Súhrn medzinárodného spravodajstva - 23. januára
23 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Dobré ráno, prinášame ranný súhrn zahraničných správ.

PRAHA - Kandidát na českého prezidenta Andrej Babiš v predvolebnej debate Českej televízie v nedeľu povedal, že ak by potenciálne došlo k napadnutiu Poľska či pobaltských krajín, nevyslal by na pomoc vojenské jednotky. Po skončení debaty však na sociálnej sieti Twitter napísal, že by článok 5 Severoatlantickej zmluvy dodržal a pomoc by poskytol, informuje spravodajkyňa TASR.

MONTEREY PARK – Podozrivý zo streľby v tanečnom klube v Kalifornii, ktorá si vyžiadala desať životov, sa sám zastrelil, keď ho vypátrala polícia. Oznámili to v nedeľu miestne úrady. Streľba v meste Monterey Park pri Los Angeles sa odohrala v sobotu večer po ukončení osláv čínskeho nového roka. Podozrivým bol 72-ročný Huu Can Tran. Motív činu nie je známy.

KYJEV – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyhlásil, že korupcia nebude tolerovaná. Prisľúbil súčasne, že tento týždeň prídu dôležité rozhodnutia v boji proti tomuto chronickému problému krajiny, ktorý zatlačila do úzadia vojna proti Rusku.

Ukrajinský minister obrany má čo vysvetľovať! Ide o 330 miliónov eur!
Kauza, ktorá momentálne takpovediac zamestnáva ukrajinský parlament môže viesť ku koncu ministra obrany Oleksija Reznikova. V hre sú predražené nákupy potravín pre vojakov. Reznikov musí vysvetľovať. A má ČO vysvetľovať! Diať sa to má za... Čítať ďalej
22 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

OSLO – Počet ruských vojakov zabitých alebo zranených na Ukrajine dosahuje takmer 180.000. Na ukrajinskej strane si vojna dosiaľ vyžiadala 100.000 mŕtvych alebo zranených vojakov a 30.000 zabitých civilistov. Tieto odhady zverejnila v nedeľu nórska armáda.

MOSKVA – Ruská vojenská loď vyzbrojená novou generáciou hypersonických striel sa vo februári zúčastní na spoločných cvičeniach s námornými silami Číny a Juhoafrickej republiky (JAR). S odvolaním sa na ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS o tom informovala agentúra Reuters.

PARÍŽ - Burkina Faso požiadala Francúzsko, aby do mesiaca stiahlo svojich vojakov zo západoafrickej krajiny. Vyplýva to z diplomatického listu zaslaného do Paríža, ktorý v nedeľu získala agentúra AFP. Francúzsky prezident Emmanuel Macron predtým povedal, že Paríž čaká na vysvetlenie od Burkiny Faso.

BUENOS AIRES – Brazília a Argentína chcú dosiahnuť väčšiu ekonomickú integráciu a v tomto úsilí sa budú zaoberať aj možnosťou zaviesť spoločnú menu. Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva a argentínsky líder Alberto Fernández to uviedli v spoločnom článku pred rozhovormi v Buenos Aires.

Poľské vojnové svaly stále silnejú
Poľský premiér hovorí o novej koalícii bez Nemecka. Morawiecki vyzval na vytvorenie novej koalície bez Nemecka, na presun tankov do Kyjeva. My rozhodneme! Ak Nemecko nebude súhlasiť s vyslaním tankov Leopard na Ukrajinu, Poľsko je pripravené... Čítať ďalej
22 | 01 | 2023 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!