Ján Mikas VEDEL, AKO TO BUDE! Naplnili sa jeho prognózy? Prečo si rezort zdravotníctva aj tak hudie svoje?
03 | 12 | 2022 I Eka Balašková

Koniec leta znamenal návrat dovolenkárov, ale aj detí do škôl. Už v septembri sa preto očakávala zhoršená covidová epidemiologická situácia. Otázkou preto bolo, či sa deti budú učiť dištančne, či nás donútia odborníci robiť z domu, alebo dokonca príde ďalší lockdown? Ján Mikas vedel, ako to bude od septembra! A my sa vraciame v čase, aby sme zistili, či sa naplnili jeho prognózy!

Zdvihnutý prst

14. augusta bola aktuálna epidemiologická situácia s covidom priaznivá, ale Ministerstvo zdravotníctva SR, konzílium odborníkov a Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňovali na dôležitosť dodržiavania odporúčaní. Hlavný hygienik Ján Mikas apeloval, aby sme si chránili zdravie - napríklad očkovaním, zvýšenou hygienou rúk, ale aj používaním jednorazových papierových vreckoviek pri kýchaní, či kašli. Odborníci podľa Plusky tiež apelovali na dodržiavanie fyzického odstupu a vyhýbaniu sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí.

"V interiérorch je potrebné dbať na priame, časté a účinné vetranie. V prípade, ak hrozí zvýšené riziko nákazy, odporúča sa nosiť správne nasadné rúško či respirátor," pripomínali pred niekoľkými mesiacmi.

Opatrenia nehrozili, pokiaľ ...

"Pokiaľ sa neobjaví nejaký významný variant, ktorý by zmenil aktuálnu situáciu k horšiemu, tak nepredpokladáme, že by sme museli pristúpiť k takým vážnym opatreniam, ako sme pristúpili v minulosti," zdôrazňoval Mikas a pripomenul platnosť dvoch vyhlášok ÚVZ SR, ktoré sa týkali nosenia respirátorov a izolácie počas karantény.

Nabádal k prevzatiu zodpovednosti

"Nemusí byť niečo napísané ako povinnosť vo vyhláškach, ak má niekto pocit, že je v nejakom ohrození alebo sa cíti nekomfortne, nech si dá rúško, nie je to hanba," ozrejmil Ján Mikas s tým, že to, ako sa bude pandémia vyvíjať, záleží aj od nášho správania sa v hromadne navštevovaných priestoroch.

OTP riešiť nemal v pláne...

"Nie je naším cieľom robiť opatrenia týkajúce sa povinností, chceli by sme ísť cestou odporúčaní a informovať ľudí o tom, ako sa chrániť," vysvetlil hlavný hygienik, ktorý neočakával návrat k režimu OTP.

Pripúšťal aj možnosť "s covidom do práce"

"Ja si myslím, že v priebehu niekoľkých rokov to tak skončí. Pravdepodobne bude covid braný ako akútne respiračné ochorenie. Človek bude môcť chodiť aj do práce, ale je dôležité, aby si zvážil či ísť, či nie. Odporúčam však radšej zostať doma, nepodceniť situáciu a vyležať to, netreba so zdravíť hazardovať," pripomenul hlavný hygienik. 

Pre istotu však...

Inštitúcie a školy mali zohľadniť dodržiavanie odporúčaní. Patrilo tam aj udržiavanie odstupov, používanie dezinfekcie, ako aj  časté vetranie priestorov. Tak isto upozornil, aby aktualizovali pandemické pohotovostné plány, ktoré by podľa potreby vedeli flexibilne reagovať na vývoj, ktorý je len ťažko predvídateľný.

Prognózy hlavného hygienika sa takmer všetky naplnili.

Ministerstvo zdravotníctva dnes aj tak vyhlásilo, že neplánuje v najbližšej dobe navrhnúť zrušenie mimoriadnej situácie v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19. Podľa rezortu má stále oprávnený a opodstatnený význam. Argumentuje aj tým, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dosiaľ neohlásila koniec globálnej pandémie.

"V súčasnosti sú používané a stále potrebné napríklad opatrenia pre realizáciu výjazdového očkovania pre imobilných pacientov, uskladňovanie a distribúciu materiálno-technického vybavenia (napríklad ihly a striekačky, vakcíny) alebo prevádzku vakcinačných centier," načrtol rezort.

NEUVERÍTE! Ministerstvo zdravotníctva TOTO URČITE NEPLÁNUJE!
Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR neplánuje v najbližšej dobe navrhnúť zrušenie mimoriadnej situácie v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19. Podľa rezortu má stále oprávnený a opodstatnený význam. Argumentuje aj tým, že Svetová zdravotnícka... Čítať ďalej
03 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik