Martin: Na výstave Paleoart predstavujú jaskynné umenie spred 40.000 rokov
27 | 12 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Repliky umeleckých výjavov spred 40.000 rokov prezentuje výstava Paleoart – Za tajomným jaskynným umením praveku v Múzeu Andreja Kmeťa Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

Doplnila, že grafický dizajnér, maliar, akademický architekt Róbert (Viktor) Němeček zachytáva rôzne situácie z pradávnych čias, prevtelené olejomaľbou na plátno. "Pri práci som sa musel vžiť do úlohy pravekého maliara doby kamennej, aby som pochopil, ako uvažoval, čo ho inšpirovalo a ako svoj zámer uskutočnil," uviedol autor malieb.

Obrazy podľa Kiripolskej s udivujúcou autenticitou odrážajú paleolitické umenie najvýznamnejších nálezísk Európy. "Pračlovek musel dobre poznať anatómiu, prejavy, zvyklosti a spôsoby zvierat, ktoré zobrazoval. Či už v uzavretom priestore jaskýň alebo na otvorených skalných útvaroch," dodal Němeček.

Súčasťou výstavy sú archeologické nálezy zo staršej aj mladšej doby kamennej, kostrové zvyšky pravekých koní, nosorožcov, mamutov, jaskynných medveďov a iných stavovcov zo zbierok SNM v Martine, SNM – Prírodovedného múzea v Bratislave a súkromných zberateľov, priblížila Kiripolská.

Výstava Paleoart – Za tajomným jaskynným umením praveku potrvá v Múzeu Andreja Kmeťa SNM v Martine do 2. apríla 2023.

25 dňová práca vyšla nazmar kvôli ožratému idiotovi (FOTO)
"Nie o fotkách, ale o ľuďoch. Som veľmi smutný z toho čo sa stalo. Naša 25 dňová práca vyšla nazmar kvôli ožratému idiotovi, ktorý "hrdinsky " zničil a pohanil symbol Vianoc. Rovnaká výčitka padá aj na prizerajúcich sa, že mu v tom nezabránili.... Čítať ďalej
26 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!