To NEVYMYSLÍŠ, to je Zuzana Čaputová
17 | 12 | 2022 I Diana Zaťková

Historik a politológ Eduard Chmelár sa vo svojich najnovších príspevkoch na sociálnej sieti zamýšľa nad nepochopiteľnými krokmi prezidentky Zuzany Čaputovej a upozorňuje, že najčistejším riešením patovej situácie, ktorá je na Slovensku, sú predčasné voľby.

Názor Eduarda Chmelára prinášame v plnom znení.

HLAVA XXII?

Prezidentka dala Hegerovej vláde ultimátum, aby do konca januára urobila všetky potrebné kroky umožňujúce predčasné voľby (v opačnom prípade vymenuje úradnícku vládu).

Zároveň odmieta vyzvať občanov, aby prišli na referendum, ktoré by predčasné voľby výrazne uľahčilo. To nevymyslíš, to je Zuzana Čaputová. Ešte niekto pochybuje, že táto osoba túži po úradníckej vláde?

NAJČISTEJŠÍM RIEŠENÍM TEJTO PATOVEJ SITUÁCIE SÚ PREDČASNÉ VOĽBY

Popri všetkom zdesení zo správania Igora Matoviča (som presvedčený, že samotný akt demisie bol dokonaný, že minister financií ju už len fakticky ukradol), by sme nemali zabúdať na to, že nešlo ani zďaleka o prvý prípad nezvládnutia straty moci. Spomeňme si na Vladimíra Mečiara a jeho nárek "S pánombohom, idem od vás"; na ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, kričiaceho a tlčúceho o stôl pred maštaľou; na spoločensky unavenú Ivetu Radičovú, ktorú museli po vyslovení nedôvery diskrétne odpratať z parlamentu; či na kŕčovitý úsmev Roberta Fica, ktorý po podaní demisie potľapkal prezidenta, že nikam neodchádza.

O protiústavnom divadle so "späťvzatím demisie" ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka ani nehovoriac. To všetko bez toho, že by sme im vystavovali nejaké diagnózy. Osobne mi nadvihla obočie aj reakcia Zuzany Čaputovej. Myslím si, že opis situácie od kancelára úplne postačil, neviem, načo bolo dobré, že ministra na sociálnej sieti znemožnila aj samotná prezidentka. Považujem to za vrcholne nedôstojné a nevkusné. Orol muchy nechytá alebo (ako to skonštatoval bývalý novinár a kňaz Karol Lovaš), v takýchto prípadoch by malo byť jasné, kto je kráľ a kto šašo: na toto tam má hovorcu či príslušných úradníkov.

Je svet pripravený na novú éru odstrašovania?
Existuje najmenej deväť dôležitých prvkov nového metaverza pre odstrašenie protivníka, ktoré budú významné pre vojenských plánovačov, politikov a teoretikov. Čo je metaverzum? O metaverze ste už pravdepodobne počuli. Internet je plný správ o... Čítať ďalej
17 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Preto by sme si nemali dať odpútať pozornosť od podstatných vecí takýmto bulvárnym infotainmentom (preložené do zrozumiteľnej reči: správami, ktoré vás nemajú za cieľ informovať, ale zabaviť). Za oveľa dôležitejšie považujem zabrániť tomu, aby nás niektoré sily odkláňali od predčasných volieb. Je tragikomické, ak sa za "demokratov" spupne vyhlasujú tí, ktorí sa nám 33 rokov po Nežnej revolúcii pokúšajú nahovoriť, že demokratické voľby, v ktorých by mohli utrpieť fiasko, budú "zánikom demokracie" a že ľudia sú príliš hlúpi na to, aby si mohli správne vybrať. To hovorí tá štvrtina voličov, ktorá dosadila na premiérsky stolec Matoviča a my sme im v tom nezabránili...

Nie, priatelia, v skutočnej demokracii bez prívlastkov neexistuje čistejšia možnosť ako vyriešiť túto patovú situáciu, než rozdať karty nanovo v predčasných voľbách. Kto sa bojí "smerohlasu" alebo "fašistov", nikto mu nebráni uplatniť svoje občianske právo a vybrať si niekoho iného. Ale intrigovať proti vôli ľudu v stave, keď 80 percent obyvateľstva nedôveruje súčasnej vláde a dve tretiny chcú predčasné voľby, je všetko možné, len nie "obrana demokracie".

Rozvrat? Dlhé bezvládie? Matovičovi to paradoxne VYHOVUJE
Stiahnutie demisie v poslednej chvíli nebol od ministra financií pochabý čin. Igor Matovič sa nerozhodol iba na základe telefonátu, dal sa viesť svojou politickou intuíciou. A možno správne. Skonštatoval to vo svojom komentári pre denník Pravda... Čítať ďalej
17 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!