Ožila mu pamäť, ale nepomohlo to...
20 | 01 | 2023 I Milan Laca

Borrell pripomenul víťazstvá Ruska nad Napoleonom a Hitlerom a vyzval na vyzbrojenie Ukrajiny.

Šéf diplomacie Európskej únie  Josep Borrell pripomenul víťazstvo Ruska nad Napoleonom a Hitlerom. Vyzval však na pokračovanie vo vyzbrojovaní Ukrajiny. Vyhlásil to 20. januára počas slávnostného odovzdávania ceny Fóra novej ekonomiky, ktoré sa konalo v Madride.

Vyhrali, a čo?

„Rusko je veľká krajina, je zvyknuté bojovať až do konca, je zvyknuté takmer prehrať a potom všetko obrátiť. Urobilo to Napoleonovi, urobilo to Hitlerovi. Bolo by absurdné myslieť si, že Rusko prehralo vojnu alebo že jeho armáda je neschopná,“ povedal Borrell a vyzval na pokračujúcu vojenskú podporu pre Kyjev.

My nič, len zbrane dávame...

Borrell zároveň povedal, že EÚ nie je stranou konfliktu. Nechce sa stať jeho účastníkom a do poslednej chvíle sa snažila vyhnúť priamemu stretu. Vyzvala zúčastnené strany, aby všetko vyriešili rokovaním. Povedal  tiež, že EÚ a ďalšie krajiny vyčlenili celkovo 10 miliárd eur na vojenskú pomoc pre potreby Ozbrojených síl Ukrajiny. Borrell v decembri 2022 povedal, že Európska únia vynaložila 214 miliárd eur na vojenské výdavky, čo je o 6 % viac ako v predchádzajúcom roku. Zásoby zbraní v EÚ, dodávaných na Ukrajinu, sú podľa neho vyčerpané kvôli tomu, že sa roky neposkytujú potrebné financie.

Maďari...

Maďarsko 19. januára zablokovalo v EÚ schválenie ďalšej tranže vojenskej pomoci  na nákup zbraní pre Ukrajinu. Má ísť o sumu 500 miliónov eur, ktoré plánovali vyčleniť z Európskeho mierového fondu.

NATO  tiež

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg 18. januára povedal, že dnes Ukrajina potrebuje najmä podporu, vrátane vojenskej. Povedal, že je potrebné zvýšiť tempododávok do Kyjeva.  

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme