Rusko sa pripravuje na OFENZÍVU
01 | 02 | 2023 I Milan Laca

Rusko sa pripravuje na ofenzívu v samostatných smeroch, hlási ukrajinský generálny štáb.

Ruská armáda  tiež pokračuje v pokusoch o útočné akcie v smere Lyman, Bachmut, Avdiivku a Novopavliv.

Ukrajinský  Generálny štáb ozbrojených síl uvádza, že "nepriateľ aktívne vykonáva prieskum, pripravuje sa na ofenzívu v určitých smeroch. Napriek veľkým stratám pokračuje v pokusoch o útočné akcie.  V smere Volyň, Poliske, Siversk a Slobožansk nezistili žiadne útočné zoskupenia nepriateľa."

Čo sa odohralo 

Podľa ukrajinského ministerstva,  priebehu dňa nepriateľ podnikol 2 raketové útoky na infraštruktúru osád Sloviansk a Kramatorsk a 2 letecké útoky . Na Kupjanskom zasiahol  oblasti Dvorična, Ivanivka, Kupjansk, Kislivka, Kotlyarivka, Krochmalnyj,  Pisčany v Charkovskej oblasti a Novoselivka a Stelmachivka v Luhanskej oblasti. 

Ostreľoval tiež mnohé usadlosti na Lymanskom smere, v smere na Bachmut,  Avdiivku , Pervomajske, Nevelske, Krasnohorivka, Georgiivka, Maryinka a Novomykhailivka sa dostali do nepriateľskej paľby v smere Avdiivsk, v Doneckej zasiahlo delostrelectvo  viacero miest, V smere na  Záporožie pod paľbu dostalo viac ako 20 osád.  Útočili aj na Cherson a okolité mestá.

Šéfka kyjevského daňového úradu SKONČILA! Je obvinená z MULTIMILIÓNOVÉHO PODVODU
Obvinenia nasledujú po razii v jednom zo štyroch domov nemenovanej ženy v rámci protikorupčnej kampane Volodymyra Zelenského, informuje Guardian. Razie v Kyjeve Vedúca kyjevského daňového úradu bola obvinená z multimiliónového podvodu po... Čítať ďalej
01 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Cvičenie  

Výcvik nepriateľských jednotiek pokračuje na cvičisku v Bieloruskej republike. V pohraničných oblastiach s Ukrajinou, podľa Kyjeva,  má nepriateľ svoje jednotky a nezastavuje mínometné a delostrelecké útoky v oblasti ukrajinských osád.  

Európska únia pomôže

EÚ plánuje vycvičiť ďalších 15 000 ukrajinských vojakov. Rozsah súčasnej výcvikovej misie únie pre ukrajinské ozbrojené sily sa môže zdvojnásobiť, píše „Europeyska Pravda“. Novým cieľom je vycvičiť 30 000 ukrajinských vojakov v krajinách EÚ, oznámili v Bruseli viacerí predstavitelia EÚ. Doteraz bolo cieľom vycvičiť asi 15 tisíc vojakov.

Misia

O začatí výcvikovej misie EÚ rozhodli v novembri ministri zahraničných vecí členských krajín. Vtedy sa hovorilo, že až 15-tisíc ukrajinských vojakov by malo najskôr absolvovať výcvik v Nemecku, Poľsku a ďalších krajinách únie. Bundeswehr v rámci misie EÚ ponúka okrem iného bojový výcvik pre roty a taktický výcvik veliteľstva brigády a jej podriadených veliteľstiev práporu. Nemecký návrh zahŕňa aj výcvik inštruktorov, zdravotnícky výcvik a výcvik zbraňových systémov v úzkej spolupráci s priemyslom.

Ukrajina vraj ostreľovala ropovod Družba! Dotkne sa to aj Slovenska?
Ruská štátna tlačová agentúra RIA informovala, že Novozybkovská prečerpávacia stanica ropovodu Družba v Brjanskej oblasti v Rusku sa dostala pod paľbu z Ukrajiny, informuje Guardian. RIA cituje hovorcu spoločnosti Transneft, ktorá prevádzkuje... Čítať ďalej
01 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme