Šéf Wagnerovcov ŠOKUJE! Vojna len tak rýchlo neskončí
12 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Je zle, ale, ako sa zdá, bude ešte horšie! Ak sa naplnia prognózy Jevgenija Prigožina Európa bude v koncoch. Bos ruského súkromného vojenského dodávateľa Wagner Group aktívne zapojený do bojov na Ukrajine totiž predpovedal, že vojna sa môže ťahať roky, informuje Breitbart.

Jevgenij Prigožin vo videorozhovore zverejnenom v piatok neskoro večer uviedol, že Rusku môže trvať 18 mesiacov až dva roky, kým si plne zabezpečí kontrolu nad východným priemyselným srdcom Ukrajiny, Donbasom. Dodal, že vojna môže trvať tri roky, ak sa Moskva rozhodne dobyť širšie územia východne od rieky Dneper.

Vyjadrenie Prigožina, milionára, ktorý má úzke väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina a pre jeho lukratívne kremeľské zmluvy o stravovaní bol prezývaný ako „Putinov šéfkuchár“, znamenalo uznanie ťažkostí, ktorým Kremeľ spočiatku čelil. Očakával totiž, že "vojenská operácia" skončí v priebehu niekoľkých týždňov, keď ruské jednotky 24. februára vtrhli na Ukrajinu.

Rusko utrpelo na jeseň sériu neúspechov, keď ukrajinská armáda spustila úspešnú protiofenzívu s cieľom získať späť široké územia na východe a juhu. Kremeľ sa vyhýba prognózam, ako dlho by mohli boje pokračovať, s tým, že to, čo nazval „špeciálna vojenská operácia“, bude pokračovať, kým sa nesplnia jeho ciele.

Ruské sily sa zamerali na ukrajinské provincie Luhansk a Doneck, ktoré tvoria región Donbas, kde od roku 2014 bojujú separatisti podporovaní Moskvou proti ukrajinským silám.

Rakety na obranu, či útok? Kyjev chce udrieť na Krym (VIDEO)
Kyjev je pripravený použiť britské rakety s dlhým doletom na útok na Krym. Ukrajina je pripravená použiť tieto strely na zasiahnutie cieľov na Kryme, napísal redaktor novín The Times George Grylls. Príprava Zdroje z Ministerstva obrany... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Milan Laca

Nová ofenzíva

Ukrajinskí a západní predstavitelia varovali, že Rusko by mohlo začať novú rozsiahlu ofenzívu s cieľom pokúsiť sa zvrátiť vývoj konfliktu, keď sa vojna blíži k hranici jedného roka. Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Černyak však pre Kyjev Post povedal, že „ruské velenie nemá dostatok zdrojov na rozsiahle útočné akcie“.

„Hlavným cieľom ruských jednotiek zostáva dosiahnuť aspoň nejaký taktický úspech na východnej Ukrajine,“ povedal.

Prigožin uviedol, že žoldnieri Wagnerovej skupiny pokračujú v prudkých bojoch o kontrolu nad ukrajinskou baštou Bachmut v Doneckej oblasti. Pripustil, že ukrajinskí vojaci kládli tvrdý odpor.

Keďže ruské jednotky presadzovali svoje útoky na Donbas, Moskva sa tiež snažila demoralizovať Ukrajincov tým, že ich v treskúcej zime nechala bez tepla a vody.

Rusko v piatok spustilo 14. kolo masívnych útokov na ukrajinské energetické zariadenia a ďalšiu životne dôležitú infraštruktúru. Vysokonapäťové infraštruktúry boli zasiahnuté vo východných, západných a južných regiónoch, čo malo za následok výpadky elektriny v niektorých oblastiach.

Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenergo v sobotu uviedla, že situácia je „ťažká, ale kontrolovateľná“, a dodala, že zahŕňa zálohy na udržanie dodávok energie, ale poznamenala, že prídel energie bude v niektorých oblastiach pokračovať.

Ukrajinský vojenský veliteľ, generál Valerij Zalužnyj, uviedol, že ruské sily odpálili 71 riadených striel, 35 rakiet S-300 a sedem bezpilotných lietadiel Shahed od štvrtka do piatku, dodal, že ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 61 riadených striel a päť bezpilotných lietadiel.

Ukrajinské úrady neskôr v piatok informovali o ďalších útokoch bezpilotných lietadiel. Ukrajinské letectvo uviedlo, že armáda večer zostrelila 20 bezpilotných lietadiel Shahed.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že piatkové údery zasiahli všetky určené ciele, zastavili prevádzku ukrajinských tovární na obranu a zablokovali dodávky západných zbraní a munície. Nebolo to možné nezávisle overiť.

Kyjev sa snaží rozšíriť vojnu na Kaukaz
Gruzínsky premiér obviňuje ukrajinské vedenie z provokácií, s cieľom zatiahnuť Tbilisi do vojny. Predseda vlády Irakli Garibašvili povedal, že ukrajinská vláda sa "neprestáva pokúšať preniesť konflikt na našu krajinu". Svedčia o tom podľa... Čítať ďalej
12 | 02 | 2023 | Milan Laca

Prvé bojové použitie námorného dronu

Ruskí vojenskí blogeri a niektoré ukrajinské spravodajské médiá v piatok neskoro večer zverejnili video, ktoré ukazuje útok námorného dronu na strategický železničný most v Odeskej oblasti. Zrnité video ukázalo, že rýchlo sa pohybujúci objekt na hladine vody sa približuje k mostu v Zátoke, asi 50 kilometrov juhozápadne od Odesy, a exploduje v silnom výbuchu.

Autentickosť videa sa nepodarilo overiť. Ukrajinská armáda útok nekomentovala a Serhii Bratčuk, hovorca regionálnej administratívy, útok bezpilotného lietadla nepotvrdil, keď v sobotu hovoril v televíznych poznámkach.

 

Ak by sa útok potvrdil, znamenalo by to prvé bojové použitie námorného dronu Ruskom v konflikte. Igor Korotčenko, plukovník ruských ozbrojených síl vo výslužbe, ktorý často komentuje konflikt v ruskej štátnej televízii, v sobotu poznamenal, že takéto drony by mali byť vybavené silnejším nákladom výbušnín, aby spôsobili väčšie škody.

Most, ktorý bol na začiatku vojny terčom ruských raketových útokov, slúži na železničné spojenie do Rumunska, ktoré je kľúčovým privádzačom pre západné dodávky zbraní.

Mierové vyhliadky pre ukrajinskú krízu sú ponuré
I keď rusko-ukrajinský konflikt vstúpi čochvíľa do druhého roka, vyhliadky na prímerie alebo mier sú stále pochmúrne. Čínski analytici pre Global Times uviedli, že konflikt je v skutočnosti hybridnou vojnou zinscenovanou USA, ktorej cieľom je v... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik