Dolinková: Kreatívne poplatky za vstup do ambulancie sú neprijateľné (VIDEO)
14 | 01 | 2023 I Eka Balašková

Na piatkovej tlačovej besede strany Hlas-SD Erik Tomáš oznámil, že strana na najbližšiu schôdzu predkladá jeden návrh zákona a jeden pozmeňujúci návrh. Ide o rozmrazenie minimálnych dôchodkov a návrat obedov zadarmo do školských jedální.

Erik Tomáš predstavil návrhy, ktoré Hlas-SD prináša na najbližšiu schôdzu parlamentu. Predseda Jednoty dôchodcov Slovenska upozornil na slová ministra Krajniaka (Sme rodina) a že vláda nerešpektovala dôchodcovskú infláciu, ktorá je vyššia, ako bežná.

Rozmrazenie minimálnych dôchodkov

Tomáš upozornil, že dôchodcovia poberajúci minimálne dôchodky čakajú na ich rozmrazenie už tri roky. Upozornil, že dôchodky celkove sa minulý rok valorizovali len o 1,3 percenta a vláda dôchodcom, okrem sociálnej dávky nazvanej 14. dôchodok nedala nič navyše. Najhoršie sú na tom práve dôchodcovia s minimálnymi dôchodkami, ktorým ich vláda nevalorizovala vôbec a ešte aj tie minimálne dôchodky zmrazila.

"V druhom čítaní máme zákon o sociálnom poistení. Tu navrhujeme dvojitú valorizáciu dôchodkov počas roka. Dôchodky sa valorizujú normálne k 1. 1. My navrhujeme, že ak v prípade, že dôchodcovská inflácia bude za prvý polrok daného roka vyššia, ako päť percent, tak sa dôchodky budú automaticky valorizovať aj k 1. júlu," informoval Erik Tomáš. Do tohto zákona chcú pozmeňovacím návrhom opätovne zaviesť valorizáciu minimálnych dôchodkov.

O realizácií ešte prebiehajú diskusie s Jednotou dôchodcov na Slovensku (JDS) a odborníkmi, do úvahy však prichádzajú dva návrhy.

Popri dôchodkoch aj ústavné právo na teplo, elektrinu a vodu

Michal Kotian, predseda JDS upozornil, že rozmrazenie minimálnych dôchodkov bolo aj súčasťou petície, ktorú podpísalo cez 182-tisíc občanov. Pripomenul slová ministra Krajniaka (Sme rodina) o tom, že rozmrazenie minimálnych dôchodkov by nemal byť problém.

"Táto valorizácia nebrala ako základ dôchodcovskú, len bežnú infláciu. Tá dôchodcovská bola o približne 5,6 percenta vyššia," pripomenul Kotian s tým, že dôchodcom boli sľubované obrovské sumy, no celý minulý rok sa životná úroveň poberateľov minimálnych dôchodkov drasticky znižovala. Doplnil, že JDS prezidentke doručila návrh, podľa ktorého by právo na teplo, elektrinu a vodu malo byť zakotvené v Ústave.

IVRA a JDS navrhujú, aby bolo právo na teplo, elektrinu a vodu zakotvené v Ústave SR
Čoraz viac občanov Slovenska sa prepadáva do stavu chudoby. Alarmujúcu situáciu si uvedomujú aj Inštitút pre výskum sociálno ekonomických rizík (IVR) a Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS). Obe organizácie prezidentke SR Čaputovej navrhujú prvé... Čítať ďalej
13 | 01 | 2023 | Eka Balašková

Bezplatné obedy

"Napriek prvotnej kritike samospráv, pod ktoré materské a základné školy patria a pre ktoré toto opatrenie znamenalo zvýšené náklady na rekonštrukciu kuchýň a školských jedální, prax ukázala, že to bolo veľmi úspešné opatrenie. O 25 percent detí viac sa dostalo k teplým obedom," upozornil na úvod tejto témy Tomáš.

Napriek podpore tohto opatrenia mestami a obcami ho táto vláda zrušila aj napriek predvolebným sľubom o nesiahaní na sociálne benefity občanov. Hlas pred tým varoval a začiatok tohto roka ich predpovede podľa Tomáša aj potvrdil.

"Zdražovanie školských obedov v niektorých prípadoch až o polovicu predstavuje hlavnú záťaž zvyšovania nákladov pre rodiny s deťmi,"upozorňuje Tomáš a cituje konkrétny príklad, kde rodina s troma deťmi pošle len na školské obedy 150 eur.

"Preto dnes do parlamentu predkladáme zákon, ktorým chceme vrátiť obedy zadarmo do materských a základných škôl," hovorí Tomáš, podľa ktorého tento zákon kopíruje zrušené opatrenie.

"Jedinou zmenou bude zvýšenie dotácie, pretože sa zmenili ceny potravín," dodal s vysvetlením, ako to má vyzerať.

Kreatívne poplatky

Prevažne dôchodcov a rodín s deťmi sa týkajú aj rôzne poplatky, ktorými sú niektorí lekári nútení kompenzovať si zvýšené výdavky na energie v ambulanciách. Zuzana Dolinková upozornila, že ak sa táto situácia nebude riešiť, tak onedlho budú takýchto ambulancií stovky.

"Strana Hlas-sociálna demokracia nemôže akceptovať takéto kreatívne vyberanie poplatkov, ktoré si určujú ambulantní lekári. Plne akceptujeme a podporujeme ambulantných lekárov v boji za zlepšenie ich ohodnotenia, pretože práve ambulancie vždy dostávali najnižšie úhrady, ale toto riešenie nepomôže pacientom," upozornila Dolinková, podľa ktorej toto povedie len k zvýšeniu počtu odvrátiteľných úmrtí. Hlas preto vyzýva ministerstvo, aby túto situáciu urýchlene riešilo.

www.facebook.com/HlasSocialnaDemokracia/videos/6845179218832272

Dlh štátnych nemocníc bol ku koncu októbra vyše 678 miliónov eur
Dlh univerzitných a fakultných nemocníc bol ku koncu októbra vyše 678 miliónov eur. Vyplýva to z informácie Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR k opatreniam v zdravotníckych zariadeniach. Náklady nemocníc nie sú podľa rezortu dlhodobo v dostatočnej... Čítať ďalej
12 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme