Súhrn medzinárodného spravodajstva - 2. februára - 17.30
02 | 02 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Podvečerný súhrn správ zo zahraničia

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na rozhodnutie Rakúska o vyhostení štyroch ruských diplomatov uviedlo, že by mohlo podniknúť podobné odvetné opatrenia. Ruský veľvyslanec v Rakúsku Dmitrij Ljubinskij vyhlásil, že on aj Michail Uljanov, ktorý pôsobí ako vyslanec pri medzinárodných inštitúciách vo Viedni, každý osobitne v stredu neskoro večer navštívili rakúske ministerstvo zahraničných vecí, kde sa o vyhostení dozvedeli.

ANKARA - Turecko obvinilo vo štvrtok skupinu západných krajín, že vedú "psychologickú vojnu" a snažia sa zničiť cestovný ruch v krajine. Nemecko, Holandsko, Británia a ďalšie krajiny tento týždeň dočasne zatvorili svoje konzuláty v 16-miliónovom Istanbule. Berlín sa odvolával na možné odvetné útoky za protesty v európskych mestách, kde sa pálil korán. USA a ďalšie krajiny tiež vydali varovania pre svojich občanov v Istanbule.

Ikona Francúzska úplne naplno: "NATO a USA nás ťahajú do vojny"
„Dnes si každý uvedomuje zodpovednosť Spojených štátov v súčasnom konflikte, osudovú úlohu NATO, ktoré sa neustále rozširuje, a bezohľadnú politiku ukrajinskej vlády. (...) Západniari, žiaľ, nechali Zelenského, jeho oligarchov a neonacistické... Čítať ďalej
02 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

MINSK - Bielorusko oznámilo, že sa skončilo dvojtýždňové spojené vojenské cvičenie vzdušných síl s ruskou armádou. Podľa bieloruského ministerstva obrany boli manévre vo svojej podstate zamerané na obranu a prípravu na možné bojové misie. Príslušníci vzdušných síl si počas manévrov precvičili "letecký prieskum, odrážanie vzdušných útokov, vzdušné pokrývanie dôležitých objektov a komunikácie," uviedol námestník tajomníka Bezpečnostnej rady Bieloruska Pavel Muravejka.

VIEDEŇ - Poslanci z 20 krajín vyzvali Rakúsko, aby zabránilo účasti ruskej delegácie na zasadnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Zasadnutie bude 23.-24. februára vo Viedni. Osemdesiatjeden poslancov žiada, aby vláda vo Viedni neudelila víza ruským zákonodarcom, na ktorých sa vzťahujú medzinárodné sankcie.

BELEHRAD - Srbský prezident Aleksandar Vučič srbskému parlamentu predstavil počas štvrtkového zasadnutia nový plán pre Kosovo. Upozornil, že v prípade jeho odmietnutia sa Srbsko môže stať "vydedencom" Európy. Srbská pravicová opozícia žiada, aby parlament tento plán odmietol a obviňuje Vučiča zo zrady krajiny. Opoziční poslanci sa počas zasadania parlamentu dostali do roztržky s poslancami Vučičovej vládnucej strany a skandovali "Zrada" a "Nevzdáme sa Kosova".

VILNIUS - Pobaltské krajiny a Poľsko žiadajú medzinárodné športové organizácie, aby zakázali športovcom z Ruska a Bieloruska súťažiť na olympijských hrách a ďalších športových podujatiach počas vojny na Ukrajine. "Ministri z Litvy, Estónska, Lotyšska a Poľska sa dohodli na spoločnom vyhlásení proti zaradeniu ruských a bieloruských športovcov," uviedla litovská ministerka športu, vzdelávania, vedy a športu Jurgita Šiugždiniene.

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok počas návštevy predstaviteľov Európskej komisie v Kyjeve žiadal ďalšiu podporu pre svoju krajinu. Takisto upozornil, že Rusko zhromažďuje svoje sily. Sen o "priateľskej Európe" sa dá podľa Zelenského slov uskutočniť len spoločne s Ukrajinou a len prostredníctvom porážky Ruska. Udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ je pre všetkých Ukrajincov bojujúcich proti Moskve veľmi dôležité a motivujúce.

Von der Leyenová opäť priviezla do Kyjeva peniaze, zas bude na sprenevery
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pricestovala do Kyjeva. "Máme v úmysle ďalej prehlbovať našu podporu a našu spoluprácu,“ informovala na sociálnej sieti. Oficiálny ukrajinský provládny web regionews.ua práve dnes píše o... Čítať ďalej
02 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo štvrtok oznámila, že medzinárodné centrum pre trestné stíhanie zločinu agresie na Ukrajine bude zriadené v holandskom meste Haag. "Bude koordinovať zhromažďovanie dôkazov, bude súčasťou spoločného vyšetrovacieho tímu, ktorý podporuje náš orgán Eurojust," uviedla von der Leyenová počas oficiálnej návštevy Kyjeva.

HELSINKI - Fínsko a Švédsko sú aj naďalej odhodlané vstúpiť do NATO spoločne v tom istom čase, a to aj napriek námietkam Turecka proti kandidatúre Švédska. Potvrdili to vo štvrtok na spoločnej tlačovej konferencii premiér a premiérka oboch škandinávskych krajín. Turecko uviedlo, že by mohlo schváliť žiadosť Fínska o vstup do NATO skôr ako žiadosť Švédska.

OSLO - Nórska polícia vo štvrtok z bezpečnostných dôvodov zakázala demonštráciu naplánovanú na piatok. Jej súčasťou malo byť spálenie koránu - posvätnej knihy moslimov. Niekoľko hodín predtým si turecké ministerstvo zahraničných vecí predvolalo nórskeho veľvyslanca v Ankare. Skupina demonštrantov plánovala v piatok spáliť kópiu koránu pred tureckým veľvyslanectvom v Osle, uviedla polícia. Podobné demonštrácie sa v januári uskutočnili vo Švédsku a Dánsku.

Václav Klaus otvorene: Jednosmerná propaganda Ukrajiny je cestou do poddanstva a neslobody
Akákoľvek kritika Západu je dnes prezentovaná ako podpora Putina. To je síce absurdné, ale v dnešnom povrchnom mainstreamovom, headlinovom a internetovom svete ťažko vyvrátiteľné. Táto jednosmerná propaganda okolo vojny na Ukrajine a podľahnutie... Čítať ďalej
09 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme