NATO hodnotilo Slovensko
08 | 02 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

NATO oceňuje zvyšovanie obranných výdavkov SR s cieľom naplniť záväzok vynakladať dve percentá HDP na obranu. Negatívne hodnotí termín ukončenia budovania ťažkej mechanizovanej brigády.

Vyplýva to z informácie o hodnotení obranných plánov SR za obdobie rokov 2021 a 2022, ktorú v stredu vzala na vedomie vláda.

Hodnotiaca správa podľa rezortu obrany uznáva určitý nedávny pokrok. Zároveň však konštatuje, že "priority obranného plánovania SR a NATO zostávajú v praxi nie dosť dobre zosúladené, predovšetkým z dôvodu dlhodobo pretrvávajúcich oneskorení modernizačných
projektov, nízkej personálnej naplnenosti a nedostatočného financovania v minulosti".
Rezort očakáva ďalšie hodnotenie v roku 2024 pozitívnejšie vzhľadom na nedávny podpis zmlúv na bojové obrnené vozidlá 8x8 a na pásovú techniku, ďalšie prebiehajúce a pripravované dodávky techniky i plánovaný nárast počtu profesionálnych vojakov a investícií do obrany.

Aliancia v správe kritizuje oneskorenie ťažkej mechanizovanej brigády, ktorá je pre Slovensko v rámci cieľov spôsobilostí hlavnou prioritou. "SR bude schopná poskytnúť ťažkú mechanizovanú brigádu až od roku 2035. Vzhľadom na fakt, že Slovenská republika prijala záväzok poskytnúť túto jednotku od roku 2018 v silách nižšej pripravenosti a od roku 2027 v silách vyššej pripravenosti, ide o veľmi výrazné oneskorenie," vysvetlil rezort.

Správa NATO tiež uvádza, že SR splní väčšinu cieľov spôsobilostí z oblasti vzdušných síl. Slovensko tiež podľa materiálu kvantitatívne, aj keď s určitými kvalitatívnymi obmedzeniami, plní oba svoje ciele spôsobilosti síl NATO pre špeciálne operácie (SOF).

V oblasti podporných jednotiek plní Slovensko ciele s obmedzeniami. V oblasti stabilizácie a rekonštrukcie SR plne implementuje kvantitatívne ciele, z dôvodu limitovaných personálnych kapacít a výcvikových príležitostí však nedisponuje kompletnou požadovanou expertízou.

Úroveň civilnej pripravenosti a odolnosti sa v SR podľa NATO kontinuálne zvyšuje vo väčšine základných požiadaviek. Pozitívne sú hodnotené príspevky SR do operácií a misií a zapojenie sa do posilnenej predsunutej prítomnosti NATO (eFP) a Síl rýchlej reakcie NATO.

Materiál pripomína aj ambíciu SR do roku 2035 zvýšiť počet príslušníkov Ozbrojených síl SR približne na 22.000. Upozorňuje však aj na zaznamenaný akútny nedostatok personálu v niektorých oblastiach. Chýbali napríklad vodiči alebo leteckí technici. Poukazuje aj na nízky počet osôb zaradených do aktívnych záloh.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik