Stoltenberg VARUJE pred ďalšou HROZBOU pre Európu: Zbližovanie Ruska a Číny
01 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg varoval, že rastúce vzťahy Ruska a Číny predstavujú hrozbu nielen pre Áziu, ale aj pre Európu.

V prejave na univerzite Keio v Tokiu šéf NATO zdôraznil dôležitosť užšej spolupráce a väčšieho počtu „priateľov“ pre NATO v indicko-pacifickej oblasti a dodal, že vojna na Ukrajine ukázala, „ako je bezpečnosť prepojená“, informuje Guardian.

Čína podľa neho stále viac investuje do jadrových zbraní a rakiet dlhého doletu bez toho, aby zabezpečila transparentnosť alebo sa zapojila do zmysluplného dialógu o kontrole zbrojenia pre atómové zbrane.

Peking medzitým naďalej eskaluje nátlak na svojich susedov a hrozby voči Taiwanu, samovládnemu ostrovu, ktorý si nárokuje ako svoje územie.

Polícia objasnila prípad guľky pre Babišovu manželku! Podozrivý je po smrti
Polícia na základe znaleckých posudkov objasnila prípad výhražného listu, ktorý pred voľbami hlavy štátu dostala manželka prezidentského kandidáta Andreja Babiša (ÁNO). Na Twitteri v stredu policajti oznámili, že vec kvalifikovanú ako nebezpečné... Čítať ďalej
01 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Stoltenberg uviedol: "Skutočnosť, že Rusko a Čína sa zbližujú a významné investície Číny a nové pokročilé vojenské spôsobilosti len zdôrazňujú, že Čína predstavuje hrozbu, predstavuje výzvu aj pre spojencov z NATO. Bezpečnosť nie je regionálna, ale globálna."

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas návštevy a prezentácie na univerzite Keio v Tokiu.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas návštevy a prezentácie na univerzite Keio v Tokiu. Fotografia: Richard A Brooks/AFP/Getty Images

Čína stále viac spolupracuje s Ruskom a obe krajiny vedú „autoritársky tlak“ proti otvorenému a demokratickému medzinárodnému poriadku založenému na pravidlách, pokračoval.

Trval na tom, že NATO nepovažuje Peking za protivníka ani sa nesnaží o konfrontáciu a že aliancia sa bude naďalej angažovať s Čínou v oblastiach spoločného záujmu, ako je zmena klímy.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning povedal, že Peking je „silou pre regionálny a globálny mier a stabilitu“ a kritizoval NATO za to, že označilo Čínu za hrozbu a rozšírilo svoje vojenské väzby na Áziu.

Mao povedal: "NATO sa neustále snažilo prekročiť svoju tradičnú obrannú zónu a rozsah, posilniť vojenské a bezpečnostné väzby s krajinami Ázie a Tichomoria a napodobňovať hrozby Číny. Chcel by som zdôrazniť, že ázijsko-tichomorský región nie je bojiskom geopolitického zápasu a nevíta mentalitu studenej vojny a konfrontáciu medzi blokmi."

Vladimir Putin nie je šialený, len RADIKÁLNE RACIONÁLNY, hovorí bývalý francúzsky prezident
Vladimir Putin je „radikálne racionálny“ vodca, ktorý stavia na tom, že západné krajiny budú unavené z podpory Ukrajiny a dohodnú sa na vyjednanom ukončení konfliktu, ktorý bude priaznivý pre Rusko, povedal bývalý francúzsky prezident François... Čítať ďalej
01 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme