Minister obrany Jaroslav Naď: Slovensko je pripravené diskutovať o presune svojich stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu
25 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

Slovensko je pripravené diskutovať o presune svojich stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Informáciu zverejnil denník Ukrajinská Pravda. Oznámiť to mal dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), počas online brífingu v odesko-ukrajinskom mediálnom centre, píše Evropeyska Pravda s odkazom na UNIAN.

"Lietadlá sú teraz na jednej zo základní na Slovensku a teraz sme pripravení diskutovať o presune týchto lietadiel na Ukrajinu. Čakáme na rozhodnutie slovenskej vlády," povedal minister obrany Slovenskej republiky.

Dodal, že slovenská vláda zohľadní záujem ukrajinskej vlády. Do úvahy sa bude brať aj stanovisko spojeneckých krajín k tomuto prevodu.

"Momentálne o tom diskutujeme, radi by sme ich odovzdali (lietadlá. - Ed.) je to Ukrajina," zdôraznil Naď.

Ukrajinská Pravda pripomína, že v decembri slovenský minister zahraničných vecí Rastislav Káčer uviedol, že jeho krajina plánuje presunúť svoje stíhačky MiG-29 na Ukrajinu a že prípravy na to by sa mohli začať v najbližších týždňoch.

Pripomenínajú tiež, že od 1. septembra začali byť poľské stíhačky v službe vo vzdušnom priestore Slovenska v súlade s dohodou medzi Varšavou a Bratislavou o ochrane vzdušného priestoru Slovenska. Verilo sa, že táto dohoda dláždi cestu pre presun slovenských MiG-29 na Ukrajinu, uviedla Ukrajinská Pravda.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik