Peter Szijjártó: S Ruskom treba počítať, či sa nám to páči, alebo nie
18 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

"S Ruskom treba počítať, či sa nám to páči alebo nie," cituje La Repubblica Pétra Szijjártóa, maďarského ministra zahraničních vecí a obchodu.

La Repubblica píše: Péter Szijjártó, maďarský minister zahraničného obchodu a zahraničných vecí, hovoril o skúsenostiach svojej krajiny na Svetovom veľtrhu.

Podľa šéfa rezortu diplomacie je Maďarsko: „...jednou z najotvorenejších ekonomík na svete, ktorá sa nachádza aj v centre Eurázie, blízko Ruska, a s tým druhým stavom treba rátať, či sa nám to páči alebo nie“.

Rešpekt a dôvera medzi Východom a Západom sú pre neho záležitosťami strategického záujmu: Maďarsko patrí medzi krajiny najviac zasiahnuté vojnou a „takmer má povinnosť spolupracovať“. Ale ako?

"Dnes žijeme v studenej vojne, ale princípy euroázijskej spolupráce sú už dávno platné a účinné, “dodal Szijjártó.

Pre neho sa s prelomom nových globálnych vzťahov „vraciame k vzájomnému rešpektu strán, chápeme, že fyzickú a geografickú realitu nemožno prekonať politickými ideológiami a treba zachovať komunikačné kanály medzi krajinami, ktoré zohľadňujú sociálno-kultúrne a politické charakteristiky každej krajiny“.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME