Bývalý novinár Lintner: Dominujúcim slovom je fiasko! Občan by si TENTO moment mal uvedomiť
22 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

"Až mi je úsmevná tá argumentácia, že otázka, ktorá súvisela s otázkou referenda,že je agendou Roberta Fica. A ešte aj náklady na jeho uskutočnenie by sa predsedovi SMER-SD mali vyúčtovať," hovorí bývalý novinár Ľubomír Lintner, ktorý rozobral Matoviča, OĽaNO a ich predvolebné sľuby, ako sa hovorí na súčiastky. 

Názor bývalého politika a novinára Ľubomíra Lintnera, zverejnený na sociálnej sieti, prinášame v plnom znení.

No tak predovšetkým!

R. Fico by nemal žiadnu agendu, keby po rozhodnutí Ústavného súdu 6. júla 2021, bola vládna koalícia schválila zmenu Ústavy s možnosťou skrátiť volebné obdobie buď referendom alebo rozhodnutím väčšiny v parlamente.

Referendum by sa vôbec neuskutočnilo!

Napokon tú zmenu Ústavy chce vládna koalícia tak, či tak schváliť na parlamentnej schôdzi, ktorá má po prerušení pokračovať 24. januára.

V júli 2021 obviňoval líder OĽaNO I. Matovič prezidentku Z. Čaputovú, že vtedajšie referendové otázky dala posúdiť Ústavnému súdu.

"Hlboko nesúhlasím so zlomyselným konaním pani prezidentky Čaputovej. Ak by podpisy za konanie referenda vyzbierala jej progresívna skupinka, ani by ju len nenapadlo dávať možnosť Ústavnému súdu referendum zablokovať. Tvrdila by, že predsa ľudia majú právo vyjadriť svoj názor a ona má právo vyhlásiť referendum aj bez posúdenia Ústavným súdom. … ale nestalo sa. Podpisy zbierali ľudia, ktorými jej majestát v skutočnosti pohŕda, tak ich o právo vyjadriť sa, okradla. Podlé a zákerné. Pľuvanec do očí 600 tisíc ľuďom."

Referendum je podľa neoficiálnych výsledkov neplatné
Deviate referendum v histórii samostatnej Slovenskej republiky je podľa neoficiálnych výsledkov neplatné. Po sčítaní 100 percent okrskov sa na ňom zúčastnilo iba 27,26 percenta občanov oprávnených hlasovať. Na platnosť referenda je potrebná viac... Čítať ďalej
22 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

I. Matovič vždy považoval referendum za základnú súčasť demokratického systému krajiny

Však si stačí spomenúť na marec 2019, keď jeho hnutie OĽaNO prišlo s návrhom na uskutočnenie referenda so 17 otázkami. Niektoré z nich si pripomeňme.

Občanov sa "Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti" chceli v referende pýtať, či súhlasia so zavedením hmotnej zodpovednosti politikov, na deň dovolenky za účasť na voľbách, príspevok od štvrtého mesiaca tehotenstva pre pracujúce a študujúce matky, miesto v materskej škole pre každé dieťa, odchod do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch, zrušenie doplatku na lieky, bezplatné objednávanie pacientov či zákaz hazardných hier a automatov.

Obyčajní tiež chceli prostredníctvom referenda zmeniť volebný systém tak, aby si každý okres mohol zvoliť svojho poslanca do Národnej rady SR.

Tú otázku o možnosti zvoliť svojho poslanca v každom okrese dávam osobitne do pozornosti v súvislosti s aktuálnou podmienkou I. Matoviča a OĽaNO na schválenie termínu predčasných volieb v septembri.

Žiadajú podporu zmeny Ústavy SR tak, aby bolo možné meniť zákon o voľbách len väčšinou 90 hlasov, teda takzvanou ústavnou väčšinou.

I. Matovič má totiž obavy, že R. Fico s P. Pellegrinim zmenia po voľbách súčasný pomerný volebný systém na zmiešaný. Časť poslancov parlamentu by sa volila doterajším spôsobom a časť väčšinovo. Teda tak, ako to chcelo OĽaNO v navrhovanom referende v marci 2019.

Nechám teraz bokom tú politickú odovzdanosť I. Matoviča, ktorý po voľbách počíta s vládou R. Fica a P. Pellegriniho.

Ale. v kontexte tej najnovšej podmienky OĽaNO na podporu predčasných volieb treba pripomenúť, že pred voľbami v roku 2016 sľubovalo OĽaNO zmenu volebného systému na zmiešaný, „v ktorom minimálne polovica poslancov bude zvolená priamo ľuďmi v jednomandátových volebných obvodoch“.

Referendum: Volebnú okrskovú komisiu v Nitre pobavil 19-mesačný papagáj Charlie
Sobotné referendum v krajských mestách Nitra a Trnava je pokojné a bezproblémové. Policajti priebežne počas celého dňa monitorovali situáciu v jednotlivých okrskoch, zasahovať však nemuseli. Hovorca Nitry Tomáš Holúbek potvrdil, že v meste sa... Čítať ďalej
21 | 01 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vo volebnom programe 2020 OĽaNO sa píše:

„Slovensko potrebuje nový a lepší volebný systém, ktorý dá viac moci ľuďom a menej elitám, pričom viac zohľadní potreby regiónov,“ písalo hnutie.

„Je potrebné rozbehnúť po voľbách na túto tému celospoločenskú diskusiu, do ktorej prispejeme návrhom na vznik 8 volebných obvodov, aby ľudia z regiónov dostali väčšiu možnosť kandidovať do národného parlamentu a podieľať sa na správe vecí verejných.“

Nikto obzvlášť na účasť v referende neburcoval

Mediálny mainstream rôznymi anketami a rozhovormi skôr možnú účasť utlmoval. 

Referendum zrejme mnohí občania chápali aj ako formu protestu proti tomu, čo tu od marca 2020 predviedla vo výkone moci koalícia, ktorej vláda funguje po vyjadrení nedôvery v parlamente iba v režime poverenia prezidentkou.

Dominujúcim slovom je fiasko.

Pre mňa však je podstatnou otázkou. koho fiasko to je? Tých, ktorí to referendum iniciovali alebo tých, ktorí pre to referendum svojím výkonom moci vytvorili živnú pôdu? Občan by si tento moment mal uvedomiť.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik