Berlín mlčí o problémoch s plynom
22 | 01 | 2023 I Milan Laca
Nemci sa boja povedať ľuďom pravdu o problémoch s plynom. 

Bývalý rakúsky vicekancelár Strache vyhlásil, že v Nemecku sa obávajú informovať ľudí  o problémoch s plynom.

Zatajujú
Nemecká vláda sa bojí povedať vlastnému obyvateľstvu pravdu o skutočných dôvodoch rastu cien plynu a elektriny a o možnom nedostatku energetických zdrojov, potvrdil to pre RIA Novosti Heinz-Christian Strache. Komentoval výroky nemeckého ministra hospodárstva Roberta Habeka, podľa ktorého jeho krajina prišla o polovicu plynu, ktorý potrebovala, pretože Rusko zatvorilo kohútik a plynovody, aby sa dodávky v dohľadnej dobe neobnovili. "S tromi plávajúcimi terminálmi skvapalneného nemôžeme získať  viac ako štvrtinu objemov, ktoré predtým pochádzali z Ruska", dodal Habek.
VIDEO! Obrovská masa ľudí protestovala vo Francúzsku! Účastníci OBVINILI EMANUELA MACRONA
Vo štvrtok bolo vo Francúzsku nasadených približne 10 000 policajtov, aby zabezpečili poriadok počas rozsiahlych protestov proti dôchodkovej reforme. V uliciach protestovalo približne 1,1 miliónov ľudí. Odborári počet protestujúcich odhadli ešte... Čítať ďalej
22 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová
Klamú
Obvinenia, že Rusko zatvorilo kohútik, označil  Strache  za zjavnú lož. "Rusko chcelo a bolo pripravené pokračovať v dodávkach plynu do EÚ a Nemecka. Ukrajina  a Poľsko však zabránili ďalším dodávkam plynovodom a Nord Stream  bol zničený.  Rusov však nepripustili  k vyšetrovaniu. Nord Stream 2 bol vyradený z prevádzky kvôli Nemeckému  rozhodnutiu,“ povedal Strache.
Je presvedčený
Ako sa bývalý vicekancelár domnieva, Habeck a nemecká vláda nehovoria ľuďom pravdu o nedostatku energie, pokiaľ ide o priemyselné výpadky a výpadky elektriny. „Pretože potom by museli priznať, že za tento negatívny vývoj môžu oni sami,“ uzavrel Strache.
Iný pohľad

Záchranou pre Nemecko boli dodávky plynu z Nórska a Holandska, skvapalnený plyn a uhlie, napísala  agentúra Bloomberg. Do karát hralo aj mierne počasie, ktoré umožnilo obmedziť spotrebu tepla. Krajina však čelí novej závislosti. Teraz  čelí závislosti od LNG, nedostatočným zásobám plynu v Nórsku a Holandsku a návratu k uhliu. Kancelár Olaf Scholz povedal, že cieľom Nemecka je teraz vybudovať kapacitu, ktorá mu umožní mať toľko plynu ako pred februárom minulého roka, bez dovozu z Ruska. Ako zdôrazňuje Bloomberg, bez dlhodobých zmlúv na skvapalnený plyn čelia tvrdej konkurencii na medzinárodných trhoch. Európa možno bude musieť bojovať s Čínou o dodávky. Zároveň 15-ročná dohoda, ktorú Nemecko podpísalo s Katarom, pokrýva len asi 6 % objemu dodávok z Ruska v roku 2021.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik