Tajné stretnutie ukrajinského prezidenta Zelenského! Príprava na brutálny protiútok
20 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

O tajnom stretnutí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informoval maďarský portál Index. Stretnúť sa mal s riaditeľom CIA, Williamom J. Burnsom. Ukrajina plánuje brutálny útok! Ale ako dlho môže počítať s pomocou Spojených štátov a Západu?

Riaditeľ CIA William J. Burns minulý víkend tajne odcestoval do ukrajinského hlavného mesta, aby informoval Volodymyra Zelenského o tom, čo možno očakávať od Ruska v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch.

Návšteva Williama Burnsa a uskutočnila v dôležitom bode vojny, keď ruské sily spustili rozsiahlu ofenzívu pre Bahmut, ktorá si vyžiadala veľké straty na oboch stranách a prinútila Ukrajinu zvážiť svoje zdroje.

Ukrajinci ale medzitým zvažujú vážny protiútok, píše Index.

Úspech republikánov môže všetko zmeniť

Ako ukazuje súhrn Washington Post, hlavnou témou stretnutia Burnsa a Zelenského bolo, ako dlho môže Ukrajina počítať s pomocou Spojených štátov a Západu po tom, čo republikáni získali väčšinu v Snemovni reprezentantov. Všetky znaky poukazujú na to, že časť amerických voličov prejavuje čoraz menšiu ochotu pomáhať okupovanej krajine. Burns zdôraznil vážnosť situácie na bojisku a tiež priznal, že príde čas, keď bude pre Ukrajinu stále ťažšie získať podporu.

Bidenova administratíva naďalej podporuje Kyjev

Zelenskyj a jeho pomocníci odchádzali z minulotýždňového stretnutia s dojmom, že Bidenova administratíva naďalej podporuje Kyjev a že núdzová pomoc vo výške 45 miliárd dolárov schválená Kongresom v decembri potrvá minimálne do júla alebo augusta, uviedli pre noviny zdroje oboznámené so stretnutím.

Zelenskyj si je však stále menej istý tým, či Kongres USA prijme ďalší miliardový dodatočný balík pomoci, ako to urobil vlani na jar.

Burns je uznávanou postavou v Zelenského najužšom kruhu, keďže v januári 2022 varoval ukrajinské vedenie pred ruským úmyslom ísť do vojny, ako aj pred pokusom zmocniť sa letiska Antonov v počiatočných fázach konfliktu. S jeho pomocou sa Ukrajina mohla pripraviť na útok na letisko, čo by bolo pre Rusko kľúčové víťazstvo z hľadiska dobytia Kyjeva. Burns bol voči ruskému zámeru rokovať skeptický, pretože podľa neho Rusi v súčasnosti nemyslia vážne uzavretie mieru.

"Väčšina konfliktov sa končí vyjednávaním, ale podľa nášho názoru Rusi neprejavujú skutočný úmysel tak urobiť," vyjadril sa riaditeľ CIA.

Spojené štáty a Nemecko 

Na štvrtkovom stretnutí amerického ministra obrany Lloyda Austina a jeho nemeckého kolegu Borisa Pistoriusa nebolo možné vyriešiť otázku dodávky západných tankov Ukrajine, uviedla CNN s odvolaním sa na zdroje oboznámené s touto záležitosťou.

Viacerí vysokí predstavitelia americkej vlády podľa denníka vyjadrili svoju nespokojnosť s postojom nemeckej vlády, ktorý podľa všetkého nechcú meniť.

Najbližšie stretnutie západných ministrov obrany je naplánované na 20. januára na leteckej základni Ramstein v Nemecku, aby prediskutovali ďalšiu pomoc Kyjevu, vrátane dodávky tankov Leopard.

Scholz sa obáva, že prevozom tankov vyvolá Putinov hnev

Medzinárodný tlak na nemeckého  kancelára, aby rozhodol, či Nemecko podporí Ukrajinu tankami, sa stupňuje. Berlín sa doteraz zdržiaval a hoci na základe nedávnych vyjadrení nemeckých ministrov by mohlo dôjsť k zmene postoja nemeckej vlády, konečné rozhodnutie je na Scholzovi a ten je zatiaľ veľmi opatrný.

Scholz sa obáva, že prevozom tankov vyvolá Putinov hnev
Medzinárodný tlak na nemeckého kancelára, aby rozhodol, či Nemecko podporí Ukrajinu tankami, sa stupňuje. Berlín sa doteraz zdržiaval a hoci na základe nedávnych vyjadrení nemeckých ministrov by mohlo dôjsť k zmene postoja nemeckej vlády, konečné... Čítať ďalej
14 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!