Kšeft storočia, ktorý sa oplatil
20 | 12 | 2022 I Milan Laca

Bloomberg: Európa stratila 1 bilión dolárov v dôsledku rastúcich cien energií.

Európa stratila približne 1 bilión dolárov v dôsledku prudkého nárastu cien energií, v súvislosti vojnou Ruska na Ukrajine, vypočítala agentúra Bloomberg.

Pre lepšiu predstavu

Bilión je milión miliónov, čiže 1012.  v USA, bývalom ZSSR a v minulosti vo Francúzsku sa toto číslo nazývalo trilión.

A čo ďalej?

Agentúra uvádza, že v Európe bude po zime 2022-2023 potrebné vytvárať zásoby plynu prakticky bez dodávok z Ruska. To zvýši konkurenciu v oblasti tankerovej prepravy. Napätie na energetickom trhu bude pravdepodobne pokračovať až do roku 2026, keď budú k dispozícii ďalšie výrobné kapacity v USA a Katare.

OSTRÉ PÁPEŽOVÉ SLOVÁ K EURÓPSKEMU PARLAMENTU
Pohoršenie a prekvapenie vyjadril pápež František v rozhovore pre taliansku televíznu stanicu Canale 5 v súvislosti s korupčným škandálom v Európskom parlamente (EP). "O čo tu ide, je korupcia, nie hriech. Je to omnoho horšie, pretože korupcia... Čítať ďalej
19 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Trochu pomohli

Európske vlády, podľa bruselského think-tanku Bruegel, zmiernili úder podnikom a domácnostiam podporou približne 700 miliárd dolárov. Výnimočný stav v regióne však môže trvať roky. „S rastúcimi úrokovými sadzbami a pravdepodobným hospodárskym poklesom je podpora, ktorá tlmila úder pre milióny domácností a firiem, čoraz nedostupnejšia,“ napísal Bloomberg.  Ako poznamenávajú noviny, rozpočtové kapacity krajín sú značne vyčerpané. Približne polovica členských štátov EÚ má dlh, presahujúci limit 60 % HDP.

Stále bude nedostatok

S odvolaním sa na údaje Medzinárodnej energetickej agentúry Bloomberg napísal, že EÚ sa podarilo znížiť dopyt po plyne o 50 miliárd kubických metrov v roku 2022. Región však stále čelí potenciálnemu nedostatku 27 miliárd kubických metrov v roku 2023. Dôvodom je zníženie ruských dodávok na nulu a návrat čínskeho dovozu skvapalneného zemného plynu  na úroveň roku 2021. Podľa China National Offshore Oil Corp. Institute for Energy Economics, čínsky dovoz plynu v roku 2023 môže túto úroveň prekročiť za rok o 7 %. Čína tak môže v boji o dodávky konkurovať Európe. Iné krajiny, ako napríklad Japonsko, sa tiež snažia vytvárať rezervy, píše Bloomberg.

Kríza

Energetickú krízu v západných krajinách spôsobuje znižovanie ruských dodávok energie do Európy, ako aj sankcie voči Ruskej federácii v energetike. Orgány EÚ opakovane priznali, že Európu čaká náročná zima. Zároveň ale neplánujú zrušiť sankcie.

Celý svet v napätí! Putin prednesie dôležité vyhlásenie
Ruský prezident Vladimir Putin prednesie budúci týždeň počas schôdze na ruskom ministerstve obrany dôležité vyhlásenie, uviedla v nedeľu ruská štátna televízia Rossija-1. "Čakáme na dôležité oznámenia," uviedol v nedeľňajšom vysielaní televíznej... Čítať ďalej
18 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!