Ukrajinský minister obrany má čo vysvetľovať! Ide o 330 miliónov eur!
22 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

Kauza, ktorá momentálne takpovediac zamestnáva ukrajinský parlament môže viesť ku koncu ministra obrany Oleksija Reznikova. V hre sú predražené nákupy potravín pre vojakov. Reznikov musí vysvetľovať. A má ČO vysvetľovať! Diať sa to má za zatvorenými dverami.

Na potravinách pre ukrajinských vojakov sa mal priživť minister obrany Oleksij Rezikov. Na predražené nákupy podľa denníka Pravda upozornil spravodajský server Zerkalo nedeli.

Parlament si Reznikova predvolal.

„Ak sa tieto správy potvrdia, musí byť vec vyšetrená a zodpovední ľudia potrestaní. Bohužiaľ, v každej vojne sú hrdinovia, ale sú aj záškodníci,“ citovala podľa Pravdy agentúra UNIAN Mychajla Podoljaka, poradcu prezidenta Volodymyra Zelenského.

O predvolaní Reznikova informovala podpredsedníčka parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť, obranu a tajné služby Marjana Bezuhlová.

„Naše ministerstvo obrany urobilo veľa počas vojny v roku 2022. No chyby, najmä korupčné riziká, nemožno ignorovať. Ďakujem novinárom Zerkala nedeli za ich prácu,“ napísala na Bezhlová na sociálnej sieti.

Reznikov mlčí!

O čo ide?

Reznikov rezort podpísal zmluvu o nákupe potravín 23. decembra 2022, ktoré majú byť určené pre vojakov na fronte a v jeho blízkosti.

Rezort má za ne v tomto roku zaplatiť dovedna 13,16 miliardy ukrajinských hrivien, čo je v prepočte 330 miliónov eur. 

Spravodaský portál Zerkalo porovnal ceny a vysvitlo, že ceny základných potravín sú vyššie dvojnásobne až trojnásobne! Porovnávali ceny potravín pre armádu s cenami v obchodnom reťazci Siľpo v oblasti Kyjeva. 

Z porovnania vyplynulo, že kým Siľpo predáva jedno vajíčko za 7 hrivien, naopak, ministerstvo ho bude kupovať za 17 hrivien. Kilogram zemiakov 8 hrivien ( ministerstvo za 22 hrivien), kilogram kuracích stehien 80 hrivien (ministerstvo za 120 hrivien), liter slnečnicového oleja 72 hrivien (ministerstvo za 109 hrivien), kilogram cibule 25 hrivien (ministerstvo za 42 hrivien), kilogram uhoriek 60 hrivien (ministerstvo za 100 hrivien), kilogram cvikly 11 hrivien (ministerstvo za 25 hrivien), kilogram zelenej kapusty 12 hrivien (ministerstvo za 30 hrivien) atď.

Zerkalo nepriamo upozornil na korupciu: „Mesiac pred podpisom zmluvy s ministerstvom sa jej šéfom stal Valerij Meleš. Predtým bol riaditeľom štátneho podniku rezortu obrany.“

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik