Ukrajina môže udrieť na Moskvu! (VIDEO)
06 | 12 | 2022 I Milan Laca

The Guardian: Ukrajina vyvinula útočný dron, ktorý môže doletieť do Moskvy a zaútočiť na ňu.

Podľa autora článku, ukrajinskí inžinieri vyvinuli útočný dron s doletom  tisíc kilometrov. Kyjev vyhlásil, že tieto zbrane už  použili proti ozbrojeným silám Ruska. V článku sa píše, že ak sú údaje poskytnuté ukrajinskou armádou pravdivé, naznačuje to, že územia európskej časti Ruska sú už v dosahu nových ukrajinských  zbraní. 

Potajomky

Ukrajina vraj vyvinula dron bez pomoci západných spojencov. Kyjevský režim navyše neinformuje západ pred vykonaním niektorých operácií. Faktom je, že by sa mohli odradiť Ukrajincov, keďže sa už vyskytli prípady nátlaku na Kyjev, aby neurobil nejaké útoky. Zatiaľ však neexistuje žiadne oficiálne potvrdenie informácií o diaľkovom drone, údajne vynájdenom na Ukrajine.

ŠOKUJÚCE VYJADRENIE ČEČENSKÉHO VODCU KADYROVA
Čečenský vodca Ramzan Kadyrov sa pustil na svojej stránke na sociálnej sieti Telegram do ukrajinského prezidenta Vladimíra Zelenského. Taký náklad ešte nedostal. Podľa Kadyrova je ukrajinský prezident podľa potreby raz nacistom, inokedy uplakaným... Čítať ďalej
06 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová

USA sú opatrné

Americká administratíva sa bojí priameho vojenského konfliktu s Ruskom a jadrovej eskalácie. V tejto súvislosti Spojené štáty nedodali Kyjevu diaľkovú muníciu, ktorá by umožnila priamy úder na územie Ruskej federácie. V poslednom čase sú však čoraz častejšie prípady útokov ukrajinských bezpilotných lietadiel na Rusko. Agentúra Bloomberg je presvedčená, že ide o „nové a nebezpečné kolo“ rusko-ukrajinského konfliktu.

Starý sovietsky dron "Striž"

Kyjev sa pokúša útočiť

5. decembra, zaútočili bezpilotné lietadlá sovietskeho typu na ruské vojenské letiská v Riazanskej a Saratovskej oblasti. Tamojšie ministerstvo obrany vyhlásilo, že systém protivzdušnej obrany detekoval a zostrelil ukrajinské bezpilotné lietadlá. V dôsledku útoku však zahynuli traja vojaci  ruských ozbrojených síl a štyria boli zranení. Drony boli vypustené z Ukrajiny, napísali New York Times, s odvolaním sa na „ukrajinského predstaviteľa“. V článku sa zároveň píše, že kyjevský režim útok nepriznal. Aj 6. decembra v noci zaútočil ukrajinský dron na letisko v Kursku. Podľa gubernátora Kurskej oblasti Romana Starovojta, tam horel zásobník pohonných látok. K obetiam na životoch nedošlo.

Budú ich brzdiť? 

Autori z Bloombergu zdôraznili, že Západ sa teraz pokúsi prinútiť Kyjev, aby sa zdržal ďalších rozsiahlych útokov. Politici dúfajú, že sa tým zníži riziko eskalácie konfliktu a priamej intervencie Severoatlantickej aliancie. NATO sa pokúsi „upokojiť Ukrajincov“, sú o tom presvedčené americké médiá. Aliancia ponúkne Kyjevu viac rakiet zem-vzduch na odrazenie ruských útokov.

Na ruské vojenské letiská sa pokúsili zaútočiť ukrajinské drony
Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že ruské sily zostrelili ukrajinské bezpilotné lietadlá, ktoré útočili na dve vojenské letiská v ruskej Saratovskej a Riazanskej oblasti. Úlomky dronov podľa ruského rezortu obrany zabili tri osoby.... Čítať ďalej
05 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik