Európska ropná pasca?
06 | 02 | 2023 I Milan Laca

Embargo na ruské palivo vyjde, podľa ruskej Rady federácie, Európu draho.

Európa bude musieť kupovať ruské palivo cez tretie krajiny a drahšie.

Zákaz

5. februára vstúpili do platnosti obmedzenia Európskej únie, G7 a Austrálie na ropné produkty z Ruska. Západná koalícia pre ne stanovila dva cenové stropy, v závislosti od typu produktu. EÚ teraz zakazuje dovoz ruských ropných produktov po mori. 4. februára sa štáty dohodli na zavedení cenových stropov na úrovni 100 USD a 45 USD za barel na produkty, s ktorými sa obchoduje s prémiou, respektíve so zľavou na ropu. Stropná cena predpokladá, že spoločnostiam z krajín, ktoré uvalili sankcie, bude zakázané poskytovať služby na prepravu ruských ropných produktov do tretích krajín za cenu vyššiu, ako je stanovená. 

Nemecko: Žiadne dôkazy o ruskom zapojení do výbuchov na Nord Stream
Nemecký vyšetrovateľ pripustil, že sa doteraz nenašli žiadne dôkazy o tom, že by sa Moskva podieľala na údajnej sabotáži plynovodov Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori, informuje Breitbart. Vyšetrovanie, ktoré vedie nemecký generálny prokurátor... Čítať ďalej
05 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Rusko tvrdí...

"Ruská ekonomika sa pripravila na západné obmedzenia dodávok ropných produktov, vznikajú nové odbytové trhy. Európania budú musieť kupovať ruské palivo cez tretie krajiny a drahšie", konštatuje Ivan Abramov, prvý zástupca predsedu hospodárskeho výboru ruskej Rady federácie. Tvrdí, že "to pre Rusko nie je novinka, prebudovali sme naše možné dodávateľské reťazce a ekonomiku v tejto oblasti,".

V EÚ bude zdražovanie?

Tieto opatrenia, podľa neho, v prvom rade povedú k tomu, že energetické zdroje pre Európu budú zdražovať a to povedie k zvýšeniu cien základných tovarov a služieb. "Dnes neexistuje žiadna alternatíva k rope a plynu, Európania budú nútení kupovať naše ropné produkty cez tretie krajiny za vyššiu cenu," povedal poslanec. Abramov zdôraznil, že svet je globálny, „nachádzame nové trhy“.

Putinov zákaz

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o osobitných opatreniach, v reakcii na zavedenie stropu na ceny ropy. Dokument zakazuje predaj ruskej ropy a ropných produktov, ak fyzické a právnické osoby predpisujú cenový strop v zmluvách. Zároveň, ako sa v ňom píše, dodávky sú povolené, ak na to dá osobitné povolenie prezident Ruskej federácie. 

Bude Zuzana Čaputová viesť NATO?
Predĺži svoj mandát Jens Stoltenberg, súčasný generálny tajomník NATO? Kto bude viesť NATO? Kto sú nádejní kandidáti a čo hrá v prospech Zuzany Čaputovej? Možní kandidáti sú podľa portálu Topky rozdelení do troch skupín. V prvej skupine je práve... Čítať ďalej
03 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme