Sulík: Skladanie novej 76-ky je nateraz UTÓPIOU! Riešte radšej KRÍZU!
13 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva premiéra Eduarda Hegera, aby začal bezodkladne riešiť energetickú krízu na Slovensku a nevenoval drahocenný čas skladaniu novej 76-ky, informuje spravodajská televízia TA3.

"Zvýšené zálohové faktúry sú skutočným problémom ľudí. Vláda musí okamžite konať. Skladanie novej 76-ky je nateraz nerealizovateľnou utópiou, ktorá neponúka občanom našej krajiny žiadne riešenia. Navyše, ani samotné OĽANO nie je jednotné v podpore takejto väčšiny. Dokonca ani Igor Matovič nechce podporiť novú vládu, ak tam bude minister hospodárstva Karol Hirman, ktorého donedávna ospevoval a v ktorom si teraz našiel nového nepriateľa," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Podľa neho "diskusia o 76-ke nemá zmysel, pokiaľ je OĽANO v rozklade a Sme rodina ju podporiť nechce. Venujme radšej energiu tam, kde ju skutočne treba- a to do likvidačných zálohových faktúr".

Podľa SaS vláda absolútne zlyhala pri pomoci pre podnikateľov 

"Eduard Heger by mal prestať fantazírovať a začať konať. Napriek avizovanej pomoci s cenami energiami, nám tu kolabujú malí a strední podnikatelia. Deje sa to napriek tomu, že sme súhlasili s navýšením minuloročného rozpočtu a schválili ten tohtoročný. Na pomoc je tak vyčlenených takmer 5 miliard eur."

Podpredseda SaS a expert strany na energetiku Karol Galek doplnil, že "schémy štátnej pomoci sú pripravené, avšak vláda sa len nečinne prizerá. Riešenie je pritom jednoduché- ministerstvo hospodárstva musí vydať výzvu, v rámci ktorej zastropuje ceny na 199 €/MWh a dodávateľom energií dorovná rozdiel medzi zastropovanou cenou a regulovanou cenou. Podnikatelia tak na faktúre dostanú nižšiu zastropovanú cenu a zvyšok dodávateľom uhradí štát. Podľa hrubých odhadov by takéto opatrenie štát stálo zhruba 300 miliónov eur za celý rok".

Veronika Remišová sa vyfarbila! Má NOVÝ PLÁN! (FOTO)
"Zodpovedne, za Slovensko, za ľudí," zopakovala ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová tak dobre známy svoj slogan, ktorý majú občania na Slovensku od nej na svojom stole takmer každý deň. Remišová sa... Čítať ďalej
13 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

PODNIKATELIA DOSTANÚ NOVÉ NIŽŠIE ZÁLOHOVÉ FAKTÚRY

Takto upokojoval malých podnikateľov vo svojom statuse na sociálnej sieti samotný Heger. "Situáciu s faktúrami sme vyriešili. Podnikatelia dostanú nové nižšie zálohové faktúry. Aj dnes sme rokovali s rezortom hospodárstva o novej požiadavke na kompenzovanie vysokých zálohových faktúr za energie. Na pondelok na 10:00 hod. som zvolal zasadnutie vlády, na ktorom bude schválené finálne riešenie."

Intenzívne pracujeme na riešení problému

O tomto zase informoval poslanec za OĽaNO a predseda hospodárskeho výboru Národnej rady SR Peter Kremský. Podnikatelia, ktorí dostali začiatkom roka vysoké zálohové faktúry na energie, by mali podľa neho čoskoro dostať upravené faktúry so zastropovanou cenou energií. Rozdiel medzi skutočnou a zastropovanou cenou by mal štát vykompenzovať dodávateľom. 

"Toto je riešenie, ktoré som navrhoval v minulosti, je jednoduchšie, čistejšie, vzniklo by menej problémov a určite by tu nevznikol takýto šok, ktorý tu nastal," uviedol Kremský.

Bolo by podľa neho nešťastným riešením, ak by podnikatelia museli tieto faktúry uhrádzať a následne žiadať kompenzácie od štátu, pretože mnoho subjektov nemá hotovosť, aby takéto obdobie prežili. "Preto intenzívne pracujeme na riešení problému," povedal Kremský.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

Fico: Po voľbách dôjde k ZÚČTOVANIU!
Šéf Smeru-SD Robert Fico odmietol tvrdenia, že blížiace sa referendum má ochrániť Smer-SD. Referenda a predčasných volieb by sa podľa neho mala obávať vládna koalícia. Tvrdí, že existujú dôkazy o trestnej činnosti vládnych predstaviteľov v... Čítať ďalej
13 | 01 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME