Dlh štátnych nemocníc bol ku koncu októbra vyše 678 miliónov eur
12 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Dlh univerzitných a fakultných nemocníc bol ku koncu októbra vyše 678 miliónov eur. Vyplýva to z informácie Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR k opatreniam v zdravotníckych zariadeniach. Náklady nemocníc nie sú podľa rezortu dlhodobo v dostatočnej miere pokryté výnosmi od zdravotných poisťovní.

Rezort ozrejmil, že najviac peňazí dávajú nemocnice na mzdy. "Podiel osobných nákladov v pomere k výnosom od zdravotných poisťovní sa medziročne neustále zvyšuje a významne komplikuje situáciu pri zlepšovaní finančnej kondície nemocníc," skonštatoval. Poukázal na to, že podiel v roku 2020 predstavoval v priemere 77 percent, v roku 2021 zase 85 percent a za obdobie január až október 2022 je to v univerzitných nemocniciach 90 percent, priemerne 84 percent.

U lekára si PRIPLATÍTE! Štát nepomáha a vysoké preddavky za energie treba kompenzovať
Desiatky ambulancií začali od nového roka vyberať pri vyšetrení poplatky na kompenzáciu prevádzkových nákladov. Pre TASR to potvrdil prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Marián Šóth. Upozorňuje, že ak štát nezvýši platby pre ambulantných... Čítať ďalej
10 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Zvyšovanie podielu podľa rezortu spôsobuje najmä platový automat a zvýšenie na základe kolektívnych zmlúv. "Ich priemerný podiel na ročnej cene práce za 13 univerzitných a fakultných nemocníc je na úrovni približne 25 percent," podotkol. Upozornil, že platové zvýhodnenia formou kolektívnych zmlúv sú však nevyhnutné pre stabilizáciu personálnych kapacít. Negatívny vplyv v rámci nákladov v roku 2022 bude mať podľa neho extrémne zdražovanie elektriny a plynu.

Už je to JASNÉ každému! Vláda POTOPILA Slovákov (FOTO+VIDEO)
Poslanci Milan Mazurek a Miroslav Suja (hnutie Republika) v regióne Gemera zisťovali, ako to vyzerá s novými cenami za elektrickú energiu, ktoré budú zdravotnícke zariadenia, alebo podnikatelia platiť od januára 2023. Ešte donedávna nás vládni... Čítať ďalej
11 | 01 | 2023 | Eka Balaskova

Ministerstvo deklarovalo, že situáciu a vývoj monitoruje a realizuje opatrenia na zníženie zadlženosti. Upozornilo, že väčšina z nich je komplexná a dlhodobá. "Udržateľné zastavenie zadlžovania štátnych nemocníc je systémový krok, ktorého základné predpoklady budú naplnené implementáciou optimalizácie siete nemocníc a DRG ako platného úhradového mechanizmu v kombinácii s dofinancovaním sektora zdravotníctva ako takého," zdôraznilo.

Medzi potrebné opatrenia podľa neho patrí okrem iného aj zriadenie verejných lekární v nemocniciach, ktoré tržbami významne prispievajú k zlepšovaniu hotovostnej bilancie. Rezort priblížil, že ďalšou projektovou aktivitou je tiež zriadenie štátnej distribučnej spoločnosti.

Opäť utrpí len PACIENT. Finančná spoluúčasť bude časom nevyhnutná, tvrdí Lengvarský
Zdravotná starostlivosť je v súčasnosti tak drahá, že spoluúčasť pacienta na jej úhrade bude časom nevyhnutná. Pre TASR to uviedol dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Nepredpokladá, že by to bolo v tomto... Čítať ďalej
11 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme