Súhrn medzinárodného spravodajstva - 24. januára - 20:00
24 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Večerný súhrn zahraničného spravodajstva

BERLÍN - Prezidentka SR Zuzana Čaputová si v utorok prevzala v Berlíne Schwarzkopfovu európsku cenu. V príhovore upozornila na stúpajúcu polarizáciu v spoločnosti a apelovala na návrat k hodnotám. V Európskej únii podľa slov prezidentky vidieť snahy podkopávať právny štát, oslabovať deľbu moci alebo obmedzovať slobodu médií, teda základné kamene liberálnej demokracie. Vyzvala na ochranu týchto základných hodnôt a pravidiel.

BERLÍN - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok rokovala v Berlíne s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. Témou rozhovorov boli vzájomné vzťahy krajín, spolupráca v kontexte 30. výročia nadviazania vzájomných diplomatických vzťahov, ako aj aktuálne otázky.

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v utorok vyzval Kongres, aby urýchlene konal a prijal zákon zakazujúci prechovávanie špecifického druhu strelných zbraní, označovaného v USA termínom assault weapon (útočná zbraň). Urobil tak po tom, ako v americkom štáte Kalifornia zaznamenali za necelých 48 hodín dve masové streľby so smrteľnými následkami.

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 24. januára -13:00
Obedný súhrn správ zo zahraničia PRAHA - Český minister vnútra Vít Rakušan chce, aby sa kontroly na česko-slovenských hraniciach zmierňovali postupne. Vláde navrhne, aby počas ďalších desiatich dní zostali na hraniciach len policajti. Z doterajšej... Čítať ďalej
24 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

PRAHA - Kandidát na českého prezidenta Andrej Babiš v utorok zverejnil list, v ktorom sa mu anonym vyhrážal zabitím. Expremiér v tej súvislosti vyzval ľudí, aby zastavili zlobu. Poprel, že by nenávisť šíril aj on prostredníctvom svojej kampane. Za agresívnych označil podporovateľov svojho súpera Petra Pavla.

BUDAPEŠŤ - V aktuálnom čase nebezpečenstiev má Maďarsko prioritný záujem na tom, aby Bosna a Hercegovina bola bezpečnou a stabilnou krajinou. Vyhlásil to v utorok v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na schôdzke s prezidentkou Republiky srbskej (Bosna a Hercegovina) Željkou Cvijanovičovou.

KYJEV - Prvýkrát od začiatku vojny rozpútanej Ruskom zavítal v utorok na Ukrajinu aj fínsky prezident Sauli Niinistö, ktorého v Kyjeve prijal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Niinistö a Zelenskyj rokovali o vytvorení samostatnej platformy na posilnenie obrany Ukrajiny obrnenými vozidlami vrátane tankov. Zelenskyj sa okrem toho Fínsku poďakoval za prijatie vojnových utečencov z Ukrajiny.

PARÍŽ - Odvolací súd v Paríži v utorok potvrdil zastavenie konania vo veci znásilnenia, ktoré sa viedlo proti ministrovi vnútra Géraldovi Darmaninovi. Žalobkyňa Sophie Pattersonová-Spatzová podala žalobu na Darmanina v roku 2017, pričom v nej uviedla, že k znásilneniu došlo v roku 2009. Pattersonová-Spatzová a jej právnici tvrdia, že Darmanin žiadal od žalobkyne pohlavný styk výmenou za to, že zasiahne do vyšetrovania vedeného proti nej.

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 24. januára - 06.30
Výber ranných správ zo zahraničia WASHINGTON - Štyroch členov krajne pravicovej milície Oath Keepers (Strážcovia prísahy) uznala v pondelok porota vo Washingtone za vinných z rozvratného sprisahania za účasť na útoku na Kapitol zo 6. januára... Čítať ďalej
24 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!