor aj vtedy keď počuje slová, s ktorými zásadne nesúhlasí. Naše Ukrajinské správy a k tomu množstvo rozhovorov, analýz a reportáží o ruskej agresii na Ukrajine dokazujú jasný a čitateľný postoj Televízie ta3 k tomuto konfliktu. O tom nemôže nikto pochybovať.”

Martináková však akosi pozabudla, že reláciu s Jeffreym Sachsom spravodajská televízia po pár hodinách stiahla z obrazoviek aj z archívu. Takže toľko o podpore TA3 celému názorovému spektru.

Samozvaní znalci naratívov valcujú slobodu
Na titulnej fotke je záber do bežnej renomovanej redakcie (v tomto prípade NYT) koncom tridsiatych rokov minulého storočia. Novinári v nej s vekom 50 rokov a viac prinášali spravodajské informácie, glosy, eseje a fejtóny. Robili svoje remeslo -... Čítať ďalej
20 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik