ŠKANDÁL! Známa klinika čelí obvineniam, úrady začínajú konať!
20 | 12 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Známa klinika čelí obvineniam! Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) zaznamenal alarmujúci stav hromadiacich sa podnetov na spoločnosti s prepojením na očnú kliniku iClinic.Zo 43 podnetov občanov na skupinu očných kliník iClinic úrad doposiaľ uzavrel 24 prípadov.

Požiadal dočasne povereného ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), aby konal. Situáciu podľa úradu treba riešiť najmä s ohľadom na bezpečnosť liečby a predchádzanie možného neodôvodneného čerpania zdrojov verejného zdravotného poistenia.

Počet podnetov dramaticky vzrástol

Počet podnetov v súvislosti s iClinic podľa úradu v posledných rokoch stúpal. Kým v roku 2019 prijal úrad tri podnety, v roku 2020 dva, v roku 2021 stúpol ich počet na 14 a tento rok dostal úrad 24 podnetov. "Iných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v medicínskom špecializačnom odbore oftalmológia úrad prešetruje v omnoho menšej miere a eviduje voči nim podstatne menej podnetov, v priemere jeden-dva podnety ročne," informovala hovorkyňa ÚDZS Monika Hudecová.

Zo 43 podnetov občanov na skupinu očných kliník iClinic úrad doposiaľ uzavrel 24 prípadov. "Z nich bolo v 14 prípadoch zistené porušenie povinnosti či už správne poskytovať zdravotnú starostlivosť, alebo viesť zdravotnú dokumentáciu," skonštatovala hovorkyňa ÚDZS. V rokoch 2019 až 2021 sa všeobecne miera opodstatnenosti podnetov pohybovala na úrovni 15 až 17 percent.

Chýbali operačné protokoly, nízka informovanosť,...

V časti opodstatnených dohľadov chýbali podľa ÚDZS operačné protokoly. Klinikám tiež úrad vyčíta, že informovaný súhlas pacienta je len všeobecný text, ktorý dostatočne nešpecifikuje informácie o potrebe výkonu, o potenciálnych rizikách operačného zákroku, o spôsobe financovania zo zdrojov zdravotného poistenia a mimo neho a podobne. Úrad identifikoval aj niekoľko prípadov zložitej schémy poskytovania služieb a financovania.

Príjmy boli obrovské

Skupinu očných kliník iClinic tvoria iClinic plus, Medical investments consulting group, Medical Investments consulting a Cornea-SK. Ako poukázal úrad, príjmy členov skupiny sú v desiatkach miliónov eur a značná časť pozostáva z príjmov z verejného zdravotného poistenia. "Za roky 2020, 2021 a prvý polrok roku 2022 bolo z verejného zdravotného poistenia uvedeným spoločnostiam uhradených viac ako 3,8 milióna eur. Úrad v súčasnosti vedie v zdravotných poisťovniach dohľady a preveruje opodstatnenosť realizácie úhrad z verejného zdravotného poistenia," načrtla hovorkyňa.

MATOVIČOVA SESTRA Belicová: Kto sa na koho prilepí, aby nemusel po voľbách na Úrad práce či manuálne muklovať za 600 €?
"Keď opadnú emócie z pádu vlády, začne nám predvolebná kampaň. Budú vyťahovať rôznu špinu, kydať jeden na druhého, ako sme už zvyknutí," myslí si sestra Igora Matoviča (OĽaNO), Zuzana Belicová. Belicová v príspevku na sociálnej sieti hodnotí pád... Čítať ďalej
19 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME! Nájdete nás na www.hlavnydennik.sk