Maďari škrípu zubami
19 | 01 | 2023 I Milan Laca

Budapešť vyzvala na ukončenie zverstiev voči Maďarom v ukrajinskom Mukačeve.

Maďarské ministerstvo zahraničia označilo útlak krajanov na ukrajinskom Zakarpatsku za neprijateľný. Štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí pre bilaterálne vzťahy Tamás Menzer vyhlásil, že  útlak maďarskej menšiny na ukrajinskom Zakarpatsku je neprijateľný.
Školstvo a iné

Ukrajinský jazykový ombudsman Taras Kremin vyhlásil, že školy v Zakarpatskej oblasti, kde žije veľa etnických Maďarov, odhalili problémy s organizáciou vzdelávania v ukrajinskom jazyku. Podľa správ miestnych médií, z verejných inštitúcií v meste Mukačevo a okolitých dedinách odstránili maďarské vlajky a odvolali viacerých šéfov inštitúcií, blízkych Spoločnosti maďarskej kultúry Zakarpatska.

Odhaľuje rezignácia A. Arestoviča vnútorné problémy kyjevského režimu?
Vnútorná kríza Kyjeva je zo dňa na deň jasnejšia. Alexej Arestovič, hlavný poradca ukrajinského prezidenta, odstúpil zo svojej funkcie po tom, čo priznal, že tragédiu v Dnepri vyvolali samotné ukrajinské sily. Rezignácia poradcu odhaľuje vnútorné... Čítať ďalej
19 | 01 | 2023 | Ivan Mihale
Budapešť odsudzuje

"Protimaďarské rozhodnutia a činy sú, samozrejme, neprijateľné, odsudzujeme, čo sa stalo. Vyzývame miestne úrady, aby okamžite zastavili zverstvá voči Maďarom. Vyzývame štátne orgány Ukrajiny, aby okamžite urobili všetko pre zrušenie protimaďarských rozhodnutí a obnovenie predchádzajúceho stavu," napísal Menzer na Facebooku. Diplomat vyjadril nádej, že ukrajinskí lídri urobia všetko pre udržanie stability na Zakarpatsku. 

Budapešť zároveň úplne nerozumie tomu, ako protimaďarské rozhodnutia a opatrenia pomáhajú Kyjevu v  konflikte s Moskvou. "Ak chce byť Ukrajina členom Európskej únie, neustály a systematický útlak národného spoločenstva a rušenie jeho práv je neprijateľné," vyhlásil štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí. Dodal, že takéto incidenty sa zatiaľ vyskytli len v Mukačeve a jeho okolí.

Ukrajinci zasiahli

V októbri sa mukačevské úrady rozhodli demontovať maďarské symboly - orla turula, ktorý na hrade Palanok a nahradiť ho ukrajinským trojzubcom. Napätie vo vzťahoch medzi Ukrajinou a Maďarskom vzniklo pre ukrajinský  zákon o vzdelávaní, ktorý výrazne znižuje možnosť vzdelávania v jazykoch národnostných menšín. Budapešť bude naďalej blokovať ministerské stretnutie ukrajinskej komisie NATO, pretože nedošlo k pokroku v riešení otázok, ktoré sa týkajú maďarskej strany.

Peter Szijjártó: S Ruskom treba počítať, či sa nám to páči, alebo nie
"S Ruskom treba počítať, či sa nám to páči alebo nie," cituje La Repubblica Pétra Szijjártóa, maďarského ministra zahraničních vecí a obchodu. La Repubblica píše: Péter Szijjártó, maďarský minister zahraničného obchodu a zahraničných vecí, hovoril... Čítať ďalej
18 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme