Francúzko je ochromené! Francúzi vyjadrujú svoju nespokojnosť masovým protestom
19 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Vo Francúzsku boli vo štvrtok zrušené vlaky a lety, zatvorené sú základné školy, nefunguje výroba. Tisíce policajtov je nasadených proti štrajku odborových zväzov. Protest  je zameraný proti vládnemu plánu zvýšiť vek odchodu do dôchodku pre väčšinu zamestnancov.

Protesty vo veľkých francúzskych mestách vrátane Paríža, Marseille, Toulouse, Nantes a Nice ochromili najmä dopravu.

Osem najväčších odborových zväzov vyzvalo na „prvý deň štrajkov a protestov“ proti dôchodkovým reformám, ktoré predstavila vláda prezidenta Emmanuela Macrona. Legislatíva bude vyžadovať, aby francúzski občania pracovali do 64 rokov, zo súčasných 62, iba tak budú mať nárok na plný štátny dôchodok.

Ochromená doprava aj výroba

Podľa francúzskeho železničného úradu SNCF zaznamenali vlakové trate vo Francúzsku „vážne prerušenie“. Linky metra v Paríži zasiahli úplné alebo čiastočné uzávierky a taktiež sú ochromené aj letiská. Väčšina zamestnancov rafinérií TotalEnergies (TOT) odišla a prerušila dodávky ropných produktov.

Očakáva sa, že približne 70 % učiteľov základných škôl bude štrajkovať aj vo Francúzsku, podľa hlavného odborového zväzu Snuipp-FSU, Únia Snes-FSU uviedla, že približne 50 % učiteľov stredných škôl vo Francúzsku bude tiež štrajkovať.

Zasahovať bude polícia i armáda

Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin v stredu pre francúzsku rozhlasovú stanicu RTL povedal, že do protestov bude nasadených viac ako 10 000 príslušníkov polície a armády vrátane 3 500 dôstojníkov umiestnených v Paríži.

Prečo ľudia protestujú?

Macronove navrhované dôchodkové reformy prichádzajú v čase, keď sú pracovníci vo Francúzsku, ako aj inde, ubíjaní rastúcimi účtami za potraviny a energie. Za platové a pracovné podmienky štrajkujú vo štvrtok aj zdravotné sestry a vodiči sanitiek v Spojenom kráľovstve.

Tisíce ľudí sa už minulý rok zúčastnili v uliciach Paríža na masových demonštráciách, kde protestovali proti životným nákladom. „Táto reforma prichádza v momente, keď je veľa hnevu, veľa frustrácie, veľa únavy. V skutočnosti prichádza v tú najhoršiu chvíľu,“ povedal v utorok pre CNN šéf odborov CFE-CGC François Hommeril a poukázal na infláciu, ktorá tento rok zasiahla Európu po pandémii Covid-19 a ruskej operácii na Ukrajine.

Francúzska vláda uviedla, že zvýšenie veku odchodu do dôchodku je nevyhnutné na riešenie deficitu dôchodkového zabezpečenia. Francúzsko minulo v roku 2018 na štátne dôchodky takmer 14 % HDP, čo je podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj viac ako vo väčšine ostatných krajín.

Vo Francúzsku sa chystá obrovský protest! Zúčastniť sa ho má až 1 milión ľudí!
Vo štvrtok bude vo Francúzsku nasadených približne 10 000 policajtov, aby zabezpečili poriadok počas rozsiahlych protestov proti dôchodkovej reforme, informovali francúzske médiá. Približne 3, 5 tisíc z nich bude pracovať v hlavnom meste... Čítať ďalej
18 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme