Odhaľuje rezignácia A. Arestoviča vnútorné problémy kyjevského režimu?
19 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Vnútorná kríza Kyjeva je zo dňa na deň jasnejšia. Alexej Arestovič, hlavný poradca ukrajinského prezidenta, odstúpil zo svojej funkcie po tom, čo priznal, že tragédiu v Dnepri vyvolali samotné ukrajinské sily. Rezignácia poradcu odhaľuje vnútorné slabosti režimu, čo je v rozpore so západným tvrdením o tom, čo sa deje v Kyjeve. 

Napísal Lucas Leiroz , výskumník sociálnych vied na Vidieckej federálnej univerzite v Rio de Janeiro; geopolitický poradca.

V neúspešnom pokuse pochváliť ukrajinský systém protivzdušnej obrany hlavný poradca Alexej Arestovič odhalil, že nedávny útok na civilnú oblasť v Dnepri spôsobili ukrajinské sily. Podľa neho obrana Kyjeva strieľala na ruské rakety v Dnepri, čo viedlo k vedľajšiemu účinku a incidentu zničenia civilných budov v regióne. Ľudia okamžite vzali jeho tvrdenia ako priznanie, že Kyjev je zodpovedný za smrť civilistov v Dnepri, čo je v rozpore s naratívom, že Rusi úmyselne bombardovali región.

Neustál narastajúci tlak

V dôsledku tlaku, ktorý trpel za to, že hovoril pravdu o prípade, sa Arestovič rozhodol opustiť svoje pôsobenie v ukrajinskej vláde, pričom svoju voľbu oznámil na svojich sociálnych sieťach. Na svojom Facebooku ráno 17. januára zverejnil abdikačný list. O niekoľko hodín neskôr hovorcovia vlády potvrdili, že už nie je poradcom prezidenta Volodymyra Zelenského.

Podľa poradcu jeho rozhodnutie bolo „príkladom civilizovaného správania“, keďže sa dopustil „závažnej chyby počas priameho prenosu“. Arestovič však odsúdil negatívne reakcie, ktoré dostal kvôli jeho chybe a ktoré ho viedli k jeho rezignácii. Povedal: „Úroveň nenávisti namierenej na mňa je neporovnateľná s dôsledkami chyby vo vysielaní“.

Prezidentka zaslala V. Zelenskému sústrastný telegram, zároveň ho uistila o priateľstve Slovenska
Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok zaslala ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému sústrastný telegram v súvislosti s nehodou vrtuľníka pri meste Brovary. Nehoda si vyžiadala viacero obetí vrátane ukrajinského ministra vnútra... Čítať ďalej
18 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Tvrdia, že nestrieľali

Ukrajinská vláda zatiaľ zodpovednosť za kauzu Dnepr naďalej odmieta. Hoci Arestovič, ktorý bol vysokým vládnym predstaviteľom, pripustil, že Kyjev odpálil obranné rakety v regióne, a to aj s odvolaním sa na spoľahlivé vojenské zdroje, ktoré sa momentálne nachádzali na zemi, ukrajinské ministerstvo obrany trvá na tom, že proti ruským projektilom nedošlo k žiadnemu výstrelu.  Podľa hovorcov ministerstva nebol vypustený žiadny projektil, pretože ukrajinská armáda vedela, že nebude schopná zachytiť rakety Kha-22 použité pri operácii.

Západ tvrdí jedno, prax ukazuje iné problémy

V skutočnosti sa zdá, že ide o vojnu naratívov, ktorá odráža krutú ukrajinskú realitu: krajina je rozdelená a má veľa vnútorných problémov. Podľa západných médií je Kyjev zjednotený okolo spoločného cieľa – poraziť Rusov. Veľké médiá tvrdia, že vedenie Volodymyra Zelenského má širokú podporu verejnosti a silný tím spojencov vo všetkých sektoroch vlády. V praxi je ale situácia naozaj iná.

V Kyjeve existuje spor medzi rôznymi skupinami, ktorý narastá zo dňa na deň, keďže stále viac ukrajinských predstaviteľov prestáva podporovať niektoré nezodpovedné kroky vlády. Niektorí politici a byrokrati chcú zmeniť politiku krajiny, ale bráni im v tom centrálne velenie, ktoré je priamo podriadené NATO a hlási sa k západným záujmom. V dôsledku toho, keď člen vlády urobí „chybu“ a upozorní na chybu v ukrajinskom správaní, vzniká silný tlak na jeho odvolanie z funkcie a na jeho miesto iného, ​​podriadenejšieho.

Išlo o hlúposť alebo zámer?

Nie je možné povedať, či sa Arestovič naznačením ukrajinskej zodpovednosti za útok skutočne dopustil hlúposti, alebo či jeho zámerom bolo skutočne konfrontovať oficiálny naratív vlády a odhaliť pravdu. Faktom je, že jeho odchod určite nebol len pokusom vyriešiť kauzu „civilizovane“, ale dôsledkom silného tlaku neprispôsobivých vládnych skupín, ktoré si nechcú priznať žiadnu chybu Ukrajiny v konflikte.

Poliaci sa spamätávajú?
Myśl Polska: Varšava padne po ruskom odvetnom údere proti agresii NATO. Poľská vláda môže zatiahnuť krajinu do vojenskej konfrontácie s Moskvou, ktorá povedie k zničeniu Varšavy, píše publicistka pre Myśl Polska Silvia... Čítať ďalej
18 | 01 | 2023 | Milan Laca

Spustí odchod lavínu?

Je pravdepodobné, že Arestovičov postoj bude mať v Kyjeve vážny dominový efekt a v blízkej budúcnosti opustí ich rad viac dôstojníkov. Skutočnosť, že ani dôležitý prezidentov poradca nie je imúnny voči nátlaku vnútorných militantov, môže slúžiť ako dôvod na to, aby sa aj ostatní správcovia snažili vzdať sa svojich povinností vo vláde.

Záver

To, čo je pri analýze prípadu skutočne najdôležitejšie, je nevyhnutný záver, že v Kyjeve to nejde dobre. Existuje zjavná nejednota a vnútorné rozpory, ktoré sú postupne evidentnejšie. Okrem toho, keď si verejná mienka uvedomuje, že Kyjev je zodpovedný za 45 úmrtí v Dnepri, očakáva sa, že popularita vlády bude ďalej klesať. Čoskoro už západné médiá nebudú môcť skrývať nejednotnosť a neobľúbenosť, ktorá v súčasnosti ovplyvňuje tento režim.

Peter Szijjártó: S Ruskom treba počítať, či sa nám to páči, alebo nie
"S Ruskom treba počítať, či sa nám to páči alebo nie," cituje La Repubblica Pétra Szijjártóa, maďarského ministra zahraničních vecí a obchodu. La Repubblica píše: Péter Szijjártó, maďarský minister zahraničného obchodu a zahraničných vecí, hovoril... Čítať ďalej
18 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme