Súhrn medzinárodného spravodajstva
25 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 25. januára - 14.30

PRAHA - Z českých lekární sa stratili liečivá za takmer 67 milión českých korún (asi 2,8 milióna eur). Upozornil na to v stredu na svojej oficiálnej webovej stránke český Štátny ústav pre kontrolu liečiv (SÚKL). Inšpektori zo SÚKL sa pravidelne stretávajú s nelegálnym miznutím liekov z dodávateľských reťazcov. V dôsledku toho končia mimo českých lekárni predovšetkým lieky na predpis.

BERLÍN - Nemecko potvrdilo, že dodá Ukrajine tanky Leopard 2 a takisto povolilo ich dodávky ďalším krajinám. Spolkový kancelár Olaf Scholz v stredu povedal, že Nemecko koná v úzkej spolupráci so svojimi spojencami. Berlín podľa vyhlásenia vlády dodá Ukrajine zo svojich zásob 14 tankov typu Leopard 2. Spolu s ďalšími krajinami by dodané tanky mohli vytvoriť dva prápory.

BERLÍN - Nemecký minister obrany Boris Pistorius v stredu vyhlásil, že prvé tanky Leopard 2 by mohli byť na Ukrajinu dodané za približne tri mesiace. Dodal, že najprv sa urýchlene začne výcvik a dohodnú sa zásobovacie cesty. Rozhodnutie dodať tanky Kyjevu označil Pistorius po zasadnutí obranného výboru Spolkového snemu za "historické". Minister uistil, že Nemecko sa priamo nestane súčasťou tohto vojnového konfliktu.

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval v stredu nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi za schválenie dodávky tankov Leopard 2 na Ukrajinu. "Hlavné bojové tanky, ďalšie rozšírenie obrannej a výcvikovej misie, zelená pre partnerov na dodanie podobných zbraní - o týchto dôležitých a včasných rozhodnutiach som práve počul počas telefonátu s Olafom Scholzom," uviedol Zelenskyj.

KYJEV - Ukrajinská armáda v stredu priznala, že jej vojaci sa po ťažkých bojoch stiahli z mesta Soledar na východe Ukrajiny. Ruské sily už predtým uviedli, že mesto v januári dobyli. "Po mesiacoch ťažkých bojov, vrátane posledných týždňov, ukrajinské ozbrojené sily odišli a stiahli sa k líniám pozdĺž okrajových častí mesta, na pripravené pozície," povedal hovorca ukrajinskej armády.

KYJEV - Ruskí športovci by nemali mať na letných olympijských hrách v Paríži v roku 2024 "žiadne miesto", povedal v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas telefonátu so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom. Zelenskyj hovoril so šéfom Elyzejského paláca v deň, keď si Ukrajina pripomínala 11 mesiacov od začiatku invázie ruských okupačných vojsk.

Takže predsa len MOBILIZÁCIA! SME VO VOJNE, hovorí Fiala
Český premiér Fiala a zlepenec okolo neho dookola: SME VO VOJNE! Řehka pre ČTK: V prípade vojny NATO s Ruskom musíme mobilizovať! Lenže česká vláda stále opakuje, podobne ako tá slovenská, že už sme vo vojne a NATO už aktívne vstupuje do vojny!... Čítať ďalej
25 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu "rázne" privítal rozhodnutie Nemecka poslať Ukrajine tanky Leopard 2. "Tieto (tanky) môžu Ukrajine v rozhodujúcej chvíli pomôcť ubrániť sa, zvíťaziť a zotrvať ako nezávislá krajina," napísal Stoltenberg na Twitteri. Nemecko v stredu potvrdilo, že dodá Ukrajine tanky Leopard 2 a takisto povolilo ich dodávky ďalším krajinám.

MADRID - Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová v stredu potvrdila, že Španielsko je pripravené poslať na Ukrajinu tanky Leopard 2 a v spolupráci so spojencami poskytnúť výcvik ukrajinským posádkam. Roblesová pripomenula, že Španielsko od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 posiela Kyjevu v spolupráci so spojencami rôzny materiál vrátane vojenského.

