Spišiak: Dekriminalizácia? Ani náhodou, skôr naopak (VIDEO)
30 | 12 | 2022 I Eka Balaskova

Jaroslav Spišiak mal v minulosti povesť neúnavného bojovníka proti organizovanému zločinu. Aktuálne pôsobí na poste poradcu odvolaného ministra Mikulca (OĽaNO), no s mnohými vecami nesúhlasí. Sám však tvrdí, že je "len obyčajný" poradca. Dosah na veci mal, keď bol viceprezidentom, či prezidentom Policajného zboru SR.

Pád vlády sa mu nepáči, pretože to nikdy nie je v spoločnosti dobré znamenie a o tejto vláde si nemyslí, že je antikorupčná, už vôbec nie najviac protikorupčná, akú sme tu kedy mali. Tvrdí, že si treba dávať pozor na "prezliekačov kabátov a komunikáciu o pomste opozície vníma len ako mediálne vyťahovanie sa.

O páde vlády

"Pád vlády zažívam už tretí krát. Pri páde druhej Dzurindovej vlády, tá bola pol roka v rozklade, pripravovali sa predčasné voľby, bolo to niečo hrozné. Druhýkrát pri pani Radičovej vláde, vtedy som bol šéf polície, to isté. Teraz som síce len taký poradca ministra a zažívam to zas," hovorí Jaroslav Spišiak.

Remišová úradnícku vládu nepodporí, nechce ani predčasné voľby
Predčasné voľby vždy priniesli Slovensku katastrofálny výsledok. Nepodporujem ani nikým nevolenú úradnícku vládu, ktorá nemá žiadnu podporu v parlamente. Vyhlásila to predsedníčka strany Za ľudí a poverená vicepremiérka Veronika Remišová v... Čítať ďalej
29 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Pozor na prevracačov kabátov

"Treba sledovať ľudí, ktorí menia kabáty, kedy menia kabáty a za aké kabáty, komu vynášajú. Treba si dávať väčší pozor. Pre mňa už rutinná situácia. cieľ je jednoznačný, len si treba dávať väčší pozor, treba byť opatrnejší a spolupracovať s ľuďmi, ktorí majú naozaj rovnaký cieľ," myslí si Spišiak, podľa ktorého je aktuálne situácia taká, že nikdy neviete, na koho strane kto stojí.

Bude pomsta sladká?

Spišiak tvrdí, že podľa práva môže prípad vyšetrovateľovi odňať len prokurátor. Ak to urobí jeho nadriadený tak je to možné v prípade, že sám policajt je obvinený. Prípad dostane iný policajt-vyšetrovateľ, ktorý už bude konať podľa vlastného náhľadu na prípad. "Aj takéhoto policajta trestno-procesne kontroluje prokurátor,"dodáva Spišiak.

"Politici na tlačovkách prezentujú akúsi vendettu. Na druhej strane sa ale hovorí, že pes, ktorý breše, nehryzie. Takže to môže byť naozaj len mediálne zastrašovanie, ovplyvňovanie verejnej mienky," myslí si Spišiak. V skutočnosti si nevie predstaviť, že by to niekto robil až formou vendetty.

O najodvolávanejšom ministrovi vlády

"Toto je najväčší paradox celej koalície, ktorá o sebe tvrdí, že je protikorupčná, revolučná a reformná. Vyzerá to, že zrejme takou asi nebola, keď jej vadí minister, ktorý ako jediný presadzuje to, kvôli čomu vlastne táto vláda vznikla - boj s najzávažnejšou, organizovanou kriminalitou. Toto rezort, ktorému šéfuje minister Mikulec plní do bodky," je presvedčený Jaroslav Spišiak. Upozorňuje, že pri žiadnom ministrovi nemali vyšetrovatelia natoľko voľnú ruku a že chceli mať "informácie o stave vyšetrovania".

Súčasnému ministrovi Mikulcovi však vyčíta, že práca síce bola odvedená vynikajúco, no nebola odprezentovaná vôbec, alebo veľmi neskoro. A tak si Spišiak kladie otázku, či je dobrý minister ten, ktorý je vo všeobecnosti dobrý rečník, alebo profesionál, čo podľa neho Roman Mikulec je.

Juraj Draxler o absurdnosti (britských) médií
Exminister školstva Juraj Draxler tentokrát nazrel do médií vo Veľkej Británii. O tamojších veľkých protestoch totiž informujú len okrajovo. Prím hrá Ukrajina, Trump, či kryptomeny. Protesty státisícov sestier, železničiarov, či poštárov mapuje... Čítať ďalej
27 | 12 | 2022 | Eka Balašková

Aká je protikorupčná vláda

"Vláda nie je protikorupčná v tom, že obviníme nejakých zločincov. Protikorupčná vláda by bola vtedy, keby menila celý systém tak, aby nebol korupčný. Kto je generálny prokurátor? Či je zákon o prokuratúre taký, aký má byť. Trestný zákon. Trestný poriadok. Všetky súvisiace zákony nemajú umožniť páchanie korupcie. Prípadne ju umožňujú identifikovať v zárodku,"upozorňuje Spišiak. Nechať policajtov robiť to, čo majú, je samozrejmosť. 

"Ja si myslím, že toto vôbec nebola protikorupčná vláda," prekvapuje svojim názorom Spišiak.

O čom bola schôdzka ústavných činiteľov v SIS

V máji 2021 sa v centrále Slovenskej informačnej služby (SIS) konalo stretnutie najvyšších ústavných činiteľov. Jaroslav Spišiak si myslí, že jeho dôvod bol, dostať na verejnosť niektoré veci. 

"Toto stretnutie bolo dôležité na to, aby sa na verejnosti odkomunikovali niektoré veci, ktoré by sa inak na verejnosť dostať nemohli," myslí si poradca ministra vnútra.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!