Smer-SD navrhne termín predčasných volieb na 20. mája
25 | 01 | 2023 I Diana zaťková/TASR

Opozičný Smer-SD navrhne termín predčasných volieb do Národnej rady (NR) SR na 20. mája. Naďalej odmieta konanie volieb až v septembri. Uviedol to predseda Smeru-SD Robert Fico na stredajšej tlačovej konferencii.

Už júnový termín je neskoro

"Termín 20. máj je ideálny pre všetkých aj preto, lebo v lete by sa vláda mohla sústrediť na spracovanie nového štátneho rozpočtu, ktorý musí prejsť radikálnymi zmenami. Leto by sa dalo využiť aj na rokovanie o novom programovom vyhlásení vlády," skonštatoval.

Poznamenal, že už júnový termín je neskoro a pripomenul, že vláda Eduarda Hegera (OĽANO) stratila dôveru ešte v závere roka. Smer-SD podľa jeho slov podporí aj iný skorší termín pred 30. júnom v prípade, že ich termín neprejde.

Fico zároveň kritizoval, že do novely ústavy v súvislosti so skrátením volebného obdobia sa nedostala možnosť referenda. Poukázal na článok ústavy o tom, že suverénom štátnej moci je ľud a že sú to občania, ktorí túto štátnu moc vykonávajú prostredníctvom zvolených zástupcov alebo priamo. "Pre nás je referendum sväté právo ľudí," podčiarkol. Trvá na tom, že občania by mali mať možnosť rozhodnúť o predčasných voľbách v referende.

HORÚCA SPRÁVA! Poslanci schválili zmenu ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami
Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude možné uznesením, na ktorého schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov. Poslanci rokovali o zmene ústavy... Čítať ďalej
25 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Hlas trochu predbieha

Ak bude mimoparlamentná strana Hlas-SD súčasťou vlády, bude iniciovať zmenu Ústavy SR tak, aby občania mohli skrátiť volebné obdobie parlamentu referendom. Strana zároveň víta, že sa podarilo zmenou ústavy aspoň nejakým spôsobom skrátiť volebné obdobie Národnej rady (NR) SR.

"Ak občan moc dáva, má ju právo aj brať," uviedol v stanovisku strany líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. "Toto právo ľuďom jednoznačne patrí, a preto sa ho v budúcnosti pokúsime presadiť aj do ústavy," doplnil.

Za zásadné zlyhanie vládnych strán a ďalšie obmedzenie slovenskej demokracie považuje Pellegrini to, že dosluhujúca koalícia nevypočula "želanie ľudí, aby mohli sami rozhodovať o konci vlády".

Poslanci NR SR schválili v stredu zmenu ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude možné uznesením, na ktorého schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov. Novela obsahuje aj zakotvenie princípu pomerného zastúpenia volebného systému a jedného volebného obvodu pre voľby do NR SR v ústave, čo bolo podmienkou OĽANO.

O termíne predčasných volieb by mohol parlament rokovať už vo štvrtok (26. 1.).

Takže predsa len MOBILIZÁCIA! SME VO VOJNE, hovorí Fiala
Český premiér Fiala a zlepenec okolo neho dookola: SME VO VOJNE! Řehka pre ČTK: V prípade vojny NATO s Ruskom musíme mobilizovať! Lenže česká vláda stále opakuje, podobne ako tá slovenská, že už sme vo vojne a NATO už aktívne vstupuje do vojny!... Čítať ďalej
25 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!