KYJEV - Ukrajinská vláda žiada od svojich západných spojencov okrem tankov aj vojenské lode a ponorky. Uviedol to v stredu pre nemecké médiá námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrij Meľnyk. "Potrebovali by sme vojnové lode, aby sme mohli chrániť naše pobrežie. Naše pobrežie je veľmi dlhé. Potrebovali by sme aj ponorky, aby sme dokázali odvrátiť v Čiernom mori nový útok z mora," uviedol Meľnyk.

MOSKVA - Moskva v stredu označila za "extrémne nebezpečné" rozhodnutie Berlína o dodávkach tankov na Ukrajinu. Nemecko v stredu potvrdilo, že Kyjevu dodá tanky Leopard 2 a povolilo to aj ďalším krajinám, ktoré ich majú vo výzbroji. Tieto tanky nemeckej výroby patria k najvýkonnejším na svete a ich poskytnutie Ukrajine by znamenalo veľké posilnenie ukrajinskej armády v boji proti inváznym ruským silám.

LONDÝN - Britský premiér Rishi Sunak ocenil v stredu "správne rozhodnutie" Nemecka povoliť dodávku tankov Leopard 2 Ukrajine. Kancelárovi Olafovi Scholzovi sa poďakoval aj poľský premiér Mateusz Morawiecki. Poľsko už niekoľko týždňov naliehalo na Berlín, aby povolil dodávky nemeckých tankov pre Ukrajinu. Oficiálnu žiadosť Varšava Berlínu doručila v utorok.

LONDÝN - Brita Richarda Mastersa zatkli v Španielsku a vydajú ho do USA pre pomoc ruskému oligarchovi Viktorovi Vekselbergovi pri obchádzaní sankcií. Oligarcha má úzke väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina. Americké ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že Mastersa zatkli 20. januára; jeho rusko-švajčiarsky spoluobvinený Vladislav Osipov je stále na úteku.

Vojak ruských médií by už dnes zúčtoval so Západom a zaútočil na Varšavu a Berlín
Vladimír Solovjov je považovaný za jedného z nejpopulárnejších ruských novinárov. Je to moderátor, ktorý se pohybuje v médiách posledných dvadsať rokov a u Vladimíra Putina je mimoriadne obľúbený. Mnohí ho považujú za vojaka ruských médií. V... Čítať ďalej
25 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

VIEDEŇ - Rakúska vláda v stredu oznámila, že plánuje sprísniť tresty za detskú pornografiu. Reaguje tak na celoštátnu diskusiu o prevencii a trestoch za zobrazovanie zneužívania detí, ktorú nedávno rozpútala žaloba voči prominentnému hercovi Florianovi Teichtmeisterovi. Najvyšší trest za zhotovenie a ponúkanie obsahu zobrazujúceho zneužívanie detí by sa mal zvýšiť z doterajších dvoch na päť rokov väzenia.

NAÍ DILLÍ - Indický premiér Naréndra Módí a egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí sa v stredu dohodli na posilnení vzájomného obchodu. Taktiež podpísali dohody o rozšírení spolupráce v oblasti kybernetickej bezpečnosti, informačných technológií a kultúry. Módí a Sísí, ktorý je na návšteve Indie, sa dohodli na opatreniach na zvýšenie vzájomného obchodu do piatich rokov na hodnotu 12 miliárd dolárov.

SOUL - Hovorca juhokórejskej pobrežnej stráže v stredu oznámil, že najmenej päť členov posádky prežilo potopenie nákladnej lode na mori medzi Južnou Kóreou a Japonskom. Hovorca potvrdil smrť ďalších šiestich zo 14 doteraz nájdených členov posádky. Zdravotný stav ďalších troch nebol bezprostredne známy. Na lodi malo byť celkovo 22 členov posádky. Po ôsmich z nich sa stále pátra.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik