Nová šéfka spravodajstva RTVS šokuje: Objektívna je výroba skrutiek, nie televízne vysielanie!
10 | 01 | 2023 I HD

RTVS vstúpila do roku 2023 s novou riaditeľkou sekcie spravodajstva a publicistiky. Stala sa ňou žurnalistka Anna Sámelová. Tá dlho neváhala a hneď vo svojich prvých vyjadreniach šokovala verejnosť tým, že spochybňuje potrebu objektívnosti vo vysielaní verejnoprávnej televízie, na ktorú prispieva každý jeden občan.

Objektivita je prežitok?

„Keď počujem, že vysielanie verejnoprávnej televízie má byť objektívne, iba sa pousmejem. Objektívna môže byť výroba skrutiek, ktoré viem odvážiť, odmerať, materiálovo vyhodnotiť. Ale vysielanie, ktoré pripravujú ľudia, môže byť akurát nestranné a o to sa musíme usilovať. Nikdy nebudeme objektívni, lebo sa nedokážeme vyvliecť zo svojej kože človeka. Musíme sa pokúsiť len o nestranné a racionálne zhodnotenie, to je úloha žurnalistiky. Dodnes je však spojenie objektívne spravodajstvo zakotvené aj v legislatíve,“ vyjadrila sa Sámelová pre denník SME.

Ako hodnotí odvysielanie snemu strany Smer-SD?

Sámelovej predchodkyňa Mária Hlucháňová musela opustiť RTVS po tom, čo spravodajská :24 odvysielala prejav šéfa Smeru-SD Roberta Fica na straníckom sneme. V súvislosti s jej odchodom sa občania pýtali, či existujú politické strany na RTVS zo strany vládnych politikov, najmä politikov vo farbách OĽANO. Sámelová všeobecnú existenciu tlaku politikov na médiá pripúšťa, no Hlucháňovej krok aj tak považuje za hrubé zlyhanie.

„To bolo fatálne zlyhanie a na Márii Hlucháňovej si vážim, že po ňom zložila funkciu. Jej spôsob sebareflexie bol vysoko profesionálny a morálny. Neviem, za akých okolností sa toto zlyhanie udialo a po vojne je každý generálom. Nechcem kritizovať, ale odvysielanie straníckeho snemu v priamom prenose bez dramaturgického uchopenia RTVS nemôžem odsúhlasiť. Už samotný termín 17. novembra bol nešťastný, dalo sa to odvysielať aj neskôr,“ konštatuje Sámelová.

Tomuto NEUVERÍTE! Pracovníci SIS budú pracovať "s pomocou Ježiša Krista"
Nie je zvykom, aby na štátne a vládne inštitúcie zavítal predstaviteľ katolíckej cirkvi a svojou prítomnosťou rozdával duchovnú silu. Presne to sa stalo začiatkom tohto týždňa na pracovisku Slovenskej informačnej služby (SIS), kam zavítal kňaz a... Čítať ďalej
10 | 01 | 2023 | Ivan Mihale
?session=true

Blaha a Uhrík vo vysielaní RTVS?

Väčšina veľkých médií v posledných rokoch odmieta na svoju pôdu pozývať politikov zo strán ĽSNS a Republika. Podobný osud postihol aj podpredsedu Smeru-SD Ľuboša Blahu. Zo Sámelovej vyjadrení, teda ak dodrží slovo, sa však zdá, že týmto praktikám v RTVS odzvonilo:

„Som zástankyňou širokých slobôd a myslím si, že demokratická spoločnosť nemá byť cenzorom slobody názorov. No rovnako som zástancom neporušovania platnej legislatívy. Som za to, aby sme do vysielania pozývali všetkých zvolených parlamentných politikov, ale nemôžeme im dovoliť rozprávať bludy, rozdeľovať národ konšpiráciami či neoverenými fantazmagóriami.“

Pokiaľ politici v diskusiách a vo svojich vystúpeniach nehovoria pravdu, je podľa nej prácou novinára, aby takéto konanie odhalil a korigoval. „RTVS má byť priestorom na racionálnu debatu. Neexistujú témy, ktoré nepatria do verejnoprávneho priestoru, existujú len zle alebo neprofesionálne spracované témy,“ dodala k téme.

Od Machaja bude žiadať finančné prostriedky

RTVS bude musieť v nasledujúcom roku škrtať. Hospodárska a energetická kríza totižto spôsobila, že sa aj verejnoprávne a štátne inštitúcie budú musieť uskromniť. Sámelová aj napriek tomu hovorí o vybudovaní kvalitného analytického tímu: „Teraz je načase zriadiť slušnú televíznu :24. Potrebujeme na to ľudí a o niekoľko týždňov by sme chceli urobiť veľký konkurz.“

Zdroj: CZ24

Viete, kto stojí za liberálnymi médiami? Sadnite si!
Na portáli Refresher news zverejnila Kamila Šebestová video, v ktorom Roberta Fica, Ľuboša Blahu a Milana Uhríka obvinila zo šírenia hoaxov o Ukrajine. Je jasné, že Ľuboša Blahu to vytočilo a Pravdaže a začal pátrať. Jeho zistena vás posadia do... Čítať ďalej
09 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme