Naď ukončil schôdzu o migoch skôr než začala
14 | 02 | 2023 I Ivan Mihale

Ukrajina si na slovenské MiGy ešte pár dní zrejme počká. Opozícia tvrdí, že  takáto pomoc Ukrajine je aktuálne protiústavná a odovzdaniu stíhačiek chce zabrániť v Národnej rade. Schôdza sa však v utorok zrušila.

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) požiadal koaličných partnerov, aby sa v Národnej rade (NR) SR v utorok  nerokovalo o možnosti darovania stíhačiek Mig-29 na Ukrajinu. Odôvodňuje to svojou neúčasťou pre rokovanie v Bruseli.

„Mimoriadna schôdza o tejto téme v parlamente bez účasti ministra obrany nemá absolútne žiaden význam,“ informoval Naď na sociálnej sieti. Ubezpečil však, že bez prerokovania v Národnej rade stíhačky na Ukrajinu nepošle. „Dávam verejný prísľub, že bez predchádzajúceho prerokovania v NRSR, MiGy na Ukrajinu neodídu,“ dodal Naď.

Denník Pravda uviedol, že predseda parlamentu Boris Kollár avizoval, že schôdzu otvoriť nechce. Tak sa aj stalo. Aj keď sa v jej úvode sa zaprezentovalo 110 poslancov, za program schôdze hlasovalo len 48 poslancov.

Mimoriadnu schôdzu chcel Robert Fico

O zvolenie mimoriadnej schôdze Národnej rady požiadal líder opozície Robert Fico (Smer-SD), podľa ktorého vláda v demisii nemá mandát na tak vážne rozhodnutie o obranyschopnosti krajiny.

„Môžeme viesť diskusiu rôzneho typu, či sa majú dodávať alebo nemajú dodávať zbrane na Ukrajinu. My tvrdíme, že ďalšie vyzbrojovanie Ukrajiny neprinesie nič iné ako státisíce mŕtvych. Táto vojna, ktorá mimoriadne vyhovuje Spojeným štátom americkým môže akurát tak viesť k zvýšeniu rizika použitia neštandardných zbraní. Vychádzajúc z nášho postoja, že sme principiálne proti zasielaniu zbraní na Ukrajinu, že náš plán je zásadne mierový, musíme reagovať okamžite na včerajší prísľub odvolaného predsedu vlády pána Hegera. Zdá sa, že sme v ďalšej etape hlbokej ústavnej krízy, pretože ak si dovolí odvolaný predseda vláda dávať prísľuby na medzinárodnej úrovni, na ktoré nemá vôbec žiadne kompetencie, potom si musíme klásť otázky, že či tento náš mimoň je tak úplne hlúpy alebo si je vedomý plnej podpory pani prezidentky Čaputovej, americkej ambasády a povedal si, kašlem na ústavu, kašlem na parlament a idem robiť ďalšie kroky, aby sa môj imidž vo svete zlepšoval,“ uviedol Robert Fico.

Tiež pripomenul Hegerovi, že postupuje totálne v rozpore s ústavou a navrhuje, aby Národná rada SR (NR SR) vyslovila nesúhlas s akoukoľvek formou odovzdania lietadiel Mig-29 vo vlastníctve SR Ukrajine. „Naša reakcia má podobu mimoriadnej schôdze. Máme pripravené podpisy, ktoré budú spolu s návrhom uznesenia teraz doručené do podateľne. Chcem poďakovať poslaneckému klubu SMERu a chcem poďakovať poslancom okolo pána poslanca Tarabu. Navrhujeme, aby bola zvolaná mimoriadna schôdza národnej rady, navrhujeme, aby na tejto schôdzi bolo schválené uznesenie, ktorým veľmi jasne povieme, že to, čo robí pán Heger je protiústavné, rovnako v diskusii určite zaznie veľmi veľa slov na adresu pni prezidentky Čaputovej. V tomto uznesení rovnako navrhujeme vysloviť nesúhlas národnej rady z dôvodu protiústavnosti odovzdať bojové stíhačky Mig-29 Ukrajine a poučujeme predsedu vlády Slovenskej republiky v demisii, kde sú jeho právomoci,“ vymenoval.

Zelenskyj žiadal, Heger a Naď pritakávajú

O odovzdanie stíhačiek MiG-29 Slovensko požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na mimoriadnom summite EÚ v Bruseli. „Jedna z prioritných vecí pre obranu Ukrajiny, našej oblohy a našich ľudí, sú systémy protivzdušnej ochrany a stíhacie lietadlá. Získať lietadlá je pre nás naozaj kľúčové,“ zdôraznil Zelenskyj po osobnom stretnutí aj s premiérom Eduardom Hegerom.

Heger ihneď pritakával a uviedol, že urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovel. Chce sa však dohodnúť s európskou komisiou na preplatení ceny stíhačiek. „Pri akejkoľvek pomoci Ukrajine sa uchádzame. Takto pomôžeme Ukrajincom a dostaneme aj peniaze,“ skonštatoval s tým, že vyradené migy budú zachraňovať ľudí na Ukrajine.

J. Naď (OĽaNO) sa požiadavky ihneď chopil a vyslovil jednoznačnú podporu odovzdania migov na Ukrajinu. „My už tie stroje nedokážeme využiť, tak ich dajme tam, kde môžu zachraňovať ľudské životy a ešte dostaneme nejaké peniaze naspäť.“

J. Naď žiada o presun rokovania v NR SR k darovaniu stíhačiek Mig-29 na Ukrajinu
Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) požiadal koaličných partnerov, aby sa v Národnej rade (NR) SR v utorok (14. 2.) nerokovalo o možnosti darovania stíhačiek Mig-29 na Ukrajinu. Odôvodňuje to svojou neúčasťou pre rokovanie v... Čítať ďalej
13 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme