Európska novinárska federácia je ZHROZENÁ! Pre Ukrajinu bude NEMOŽNÉ vstúpiť do EÚ s takýmto zákonom
07 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

Európska federácia novinárov (EFJ), najväčšie európske novinárske združenie, vyjadrilo znepokojenie nad novým ukrajinským zákonom, ktorý by mohol svojvoľne cenzurovať médiá v krajine, informuje Breitbart. „Sme prekvapení nedostatočnou reakciou západných krajín. Nerozumieme, prečo Zelenskému nepovedia, že tento zákon nezodpovedá našim štandardom. Povedal by som, že pre Ukrajinu bude nemožné vstúpiť do Európskej únie s takýmto zákonom,“ uviedol prezident EFJ.

Sme prekvapení nedostatočnou reakciou západných krajín

Prezident EFJ Ricardo Gutiérrez vyjadril svoje znepokojenie nad novou legislatívou schválenou vládou prezidenta Volodymyra Zelenského koncom minulého mesiaca, ktorá dáva vláde obrovskú moc nad médiami pôsobiacimi v krajine.

"Ako to vidíme, tento zákon umožní svojvoľnú cenzúru zo strany ukrajinskej vlády," povedal Gutiérrez tento týždeň pre televíziu SVT.

Nový zákon vypracovala Zelenského vláda v zmysle zastavenia šírenia ruskej propagandy a poskytne väčšiu právomoc Národnej rade pre televíziu a rozhlas, ktorú vymenúva ukrajinský parlament. Niektoré spravodajské stránky, ktoré sa nezaregistrujú v rade, môžu byť v dôsledku nového zákona zrušené.

Podľa Gutiérreza je rada úplne pod kontrolou prezidenta Zelenského.

„Sme prekvapení nedostatočnou reakciou západných krajín. Nerozumieme, prečo Zelenskému nepovedia, že tento zákon nezodpovedá našim štandardom. Povedal by som, že pre Ukrajinu bude nemožné vstúpiť do Európskej únie s takýmto zákonom,“ povedal.

Pod kontrolou Zelenského

EFJ už predtým obhajovala dánsku novinárku Matilde Kimerovú, ktorá bola vylúčená z podávania správ na Ukrajine a odňali jej tlačové poverenia po tom, čo ju Zelenského vláda obvinila z toho, že je „proruská“. Zákaz prišiel len niekoľko mesiacov po tom, čo Kimerovej zakázali aj vstup do Ruska.

Národný zväz novinárov Ukrajiny tiež nastolil problémy s novým zákonom o médiách a zverejnil vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že  „takéto právomoci sú zjavne prehnané“ a dodal: „Na Ukrajine sa ešte nikomu nepodarilo skrotiť slobodu prejavu. Ani tentoraz to nevyjde."

Vitajte v AMERICKEJ KOLÓNII! USA dnes Slovákom DIKTUJÚ, kto smie a kto nesmie prehovoriť
TEN POCIT, KEĎ ŤA ODSTRÁNIA Z FACEBOOKU A TY SI TAM STÁLE NA STUPNI VÍŤAZOV! Opozičný poslanec Ľuboš Blaha sa očividne výborne zabáva. V Denníku N totiž zmerali, kto bol za rok 2022 najúspešnejší na Facebooku a smerák skončil na treťom mieste. A to... Čítať ďalej
07 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Kontroverzné  kroky Zelenského vlády

Boj proti ruskému vplyvu a propagande bol použitý ako dôvod niekoľkých krokov Zelenského vlády, ktoré boli kontroverzné, vrátane nedávneho potlačenia ukrajinskej pravoslávnej cirkvi.

Nájazdy Ukrajincov na pravoslávne kostoly vyvolali odsúdenie zo strany Ruska, pričom bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev uviedol, že „súčasné ukrajinské úrady sa otvorene stali nepriateľmi Krista a pravoslávnej viery“.

Exporadca vlády USA Christian Whiton: Ako možno VYRIEŠIŤ ukrajinskú krízu? Je čas, aby Washington KONAL!
Je čas, aby Washington zvážil priame rokovania s Moskvou! O ukončení vojny na Ukrajine v blízkej budúcnosti bude musieť Washington rokovať priamo s Moskvou. Čím skôr to urobí, tým lepšie. A ak Bidenova administratíva nie je ochotná urobiť tento... Čítať ďalej
07 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme