Čína VYSMIALA USA: Váš bombardér – B-21je iba PAPIEROVÉ LIETADIELKO!
05 | 12 | 2022 I Diana Zaťková

V piatok bol na významnom podujatí v Kalifornii odhalený americký tajný bombardér – B-21 „Raider“. Keďže ide o prvé bombardovacie lietadlo novej generácie, ktoré USA vyvinuli za viac ako 30 rokov, vysokí americkí vojenskí dôstojníci a médiá preň uskutočnili mimoriadne významnú propagačnú kampaň, informuje Global Times.

Pompézna prezentácia

Americký minister obrany Lloyd Austin tvrdil, že „dokonca aj tie najsofistikovanejšie systémy protivzdušnej obrany budú mať problém odhaliť B-21 na oblohe“. Generálny riaditeľ spoločnosti Northrop Grumman Corp – výrobca lietadiel – sa pochválil, že svet „nikdy nevidel technológiu ako B-21“. 

Vzhľadom na to, že americký minister vzdušných síl Frank Kendall opakovane objasnil nasadenie B-21 na „odstrašenie Číny“, mnohé americké médiá sa vo svojich správach zamerali na „vyrovnanie sa Číny s hrozbou“.

Za normálnych okolností sú zbrane, ktoré sú považované za "palcát vrahov" hlavných mocností, prísne dôverné, ale marketing a propagácia B-21 je taká veľká ako pre "internetovú celebritu". 

Propagandistická vzorka? 

Avšak aj napriek takej obrovskej kampani je skutočná tvár B-21 stále veľmi tajomná. B-21 sa objavil na verejnosti na veľmi krátky čas a vonkajší svet môže získať iba jeho čelné fotografie a konkrétne technické ukazovatele neboli zverejnené. To je v ostrom kontraste s debutom B-2 pred viac ako tromi desaťročiami. 

Koncept vysokého štandardu a veľká opatrnosť vo fyzickom zobrazení sú celkom zaujímavé. To znamená, že bez ohľadu na skutočnú technickú úroveň B-21 je to skôr „propagandistická vzorka“, ktorú americký vojensko-priemyselný komplex potrebuje na zabezpečenie vojenských rozpočtov a na to, aby armáda presadzovala takzvané integrované odstrašovanie proti Číne.

DRSNÉ! Pentagón predstavil svoj nový bombardér B-21 Raider (VIDEO)
Spojené štáty predstavili v piatok svoj najnovší "neviditeľný" bombardér B-21 Raider. Verejnosti ho ukázali po rokoch tajného vývoja v rámci programu Pentagónu zameraného proti novým hrozbám. Nové bombardéry môžu niesť jadrové i konvenčné zbrane... Čítať ďalej
03 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Na jednej strane B-21 nie je len výnosným produktom „teórie hrozieb Číny“ vykonštruovanej americkým vojensko-priemyselným komplexom, ale aj dôležitým článkom v pokračovaní tohto reťazca záujmov. V skutočnosti sa počas siedmich rokov od zadania zákazky až po debut B-21 v nekonečnom prúde vynorili rôzne „teórie čínskych hrozieb“ od pracovníkov, ako je napríklad tajomník amerického letectva. 

Programy ako strategické bombardéry sú drahé od začiatku návrhov dizajnu až po výrobu. Len neustálym zveličovaním „hrozieb“ čínskej vojenskej sily a dokonca vymýšľaním rôznych teórií o „jadrovej expanzii Číny“ môžu získať väčší rozpočet od Kongresu USA. Strategický bombardér je len jednou časťou reformy jadrového odstrašovania „trojice“, ktorú chcú teraz USA zaviesť, konštatuje Global Times.

Využitie príležitosti na zveličenie napätia

Na druhej strane, veľká publicita B-21 tiež predstavuje zámer americkej armády využiť príležitosť na zveličenie napätia v Taiwanskom prielive, a tým urýchliť presun vojenských zdrojov do ázijsko-tichomorského regiónu. A na získavanie spojencov USA. 

Hoci USA vždy chceli sústrediť svoju energiu na riešenie svojho najvýznamnejšieho strategického konkurenta, ich plán preniesť svoju vojenskú moc do ázijsko-pacifickej oblasti brzdili rôzne faktory. Tentokrát americká armáda využila B-21, aby opäť hovorila o Taiwanskom prielive s tým, že to bude hrať úlohu. Chce len využiť príležitosť a ohroziť svojich spojencov, aby ukázala svoje „pokročilé schopnosti“ prilákať svojich spojencov.

Preto vytvorili mýtus, že mať B-21 odradí Čínu. Austin vyhlásil, že „toto nie je len ďalšie lietadlo“. Namiesto toho "je to dôkaz našej stratégie odstrašovania." Americké médiá dokonca pohrozili, že „B-21 Raiders by mohli letieť pod nosom čínskych systémov protivzdušnej obrany S-400 a zasiať Taiwanský prieliv mínami Quickstrike, čo by predstavovalo veľké nebezpečenstvo pre vojenské lode“.

Rusi posilňujú loďstvo
Najnovšia korveta "Merkúr" projekt 20380 vstúpila do Baltského mora. Nová ruská korveta Merkúr, Projekt 20380 po prvýkrát vyplávala do Fínskeho zálivu v Baltskom mori, aby vykonala záverečnú fázu továrenských skúšok. Nová zbraň Ako vyhlásilo... Čítať ďalej
02 | 12 | 2022 | Milan Laca

Odstrašovanie nezaberá

Je však potrebné pripomenúť, že aj keď človek nie je vojenským profesionálom alebo vzdelancom, je ľahké pochopiť, že takzvané odstrašovanie je vždy kombináciou vojenskej sily a politického odhodlania. Počas čínskej občianskej vojny v rokoch 1945 až 1949 medzi Komunistickou stranou Číny (CPC) a Kuomintangom (KMT), posielali USA pokrokové zbrane KMT v malom počte? Koľko amerického vybavenia bolo počas kórejskej vojny (1950 – 1953), ako aj vojny vo Vietname (1954 – 75) zredukované na šrot na bojisku alebo zabavené ako trofeje?

Mnoho ľudí si stále pamätá, že keď pred 34 rokmi debutoval Northrop Grumman B-2 Spirit, o ktorom Pentagon tvrdil, že má schopnosť „globálneho ničenia“, USA sa stali prvou krajinou na svete, ktorá mala tajný prístup k bombardéru, ktorý bol pred americkou verejnosťou propagovaný ako „nočná mora protivníka“. 

Za posledných 30 rokov však pokročilá vojenská technika neumožnila Washingtonu „odpočívať“. Naopak, ešte tvrdšie sa snažili o hegemóniu. Bombardér B-2 bol tiež považovaný za „finančnú katastrofu“ kvôli jeho vysokým nákladom. 

PREKVAPIVÝ ZVRAT VO VYJADRENÍ MACRONA! IDE o MIER!
Západ by mal zvážiť, ako riešiť žiadosť Ruska o bezpečnostné záruky, ak by ruský prezident Vladimir Putin súhlasil s rokovaniami o ukončení vojny na Ukrajine. Uviedol to francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore pre francúzsku televíziu TF1,... Čítať ďalej
03 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová

Na tomto pozadí sa objavil bombardér B-21. Prvou požiadavkou dizajnéra bolo, aby náklady neboli príliš vysoké. Preto, bez ohľadu na to, čím sa Pentagon chváli, v istom zmysle je to skôr tak, že B-21 je „zmenšená verzia“ B-2.

O tom môžu USA len snívať

Samozrejme, aké zbrane USA vyvinú, je ich vec. Ale ak je jeho účelom ohrozovať a zastrašovať Čínu, môžu o tom len snívať. Bez ohľadu na to, do akej miery sa Pentagon spolieha na B-21, keď sa pokúša zasiahnuť do záležitostí cez úžinu, stane sa iba papierovým lietadlom. B-21 sa stane len najnovším dôkazom na výkladnej skrini „zdroja amerického chaosu“.

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Ako zastaviť vojnu
Fejetonista Buckby nazval ruské bezpečnostné záruky spôsobom, ako zastaviť vojnu na Ukrajine. Západní lídri môžu ukončiť konflikt na Ukrajine, ak poskytnú Rusku bezpečnostné záruky. Tento názor vyjadril autor Jack Bakby vo svojom článku pre... Čítať ďalej
04 | 12 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik