Bude Zuzana Čaputová viesť NATO?
03 | 02 | 2023 I Gabriela Fedičová

Predĺži svoj mandát Jens Stoltenberg, súčasný generálny tajomník NATO? Kto bude viesť NATO? Kto sú nádejní kandidáti a čo hrá v prospech Zuzany Čaputovej?

Možní kandidáti sú podľa portálu Topky rozdelení do troch skupín. 

V prvej skupine je práve Stoltenberg, ktorý aj patrí medzi najnádejneších.

V druhej skupine sú holandský premiér Mark Rutte, estónska premiérka Kaja Kallas a britský minister obrany Ben Wallace.

V tretej skupine sú litovská premiérka Ingrida Šimonytėová, prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová z Nemecka.

Je čas na zmenu, alebo bude NATO naďalej viesť Stoltenberg? 

Názory západných politík sa rôznia. Nie každá si myslí, že nie je čas na zmenu a niektoré si myslia, že je čas na zmenu a Stoltenberga by mal nahradiť už niekto iný, 

Stoltenberg je šéfom NATO od roku 2014. Funkčné obdobie mu bolo narýchlo predĺžené v marci minulého roku, len niekoľko dní po vpáde ruských vojsk na územie Ukrajiny. S predĺžením jeho mandátu sa teoreticky počíta podľa portálu Topky, ktorý sa odvoláva na Politiko, aj teraz.

"Teraz sa sústreďujem na svoje povinnosti. Nešpekulujem o tom, čo sa stane po mojom úradovaní," vyjadril sa Stoltenberg ešte v decembri minulého roka. 

Čo hovorí ZA Čaputovú?

"Pokiaľ sa muži budú snažiť udržať si svoje pozície, spravodlivé zastúpenie žien nebude mať nikdy šancu," uviedol nemenovaný vysoký diplomat NATO.

Vhodný by bol kandidát z východnej časti NATO.

Vojna posilnila výber niekoho z krajín pobaltských štátov, resp. východnej hranice NATO, kde patrí aj Slovenská republika ako priamy sused Ukrajiny. 

"Najlogickejším rozhodnutím by bol výber niekoho, kto už má skúsenosti v jednaniach s Ruskom a kto rozumie ruskej mentalite," vysvetlil podľa portálu Topky diplomat z radov NATO.

Zuzana Čaputová zrejme čo sa týka horeuvedené, má veľmi vysoké šance, ale predsa nie je tak silným kandidátom, ako sú možno iný.

"Hlava SR sa sústreďuje na svoju prácu, no možnosť, že by sa Slovák dostal do čela NATO, je silným odrazom zahraničných a bezpečnostných rozhodnutí Slovenskej republiky," uviedol hovorca prezidentky Čaputovej. 

Estónka premiérka Kallasová si myslí, že pravdepodobnosť ponuky pre niekoho z východnej hranice NATO je extrémne nízka. Uviedla to ešte v novembri, v roku 2022.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!