Peterhof - veľkolepé cárske dielo(VIDEO)
14 | 01 | 2023 I Milan Laca

Mesto Peterhof, história, vojna, čo si pozrieť

Peterhof je jedným z popredných a najzaujímavejších palácových a parkových komplexov na svete. Celosvetovú slávu si získal  vďaka svojim jedinečným palácom, parkom a fontánam. Je súčasťou Petrohradskej štvrti Petrodvorec, ktorá sa nachádza na brehu Fínskeho zálivu. V súčasnosti je to významné vedecké a kultúrne centrum. Sídli v ňom veľké množstvo rôznych fakúlt Petrohradskej univerzity, mnohé vedecké a dizajnérske ústavy.

História

Vznik Peterhofu sa datuje do roku 1710, keď na príkaz Petra I. začali výstavbu jeho letného sídla. Postupom času sa Peterhof začal meniť hlavné na letné predné sídlo cárskeho dvora. Na návrhu jeho početných palácov sa podieľali poprední architekti tej doby. Veľmi skoro v okolí sídla vznikli dve osady, ktoré sa rozrastali a rozvíjali a už v roku 1762 dostal Peterhof štatút mesta.

Valdaj - stratený svet
Valdaj je malé ruské mesto rozprestierajúce sa medzi malebnými kopcami na brehu nádherného Valdajského jazera. Je to obľúbené centrum cestovného ruchu a rekreácie, s početnými kempingmi, penziónmi a turistickým komplexom. V roku 1990 založili v... Čítať ďalej
13 | 01 | 2023 | Milan Laca

Vojna

Počas druhej svetovej vojny mesto obsadili nemecké vojská. Jeho početné paláce úplne vyplienili a ťažko poškodili, zostali z nich len múry a vyrúbané parky. Takmer okamžite po skončení vojny sa začala obnova tohto úžasného palácového a parkového komplexu. Obnovou interiérov palácov sa zaoberali najlepší majstri celej krajiny. V roku 1964 otvorili  Veľký palác pre návštevníkov.

Čo si pozrieť

Centrom neustáleho záujmu návštevníkov je palác Monplaisir, letné sídlo Petra I. Návštevníci parkov v Peterhofe obdivujú jeho nezvyčajné fontány.

Peterhof

Ach, ten zapadákov.....(VIDEO)
Kazaň, mesto stratené pri Volge... Starovekú Kazaň, ktorá oslávila svoje milénium v ​​roku 2005, často nazývajú tretím hlavným mestom Ruska. Toto mesto, jedno z desiatich najväčších v krajine, si vyslúžilo povesť najrýchlejšie rastúceho... Čítať ďalej
09 | 01 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!