Kollár chce opäť meniť ústavu. Taraba tvrdí, že ide o únos štátu!
29 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) prišiel s návrhom na ďalšiu zmenu ústavy, aby nemuseli v prípade schválenia septembrového termínu predčasných volieb, osem mesiacov len „kúriť a svietiť“. Čoho sa zmena týka? Tomáš Taraba (Život- NS) to ihneď skomentoval.

Poslanci tento týždeň rokovali o uznesení, ktoré za skupinu poslancov predložil Miloš Svrček zo Sme rodina. Koalícia v ňom navrhuje termín, na ktorom sa bývalá koalícia zhodla – 30. september. Opozícia s ním už od začiatku nesúhlasí a požaduje voľby skôr. Nezaradení poslanci z Hlasu-SD navrhli termín na 30. júna a Smer-SD už na 27. mája.

Ako to dopadne, dozvieme sa pravdepodobne v utorok, kedy sa o termíne bude hlasovať. Čiže Slovensko bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou niekoľko mesiacov dočasne poverenú vládu s obmedzenými právomocami, a to predstavuje problém. Aj preto chcela prezidentka voľby čím skôr. „Nie je to najšťastnejšie, je to vláda, ktorá je odvolaná, a z povahy veci vyplýva, že jej právomoci sú limitované,“ podotkla.

Prečo chcú upraviť kompetencie poverenej vlády?
Kompetencie dočasne poverenej vlády by sa mohli upraviť. Takejto vláde totiž chýbajú niektoré právomoci, ktoré by mali byť potrebné aj na čerpanie eurofondov a plánu obnovy. Práve tejto oblasti by sa mohli zmeny týkať. Naznačili to koncom minulého... Čítať ďalej
26 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Obmedzenia

Podľa denníka Pravda, obmedzenia sa týkajú napríklad rozhodovania o návrhoch zákonov a o nariadeniach vlády, o návrhoch štátneho rozpočtu, ale aj na rozhodovanie o medzinárodných zmluvách, ktorých dojednávanie preniesla na vládu prezidentka, alebo o ďalších bezpečnostných otázkach. Na rozhodnutia nad rámec týchto právomocí, napríklad na vymenúvanie a odvolávanie štátnych funkcionárov, potrebuje poverená vláda predchádzajúci súhlas prezidenta Slovenskej republiky.

Kollárov nápad

Kollár po rokovaní bývalej koalície o termíne predčasných volieb uviedol, že by mohli s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou hovoriť aj o ďalšej zmene ústavy. Tá by mala súvisieť práve s kompetenciami vlády, ktorá v parlamente stratila dôveru a je len dočasne poverená výkonom funkcie. "Vláda má absolútne zviazané ruky, prakticky so všetkým sa musí ísť poradiť alebo si vypýtať súhlasné stanovisko prezidentky," uviedol šéf parlamentu. Poukázal najmä na čerpanie eurofondov a plánu obnovy.

Hnutie OĽANO pre TASR uviedlo, že o novele ústavy sa ešte budú viesť rokovania. "Ak sme rodina príde s týmito návrhmi, budeme o tom diskutovať," dodalo.

Ide o snahu "uniesť štát" pred očami občanov?

Tomáš Taraba (Život- NS) túto skutočnosť na sociálnej sieti tvrdo skomentoval. Podľa neho a médii, Sme rodina ide meniť ústavu, aby vláda do 30.9. mohla plne vládnuť bez obmedzení, ktoré so sebou prináša vláda v demisii. A zhrnul to do piatich bodov.

1. Bola im vyslovená nedôvera a oni to odmietajú rešpektovať.

2. Drvivá väčšina Slovákov podľa prieskumu chce predčasné voľby, oni to odmietajú rešpektovať.

3. S novou vládou sa boja predstúpiť pred parlament, pretože taká vláda by sa musela zodpovedať parlamentu a mohla by byť opäť odvolateľná, vrátane jej ministrov.

4. Oni sa zabetónovali po dohode so Zuzanou Čaputovou na funkciách na ďalších 9 mesiacov len tak.

5. Bez toho, že by im bola vyslovená dôvera však chcú mať všetky právomoci ako by im nebola nedôvera vyslovená. V práci to bude znamenať, že ak v budúcnosti bude vyslovená nedôvera vláde, tá povie, že je jej to srdečne jedno a bude vládnuť ďalšie roky aj tak.

V závere len skonštatoval, že takto podobne to robia "diktátorské junty v Latinskej Amerike. Toto je snaha uniesť štát pred očami občanov."

Poslanci majú v utorok rozhodnúť o termíne volieb, čaká ich ďalšia schôdza
Poslanci Národnej rady (NR) SR by mali v utorok (31. 1.) o 17.00 h rozhodnúť o termíne predčasných volieb. Koalícia predložila uznesenie o skrátení volebného obdobia s tým, že voľby by mali byť 30. septembra. Nezaradení poslanci z Hlasu-SD navrhli... Čítať ďalej
29 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!