Kyjev tanky nedostane, zatiaľ!
20 | 01 | 2023 I Milan Laca

Spojenci Nemecka a Ukrajiny sa nedohodli na dodávke tankov Leopard do Kyjeva.

Krajiny NATO a ich spojenci sa nedohodli na dodávke nemeckých tankov Leopard 2 Ukrajine, vyhlásil nový nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Myslia aj na seba

"Musím konštatovať, že v tejto otázke neexistuje konsenzus," povedal po stretnutí kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny, ktoré sa konalo na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku. Oznámil, že vymenoval špeciálnu inšpekciu, ktorá posúdi dôsledky kladného rozhodnutia o presune Leoparda 2 do Kyjeva. Zdôraznil, že Nemecko musí venovať pozornosť aj vlastnej armáde a jej stavu.

Minister poznamenal, že existujú „dobré argumenty za  aj proti" a musia sa „veľmi starostlivo zvážiť“. "Nemôžeme povedať, kedy a aké rozhodnutie padne o tankoch Leopard," povedal Pistorius.

Ožila mu pamäť, ale nepomohlo to...
Borrell pripomenul víťazstvá Ruska nad Napoleonom a Hitlerom a vyzval na vyzbrojenie Ukrajiny. Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell pripomenul víťazstvo Ruska nad Napoleonom a Hitlerom. Vyzval však na pokračovanie vo vyzbrojovaní... Čítať ďalej
20 | 01 | 2023 | Milan Laca
Zbrane však dajú

Prisľúbil, že dodávky zbraní a techniky na Ukrajinu budú pokračovať. Vymenoval systémy protivzdušnej obrany Patriot, systémy protivzdušnej obrany IRIS-T, bojové vozidlá pechoty Marder a Gepard. Potvrdil  aj výcvik ukrajinských vojakov pri obsluhe týchto typov zbraní.

Odolali tlaku

Berlín sa zatiaľ zdržal dodávok tankov Leopard 2 Ukrajine. V posledných dňoch sa v tejto veci citeľne zvýšil tlak na nemeckého kancelára Olafa Scholza. Viacerí predstavitelia štátov EÚ ho verejne vyzvali, aby prijal kladné rozhodnutie. Ako informovali nemecké noviny Süddeutsche Zeitung, s odvolaním sa na svoje zdroje, Scholz v rozhovore s americkým prezidentom Joeom Bidenom jasne povedal, že Nemecko dodá Ukrajine tanky Leopard 2 iba vtedy, ak americká strana presunie tanky Abrams do Kyjeva. Neskôr to v Berlíne ah popreli.

Predsa len zbrane dajú

Americký minister obrany Lloyd Austin oznámil nové dohody medzi spojencami Ukrajiny o dodávkach zbraní do Kyjeva. Vyhlásil to na tlačovej konferencii po stretnutí kontaktnej skupiny na základni Ramstein v Nemecku. "Tieto dôležité nové dohody demonštrujú pokračujúci záväzok našich spojencov a partnerov pomôcť Ukrajine," povedal Austin. Šéf Pentagonu poukázal na dodávku 90 bojových vozidiel pechoty zo Švédska a nadchádzajúcu dodávku húfnic Archer, na odoslanie 19 húfnic z Dánska, poskytnutie systémov Stingerhelikoptér a ďalšieho vybavenia z Lotyšska a presun 155 mm. húfnice z Estónska.

NATO sa rozhodlo dodať to, čo Kyjev skutočne žiadal aspoň z časti. Budú problémy
Ťažké obrnené vozidlá pre kyjevský režim už nie sú tabu. Na začiatok pošlú spojenci Ukrajiny iba malú dávku tankov. O tom, čo bude ďalej a ako to zmení vývoj konfliktu Začiatok dodávok Poľský prezident Andrzej Duda na nedávnej tlačovej... Čítať ďalej
20 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme