Profesor Krejčí o vojne na Ukrajine: Zmenila svet! Ale nie v prospech Západu
22 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

ROK VOJNY! Tragédia. To je prvé, čo ma napadá. Zomierajú poväčšine mladí ľudia, ktorí za nič nemôžu. Chaos vo svete narastá, zvyšuje sa nepredvídateľnosť. Politológ profesor Oskar Krejčí je sklamaný vývojom ukrajinskej vojny. Vraciame sa do polovice päťdesiatych rokov minulého storočia. S generáciou politikov, ktorá nezažila veľkú vojnu a väčšinou vôbec nechápe, o čom je reč, skonštatoval Krejčí v rozhovore pre ParlamentníListy.cz.

Najväčšiu hrozbu svetovej bezpečnosti predstavujú podľa neho nekvalifikované politické elity, ktoré odmietajú prijať zákonnosť zmien, ktoré prebiehajú. „Zdá sa, že schôdzky s Macronom neboli zbytočné. Zo všetkých variantov konca vojny na Ukrajine sa javí ako najpravdepodobnejší ten, ktorý bude znamenať teritoriálne ústupky Kyjeva,“ myslí si Krejčí a pokračuje.

Vojna Ukrajinu ničí

Nech dopadne akokoľvek, Ukrajina stratí státisíce ľudských životov, ekonomické straty budú v stovkách miliárd dolárov, kultúrny život bude rozvrátený. Na druhej strane Európa prežíva opojenie z jednoty Západu a vôbec netuší, kam smeruje.
Porovnajte si rokovania Mníchovskej bezpečnostnej konferencie a včerajší prejav Vladimíra Putina. Je zrejmé, že sú tu dva oddelené svety. 

Pokiaľ ide o Ukrajinu, pre politikov na Západe začala vojna vlani vo februári, pre Rusko prevratom v Kyjeve roku 2014. Ani jedna strana nedosiahla svoje východiskové ciele. Ukrajina ďalej bojuje, Rusko sa nezrútilo. V prejave ruský prezident hovoril o poklese hrubého domáceho produktu o 2,1 percenta a o inflácii štyroch až päť percent. Viac ako polovica ruského zahraničného obchodu sa uskutočňuje v národných menách, teda mimo dolár a euro. To nie je zrútenie. Sankcie škodia obom stranám. Inflácia v Rusku je menšia ako v Európskej únii. Zatiaľ to vyzerá, že sa obe strany budú tento rok snažiť pokračovať vo svojom doterajšom snažení, len pridajú na intenzite. To nie je dobrá správa.

VOJNA BEZ KONCA: Biden križuje východnú Európu a americký SKEPTICIZMUS RASTIE
Najvýznamnejší ozbrojený konflikt v Európe od druhej svetovej vojny si už vyžiadal desaťtisíce mŕtvych. Zasiahla ukrajinský infraštruktúrny systém a poškodila globálnu ekonomiku. Ako sa vojna na Ukrajine tento týždeň blíži k hranici jedného roka,... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Vojna na Ukrajine svet zmenila

Ukazuje sa, že boje v Európe svetový juh neberie tak vážne, ako napríklad konflikt na Blízkom východe; juh sa s konečnou platnosťou oddeľuje od svojich koloniálnych metropol, začína problémy vo svete vnímať cez prizmu vlastných záujmov. Vojna znižuje špecifickú váhu Západu, predovšetkým Európy, vo svete. 

Rusko sa orientuje viac na východ a juh, čo sa môže stať pre budúcnosť Európskej únie veľkým problémom. Čína – ako je zrejmé aj z „bielej knihy“ Globálna bezpečnostná iniciatíva, ktorú dnes zverejnili v Pekingu – vystupuje ako globálny stabilizátor, upokojujúci faktor. To však niektorým vojnychtivým politikom vadí. Podľa dostupných informácií by mal 24. februára verejne predstaviť čínsky plán ukončenia vojny na Ukrajine prezident Si Ťin-pching – plán, o ktorom boli už informované Kyjev aj Moskva.  

Dnes najväčšiu hrozbu svetovej bezpečnosti predstavujú nekvalifikované politické elity, ktoré odmietajú prijať zákonnosť zmien, ktoré prebiehajú. Vo svete, v ktorom sa ekonomicky prebudili také kolosy ako Čína a India, nemôže sa Západ hrať na hospodára, ktorý všetkým diktuje pravidlá.

Opotrebovávacia vojna: Kto má navrch?

Zdá sa, že moderné zbrane a spravodajské prostriedky, ktorými disponujú obe strany – Rusko vlastné, Ukrajina vďaka dodávkam zo Západu – znemožňujú prekvapivé veľké prelomy frontu. Zatiaľ to vyzerá, že Rusko využíva svoju prevahu na tlak po celej línii bojov a hľadá slabšie miesto. Vzhľadom na hustotu opevnenej obrany je postup pomalý, je spojený s „premaľovaním“ obrany. A s čakaním na okamih a miesto, kedy a kde sa obrana zrúti. 

Prevaha na strane Ruska je však jednoznačná, neverím v jej zmenu dodávkami moderných zbraní zo Západu. Otázkou zostáva, čo by sa stalo, keby k týmto zbraniam dorazili na bojisko tisíce „dobrovoľníkov“ z armád NATO. 

No treba myslieť aj za horizonty vojny, ktorá raz skončí. Zdá sa, že stretnutia s Macronom neboli zbytočné. Zo všetkých variantov konca vojny na Ukrajine sa javí ako najpravdepodobnejší ten, ktorý bude znamenať teritoriálne ústupky Kyjeva. Na tom žiadna mediálna hystéria či protesty ministrov nič nemôžu zmeniť. A už vôbec nezáleží na tom, čo si prajeme – vy alebo ja.

POLITICO: Západné sankcie vojnu NEZASTAVILI. Stáli za to?
Rok po ruskej invázii na Ukrajinu európske vlády spochybňujú vplyv sankcií, píše POLITICO. Logo na ich šálkach kávy teraz znamená „Vkusno i tochka“, v ruštine „Chutné, bodka“. Ale mladé ženy, ktoré sa tlačia pred reštauráciou pri Červenom... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Právo na život je právom na mier

Tí, ktorí dnes odsudzujú mier, a myslia si, že je možné nad Ruskom v tejto vojne zvíťaziť, hovoria o „strategickom víťazstve“, čím sa myslí úplná eliminácia Ruska ako samostatnej mocnosti. Nehnevajte sa, že teraz trochu odbočím – útoky proti „mierovým štváčom“ sa neobjavili až v tieto dni, siahajú do dávnoveku. Poučná je ale predovšetkým nedávna minulosť. 

Americký psychológ Gustave Gilbert mal možnosť v Norimbergu hovoriť s nacistickými vojnovými zločincami. V knihe Norimberský denník potom okrem iného cituje slová Hermanna Göringa týkajúce sa absurdného súhlasu väčšiny nemeckej verejnosti s hitlerovskými vojnovými aktivitami. 

„Prirodzene, jednoduchí ľudia vojnu nechcú. Ani v Rusku, ani v Anglicku, ani v Amerike, a z rovnakého dôvodu ani v Nemecku." Podľa Göringa nie je v tomto ohľade žiadny rozdiel medzi diktatúrami a demokraciami. Podstatné ale je, že ľudia vždy nakoniec poslúchnu rozkazy vodcov. „Je to jednoduché. Všetko, čo musíš urobiť, je povedať, že im hrozí nebezpečenstvo, a obviniť pacifistov z nedostatku vlastenectva a vystavovania krajiny nebezpečenstvu. To spoľahlivo zaberie v akejkoľvek krajine.“

A pokiaľ ide o zradu spojencov: Väčšina z tých, ktorí kritizujú postup západných vlád na Ukrajine, sa cítia súčasťou Západu. Len si myslia, že súčasné vlády chybujú. Ako v prípade Juhoslávie či Afganistanu. Ich kritika je snahou pomôcť spojencom zachovať si tvár. Rozumiem tomu, že to mnohí tak nechápu, ale na fakte to nič nemení.

Tragédia. To je prvé, čo ma napadá 

Zomierajú poväčšine mladí ľudia, ktorí za nič nemôžu. Chaos vo svete narastá, zvyšuje sa nepredvídateľnosť. Vladimír Putin v utorok oznámil, že Rusko pozastavuje svoju účasť na plnení zmluvy o strategických zbraniach New START. A dodal, že v prípade, keď USA obnovia skúšky jadrových náloží, Rusko tak tiež urobí. Vraciame sa do polovice päťdesiatych rokov minulého storočia. S generáciou politikov, ktorá nezažila veľkú vojnu a väčšinou vôbec nechápe, o čom je reč. Nie je to dobré. Snáď už tá vojna tento rok skončí.

III. SVETOVÁ NA DOHĽAD? Rusko odstupuje od jadrovej zmluvy New START
Ruský líder Vladimir Putin v utorok v takmer dvojhodinovom prejave oznámil jednostranné pozastavenie dlhodobej dohody New START, ktorá obmedzuje americký a ruský jadrový rozvoj, pričom západnú podporu Ukrajine počas prebiehajúcej ruskej invázie... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik