Milan Markovič má pre vás veľmi dôležitý odkaz ohľadne referenda!
10 | 01 | 2023 I Eka Balaskova

Prečo Milan Markovič pozýva na referendum, keď tvrdí, to isté, čo predseda Smeru-SD Robert Fico, o ktorom si myslí, že je schopný všetkého? Pretože treba zmeniť volebný systém. A nie len preto. Markovič vidí potrebu veľkých zmien vo viacerých oblastiach.

Markovič tak, ako mnohí iní, poukazuje na hlboké ticho, ktoré okolo referenda - najvyššej formy demokracie, zavládlo v našich tzv. mienkotvorných médiách. V súvislosti s tým pripomína aj vyjadrenie prezidentky, ktorá referendum vyhlásila, lebo nemala inú možnosť. Markovič pozýva k referendu aj preto, lebo občan by mal právo politika nie len zvoliť, ale aj odvolať. Markovič všetkých "prosí" o účasť v hlasovaní a tú majú aj imobilní občania.

O hlave štátu

Prezidentka je podľa Markoviča nielen čoraz menej dôveryhodná, ale aj čoraz menej zodpovedná. Evidentne podľa neho žiali nad tým, že ho vôbec musela vypísať. To, že od neho ani nebude odrádzať občanov je samozrejmé.

"Veď by ho zase musela spomenúť, upozorniť naň a to nemožno. Treba dosiahnúť, aby občan mal čo najmenej informácií. Až tak málo, aby ho to napokoj prestalo zaujímať a hlasovať vôbec nešiel," myslí si Milan Markovič. 

Nikde žiadna výmena názorov

"Nezaoberajú sa tým ani tie žartovne nazývané mienkotvorné médiá. Rozhlas, televízia - nič, ani slovo. Veď by si Slováci nebodaj ešte utvorili názor, že sa treba zúčastniť, lebo také dôležité referendum tu ešte nebolo," pripomína Markovič, podľa ktorého je ešte dôležitejšie, ako to o vstupe do EÚ. 

Nová šéfka spravodajstva RTVS šokuje: Objektívna je výroba skrutiek, nie televízne vysielanie!
RTVS vstúpila do roku 2023 s novou riaditeľkou sekcie spravodajstva a publicistiky. Stala sa ňou žurnalistka Anna Sámelová. Tá dlho neváhala a hneď vo svojich prvých vyjadreniach šokovala verejnosť tým, že spochybňuje potrebu objektívnosti vo... Čítať ďalej
10 | 01 | 2023 | HD

Slabú informačnú kampaň kritizujú viacerí

"Mĺkve médiá sa namiesto referenda venujú skutočne „dôležitým“ témam - rušeniu akvárií na staniciach záchraniek, vareniu, pečeniu, novoročným predsavzatiam, fikciám o nejakej novej provládnej parlamentnej 76-tke..." Všíma si Karol Farkašovský, dlhoročný tele-rozhlasový redaktor a politik.

Úspešné referendum prinesie prevratnú zmenu

"Úspešné referendum satotiž zmení na zákon, ktorý umožní politikov, ktorí sklamali naše očakávania, nie len zvoliť, ale aj odvolať," prízvukuje Markovič, ktorý hovorí, že aj pol roka po voľbách bude stačiť petícia a referendum, ktoré ich odvolá a ani parlament k tomu nebude mať čo povedať.

"Alebo sa tak rozhodnú rozhádaní poslanci v parlamente, ako pri páde vlády. Ale už na to bude stačiť 76 tých rozhnevaných a nie 90, ako doteraz."

Veď Markovič hovorí Ficovou rečou!

Milan Markovič vie, že Robertovi Ficovi rastú preferencie. Vníma ho, ako veľmi schopného a skúseného politika. 

"Lenže ja, narozdiel od mnohých iných, ktorí mu tie preferencie dvíhajú, mám dobrú pamäť a viem, že je schopný všetkého," varuje Markovič, ktorý síce nikomu nedá radu, koho voliť, ale vie, čo s tým treba urobiť. 

Štát je v rozklade a chaose, jediným východiskom je referendum a predčasné voľby
Vláda zrušila obedy zadarmo a teraz sa nečinne prizerá ich zdražovaniu bola nielen téma dnešnej tlačovej besedy strany SMER – SD, no je zároveň aj smutnou realitou. Predseda strany Robert Fico uviedol, že na jednej strane je rád, že predpovede,... Čítať ďalej
10 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

O zmene volebného systému

"Treba zmeniť idiotský volebný zákon, podľa ktorého je Slovensko jeden volebný obvod,"hovorí Markovič a pripomína, že aj ten, čo volí v Michalovciach, dáva hlas niekomu z Kysúc, o koho práci nemá šancu veľa vedieť. 

"Na tých ľudí nemáte žiaden dosah, žiadnu možnosť konzultácie, skrátka nič. A pritom každá nastupujúca garnitúra zakaždým sľubuje, že tento volebný systém zmení. No nezmení. Nikdy, lebo im z pochopiteľných dôvodov vyhovuje. 

Aj to je dôvod

Podľa Markoviča aj nutnosť zmeny volebného systému je dôvod, prečo sa referenda treba zúčastniť. 

"Lebo potom už to, čo sľúbia, budú musieť splniť. Tak sa o to pričiňte. Alebo aj nemusíte, ak sa budete navždy dobre cítiť v tomto sprepadenom maglajze," uzatvára Markovič.

Hlasovať v referende je právo

Právo voliť, či hlasovať, by mal mať každý, komu to umožňuje zákon, teda aj imobilní občania. Volebné/hlasovacie miestnosti sú mnohokrát umiestnené v priestoroch, kam sa človek na vozíku, či s iným pohybovým obmedzením nedostane.

Zákon však pamätá aj na tieto osoby. Stačí zavolať na mestský či obecný úrad a požiadať o mobilnú hlasovaciu urnu, s ktorou referendová komisia príde za imobilným človekom domov. Tam už môže pri hlasovaní pomôcť rodinný príslušník. Ten môže pomôcť aj nevidiacemu človeku priamo v referendovej miestnosti - za plentu s ním môže jeho doprovod.

Farkašovský NALOŽIL RTVS: Už zase strká HLAVU DO PIESKU!
Novinár a politik Karol Farkašovský (SNS) si myslí, že blížiace sa referendum, ktoré bude na Slovensku už 21. januára, mala byť téma, ktorá ovládne naše verejnoprávne médiá. Konštatuje však, že opak je pravdou. Popri "dôležitých" témach si podľa... Čítať ďalej
07 | 01 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme