VIANOČNÝ DARČEK? Pellegrini vie, ako potešiť Slovákov!
02 | 12 | 2022 I Eka Balaskova

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini upozorňuje, že podpisy pod návrh na vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera dali aj poslanci za Hlas, keďže aj tak to podľa neho povedie k predčasným voľbám. Hovorí tiež o tom, že po predčasných voľbách Slovensko určite neostane v chaose a načrtol, ako by to mohlo fungovať.

Jeho riešenie je politicky regulérne, pretože je to vecou dohody. Rovnako, ako aj prijatie rozpočtu, pri ktorom vláda nemá dostatok hlasov na jeho prijatie. 

Návrh na vyslovenie nedôvery celej vláde

Vo štvrtok Richard Sulík (SaS) oznámil, že za pomoci podpisov strany Hlas-SD vyzbierali podpisy potrebné na návrh na vyslovenie neôvery premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) a teda celej jeho vláde. Peter Pellegrini podpisy svojich poslancov vysvetľuje tým, že vláda keď už hasí nejaké problémy, tak vždy na poslednú chvíľu. 

On sám je presvedčený, že každý mesiac tejto vlády spôsobuje len väčšie škody Slovensku, preto návrh SaS víta.

"My sme im tie podpisy dali, lebo kým doteraz sa nejako nevyhranili, nehlasovali jednotne, tak dnes je najväčšia šanca, že pri tomto hlasovaní chcú zahlasovať za vyslovenie nedôvery. A to spolu so zbytkom opozície a nezaradenými dáva veľkú šancu na reálne vyslovenie nedôvery," myslí si Peter Pellegrini, podľa ktorého je Hegerova a Matovičova vláda "expertom na to, ako ľuďom predať teplý vzduch".

Víta aj kroky vlády smerom k riešeniu situácie s energiami, no tu je dosť opatrný. Treba si počkať, čo to prinesie, hodnotiť bude možné až potom.

SaS má toho dosť! Richard Sulík oznámil, čo urobia!
Opozičná SaS podá do Národnej rady (NR) SR návrh na vyslovenie nedôvery vláde, vyzbierala podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze. Informovali o tom predstavitelia strany na štvrtkovej tlačovej konferencii. Šéf liberálov Richard Sulík vyhlásil,... Čítať ďalej
01 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Predčasné voľby sú stále "v hre"

"Väčšina ľudí si želá predčasné voľby. Veľká väčšina ľudí nedôveruje tejto vláde. Pri odvolávaní vlády sa ukáže, kto si oblečie aký dres," hovorí predseda Hlasu, pričom podľa neho treba sledovať, kto "záhadne" ochorie, alebo zmešká hlasovanie, čím pomôže tej vláde prežiť.

Na predčasné voľby to Pellegrini vidí aj preto, že nech prezidentka poverí zostavením vlády hocikoho, nik nebude schopný zagarantovať koalíciu so 76 poslancami tak, aby nebola vláda zase menšinová. Hlasovanie o nedôvere vláde môže byť "spúšťacím momentom" pre procesy prípravy predčasných volieb.

Tie by podľa neho mohli byť koncom júna, alebo začiatkom septembra.

Čo však po predčasných voľbách

"Preferujem, aby po predčasných voľbách dovládla vláda v demisii, ktorá má oklieštené právomoci, ale ako opozícia sme garantovali, že pokiaľ bude dohoda na predčasných voľbách, nenecháme krajinu v totoálnom marazme a v parlamente sa vždy nájde väčšina hlasov na strategické zákony, ktoré by mali byť predmetom pomoci občanom a ekonomike," vysvetľuje Pellegrini.

Súčasťou dohôd by podľa neho pritom mohlo byť aj prijatie štátneho rozpočtu s tým, že dohoda oaj s termínom predčasných volieb by bola presne formulovaná. Tých podmienok by tam však bolo viac, zvlášť teda k pozmeňovacím návrhom k rozpočtu.

"Budúci týždeň bude z pohľadu budúcnosti Slovenska rozhodujúci. Bude sa hlasovať o nedôvere vláde a tiež sa na program dostane prijímanie rozpočtu," poznamenáve Pellegrini.

Úrad špeciálnej prokuratúry si podľa samosudcu robí, čo chce
Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) 30. novembra zamietol obžalobu na advokáta Mareka Paru. Tú podal ešte v septembri prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Podľa sudcu obžaloba obsahuje vážne procesné chyby, čo bol aj dôvod na jej... Čítať ďalej
02 | 12 | 2022 | Eka Balaskova

Donútia koalíciu rokovať

"Ak by krajina neschválila rozpočet, tak 1. januára ide do rozpočtového provizória. Môžeme teda minúť jednu dvanástinu z rozpočtu pre rok 2022. Ak sa rozpočet schváli o dva, tri, štyri týždne, krajine nič nehrozí, pretože z tej jednej dvanástiny sa dajú ufinancovať aj zvýšené platy, aj všetko," vysvetľuje Pellegrini. Problém by nastal, keby provizórium trvalo celý rok. 

"Ak koalícia chce, aby rozpočet prešiel, bude musieť vyjednávať s opozíciou," poznamenáva predseda Hlasu. Ten si dokonca myslí, že Igor Matovič má v úmysle škodiť Slovensku.

Ak vláda má mandát, nech si rozpočet schvália. Ak ho nemá, nech sa s nami dohodne o predčasných voľbách a toto všetko je zo stola preč. Ale nech bahno neúspechu nehádžu na opozíciu," vyčíta Pellegrini vláde. 

Hlas už nie je len "Pellegriniho jedenástka"

Peter Pellegrini je rád, že po dvoch rokoch fungovania majú vybudované aj regionálne štruktúry a o úspechu strany hovorí aj úspech v komunálnych voľbách. 

"Som veľmi rád, že máme medzi sebou ľudí, ktorí nikdy predtým v politike neboli. Na pozadí pracuje množstvo skupín pre rôzne oblasti, takže potom aj na výkonné funkcie bude z čoho čerpať," vysvetľuje Peter Pellegrini s tým, že potrebujú aj ľudí nie len politicky, ale aj odborne zdatných. Hlas sa podľa neho pripravuje na to, aby keď dostane mandát od ľudí, pripravuje sa na to, aby sa ho vedela ujať zodpovedne.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik