Súhrn medzinárodného spravodajstva - 6. februára - 15:30
06 | 02 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Poobedný súhrn krátkych správ zo zahraničia

ANKARA - Juhovýchod Turecka zasiahlo v pondelok na obed ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 7,5. Najnovšie otrasy pôdy zaznamenali o 13.24 h miestneho času (11.24 h SEČ) s epicentrom neďaleko mesta Kahramanmaraš v rovnomennej provincii. Oblasť na juhovýchode Turecka neďaleko hraníc so Sýriou zasiahlo v noci na pondelok zemetrasenie s magnitúdou 7,8, ktoré si vyžiadalo najmenej 1200 obetí na životoch.

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v pondelok vyjadrili solidaritu Turecku a Sýrii, ktoré zasiahlo ničivé zemetrasenie. "Máme plnú solidaritu s našim spojencom Tureckom po tomto hroznom zemetrasení. Som v kontakte s prezidentom Recepom Erdoganom a ministrom zahraničných vecí Mevlütpm Čavušoglum. Spojenci NATO mobilizujú teraz pomoc," napísal Stoltenberg na Twitteri.

ANKARA - Silné zemetrasenie, ktoré v noci na pondelok zasiahlo juhovýchod Turecka a Sýriu, nepoškodilo tureckú jadrovú elektráreň Akkuyu, ktorá je v súčasnosti vo výstavbe. V pondelok to uviedla ruská štátna jadrová spoločnosť Rosatom, ktorá má výstavbu danej elektrárne na starosti. Prvú tureckú atómovú elektráreň Akkuyu budujú na juhu Turecka. Ide o spoločný projekt Ankary a Moskvy.

Po troche sa vzdávajú?
Ukrajinskí vojaci začali opúšťať pozície zo strachu z „nezmyselnej smrti“. Ukrajinská armáda stráca pôdu pod nohami kvôli nedostatku ľudí a munície. Časť z nej začala opúšťať svoje pozície, informuje denník Politico. Stavajú sa na odpor Noviny... Čítať ďalej
06 | 02 | 2023 | Milan Laca

VARŠAVA - Poľsko buduje najsilnejšiu armádu v Európe. Vyhlásil to minister obrany Mariusz Blaszczak v rozhovore pre poľské médiá, ktorý bol zverejnený v pondelok. Poľsko plánuje podľa Blaszczaka zvýšiť počet vojakov v armáde na najmenej 300.000 a bude ich podporovať územná obrana zložená z 50.000 ľudí. Armáda bude vybavená modernými bojovými systémami a zbraňami vrátane 366 amerických tankov Abrams a 1000 juhokórejských tankov K2.

VARŠAVA - Poľská armáda v rámci vojenského cvičenia umiestnila do Varšavy batérie systému protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. Uviedlo to poľské ministerstvo obrany. Na letisku vo varšavskej časti Bemowo boli v pondelok spozorované najmenej tri odpaľovacie zariadenia rakiet zem-vzduch. Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v nedeľu uviedol, že presun batérií systému Patriot z leteckej základne v Sochaczewe do Varšavy je "dôležitým prvkom výcviku" 3. varšavskej brigády protivzdušnej obrany.

AMSTERDAM - Šéf holandskej diplomacie, podpredseda vlády a líder koaličnej strany Kresťanskodemokratická výzva (CDA) Wopke Hoekstra sa netají plánmi znovu zaviesť povinnú vojenskú službu. Branná povinnosť bola zrušená pred viac ako 25 rokmi. Hoekstra po ruskej agresii voči Ukrajine a najmä pre nedostatok personálu v holandskej armáde chce, aby do ozbrojených síl alebo do sociálnej služby v prospech spoločnosti vstúpilo vyše 200.000 mladých ľudí.

BRUSEL - Európski diplomati v pondelok na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli odobrili predlženie mandátov pre troch osobitných zástupcov EÚ - pre mierový proces na Blízkom východe, pre Strednú Áziu a pre ľudské práva. Rada EÚ oznámila, že pracovný mandát osobitného zástupcu pre mierový proces na Blízkom východe Svena Koopmansa bol predĺžený do 28. februára 2025. Koopmans sa tejto funkcie ujal 1. mája 2021.

ŽENEVA - Najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill pracoval pre sovietsku rozviedku KGB v 70. rokoch, keď žil vo Švajčiarsku. S odvolaním sa na odtajnené dokumenty o tom informovali švajčiarske médiá. Kirill žil v švajčiarskom meste Ženeva začiatkom 70. rokov a oficiálne tam pôsobil ako zástupca ruskej pravoslávnej cirkvi v Svetovej rade cirkví (SRC).

ZÁHREB - Vodca bosnianskych Srbov Milorad Dodik vyhlásil, že srbské sily boli neprávom obvinené z masakru na trhovisku Markale v Sarajeve z roku 1994. Pri mínometnom ostreľovaní vtedy zahynulo 68 obyvateľov obliehaného mesta a ďalších 144 utrpelo zranenia. V nedeľu si Sarajevo pripomínalo 29. výročie zverstiev na Markale. Dodik v súčasnosti zastáva funkciu prezidenta srbskej entity Bosny a Hercegoviny a na Twitteri napísal, že Markale je zločin, z ktorého boli falošne obvinení bosnianski Srbi.

HONGKONG - V Hongkongu sa v pondelok začal najväčší súdny proces týkajúci sa národnej bezpečnosti, v ktorom je 47 prodemokratických predstaviteľov obžalovaných z pokusu o zvrhnutie miestnej vlády. Obžalovaným hrozí až doživotie v prípade usvedčenia zo "sprisahania s cieľom spáchať podvratnú činnosť" za účasť na neoficiálnych primárnych voľbách. Skupina obžalovaných odráža širokú škálu hongkonskej opozície.

Polícia šírila falošný citát Stalina. Taraba: “Slováci si musia z daní platiť hoaxera”
„Myšlienky sú mocnejšie ako zbrane. Našim nepriateľom nedovolíme mať zbrane, prečo by sme im mali dovoliť mať myšlienky?“ Je citát, ktorý vo štvrtok zdieľala facebooková stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR. Ide však zrejme o vymyslený citát... Čítať ďalej
06 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme