Česko začína rozhodovať! Kto vystrieda prezidenta Zemana?
27 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

Českí voliči budú dnes (piatok 27.1.) a v sobotu rozhodovať o tom, či sa štvrtým českým prezidentom stane bývalý predstaviteľ českej armády a NATO Petr Pavel, alebo predseda hnutia ÁNO a bývalý premiér Andrej Babiš, informujú české Parlamentní Listy.

Dvaja kandidáti

Pavel vyhral prvé kolo pred dvoma týždňami vďaka 1,98 milióna získaných hlasov. Babiša predstihol zhruba o 23 tisíc hlasov. 

Pavla odporučila voliť okrem iného štvorica neúspešných kandidátov z prvého kola, z ktorých sa do jeho kampane zapojili bývalá rektorka Mendelovej univerzity v Brne Danuša Nerudová a senátori Pavel Fischer a Marek Hilšer. 

Babiš dostal podporu od končiaceho prezidenta Miloša Zemana a neparlamentné KSČM a Trikolory, ktoré v prvom kole prezidentského adepta nepostavili.

Kedy budú známe výsledky?

V takmer 15 000 volebných miestností môže hlas odovzdať každý z 8,25 milióna voličov. Zapojiť sa bude môcť podľa ministerstva vnútra aj 3779 prvovoličov, ktorí plnoletosť dosiahli či dosiahnu po prvom kole, teda medzi 15. a 28. januárom. Hlasovať by počas dneška mali tradične ako obaja kandidáti, tak doterajší prezident, predsedovia vlády a parlamentných komôr a šéfovia parlamentných strán.

Hlasovať sa dnes bude od 14.00 do 22.00 h a v sobotu od 08.00 do 14.00 h. Volební komisári potom začnú hlasy v každom z 14 866 okrskov sčítať. Hlavné výsledky, ktoré bude priebežne zverejňovať Český štatistický úrad na volebnom webe, by podľa doterajších skúseností mali byť známe v priebehu niekoľkých hodín po uzavretí volebných miestností.

Ukrajinskí Maďari musia na front!
Budapešť obvinila Kyjev z tvrdej mobilizácie Maďarov. Maďarský minister zahraničných vecí a ekonomických vzťahov Péter Szijjártó povedal, že Ukrajina tvrdým spôsobom mobilizuje zakarpatských Maďarov do svojich ozbrojených síl. "Spolu s Ukrajincami... Čítať ďalej
26 | 01 | 2023 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!