Ukrajinský veľvyslanec v Británii: Ukrajina zvíťazí a stane sa členom Európskej únie a NATO. Tak to je!
07 | 01 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Ukrajinský veľvyslanec v Británii Vadym Prystajko očakáva, že víťazstvo Ukrajiny vo vojne proti ruským inváznym silám nastane v priebehu tohto roku. Povedal to v rozhovore pre týždenník "Newsweek", na ktorý sa odvoláva agentúra APA.

Mierové rokovania s Moskvou odmietol

"Nemyslím si, že sa to (vojna) bude ťahať dlhšie ako jeden rok," povedal Prystajko podľa ukrajinskej spravodajskej agentúry Ukrinform. Mierové rokovania s Moskvou však odmietol so slovami, že by boli výhodné len pre Rusko.

To by sa podľa neho totiž pokúšalo ponechať si okupované územia Ukrajiny. Prystajko v tejto súvislosti uviedol, že mnohé z týchto oblastí sú "veľmi dôležité", ako napríklad cestný most na Krymský polostrov.

Oslobodia celé územie Ukrajiny vrátane Krymu

Prystajko zdôraznil zámery vlády v Kyjeve, ktorá chce oslobodiť celé územie Ukrajiny vrátane Krymu. Ten Rusko anektovalo už v roku 2014. "Musíme veľmi dôrazne a silne sprostredkovať posolstvo, že s našou krajinou neobchodujeme," povedal.

Ruský prezident Vladimir Putin anektoval štyri ukrajinské oblasti – Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú – v septembri po referendách o ich pričlenení k Rusku. 

Ukrajinský diplomat ďalej vyzdvihol významnosť bezpečnostných záruk pre Kyjev. Diskusia o budúcich medzinárodných vzťahoch Kyjeva by však podľa neho mala byť jednoznačná: "Ukrajina zvíťazí a stane sa členom Európskej únie a NATO. Tak to je."

Ukrajina požiadala o členstvo v EÚ krátko po tom, ako Rusko vo februári spustilo rozsiahlu inváziu, a Kyjevu bol v júni udelený štatút kandidátskej krajiny.

Exporadca vlády USA Christian Whiton: Ako možno VYRIEŠIŤ ukrajinskú krízu? Je čas, aby Washington KONAL!
Je čas, aby Washington zvážil priame rokovania s Moskvou! O ukončení vojny na Ukrajine v blízkej budúcnosti bude musieť Washington rokovať priamo s Moskvou. Čím skôr to urobí, tým lepšie. A ak Bidenova administratíva nie je ochotná urobiť tento... Čítať ďalej
07 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme