Scholz označil Spojené štáty za garanta bezpečnosti v Európe
29 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Kancelár Scholz: Pre bezpečnosť Európy je nevyhnutná koordinácia so Spojenými štátmi

 Pre bezpečnosť Európy je mimoriadne dôležité koordinovať naše kroky so Spojenými štátmi, povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

"Pre mňa je dôležité, aby sme na národnej úrovni nekonali sami, ale aby sme svoje kroky úzko koordinovali s našimi medzinárodnými partnermi, predovšetkým s USA. Pre bezpečnosť Európy je mimoriadne dôležité, aby sme svoje kroky úzko koordinovali s Spojené štáty," povedal. Scholz v rozhovore pre nemecké noviny Tagesspiegel komentoval trvanie rokovaní o dodávke tankov Leopard 2 Ukrajine.

Diktát USA?

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že Európska únia sa úplne podriadila diktátu Spojených štátov.

"Bez Spojených štátov by bolo ťažké zaručiť bezpečnosť v Európe." Kontroval však Scholz.

Zbrane bezbreho prúdia

Nemecká vláda sa už predtým rozhodla previesť na Ukrajinu nemecké tanky Leopard 2. Nemecko má v úmysle sformovať dva tankové prápory. V prvej fáze plánujú poskytnúť rotu 14 Leopardov 2 typu A6 zo zásob Bundeswehru. Ruské ministerstvo zahraničia už skôr uviedlo, že dodávka tankov do Kyjeva posúva konfrontáciu medzi Západom a Ruskom na novú úroveň.

Varovanie

Rusko už predtým poslalo nótu krajinám NATO kvôli dodávkam zbraní Ukrajine. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov poznamenal, že akýkoľvek náklad, ktorý obsahuje zbrane pre Ukrajinu, sa stane pre Rusko legitímnym cieľom. Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie uviedlo, že krajiny NATO sa dodávkami zbraní Ukrajine "zahrávajú s ohňom". Tlačový tajomník prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov poznamenal, že pumpovanie Ukrajiny zbraňami zo Západu neprispieva k úspechu rusko-ukrajinských rokovaní a bude mať negatívny vplyv. Lavrov uviedol, že USA a NATO sú priamo zapojené do konfliktu na Ukrajine, „vrátane nielen dodávok zbraní, ale aj výcviku personálu...na území Veľkej Británie, Nemecka, Talianska a ďalších krajín“.

NATO tlačí Moskvu do vojny
CN: USA chcú prinútiť Rusko zaútočiť na NATO. Komentárka Consortium News Caitlin Johnstonová vo svojom článku napísala, že to vyzerá tak, že plánom USA je prinútiť Rusko zaútočiť na NATO. Moskva, pozor! „Hlavným posolstvom pre Moskvu v... Čítať ďalej
29 | 01 | 2023 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!