Úrad špeciálnej prokuratúry si podľa samosudcu robí, čo chce
02 | 12 | 2022 I Eka Balaskova

Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) 30. novembra zamietol obžalobu na advokáta Mareka Paru. Tú podal ešte v septembri prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Podľa sudcu obžaloba obsahuje vážne procesné chyby, čo bol aj dôvod na jej zamietnutie.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila advokáta Mareka P. v apríli za to, že sa mal podieľať na kriminalizácii prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka. Po obvinení bol Marek P. takmer dva mesiace väzobne stíhaný.

Sudcov argument

"Obžalobu sudca preskúmal a podľa jej obsahu a obsahu spisu zistil, že sú tu dané dôvody na jej odmietnutie a vrátenie prokurátorovi, lebo zistil procesné chyby, ktoré považuje za závažné, pričom v ich dôsledku došlo aj k porušeniu práva na obhajobu," argumentuje sudca.

TO BUDE KRIKU! Odmietnutá obžaloba na advokáta Mareka Paru
Samosudca banskobystrického pracoviska Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) odmietol obžalobu podanú prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na advokáta Mareka P. Dôvodom sú závažné procesné chyby. Rozhodnutie nie je právoplatné.... Čítať ďalej
01 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Pomsta

OČTK podľa Paru ignorovali základné práva na obhajobu a tiež niekoľko dôkazov v jeho prospech. 

"Predovšetkým nezabezpečili vyšetrovací spis ČVS: PPZ-143/NKA-BA2-2021, v ktorom bolo tesne pred mojim vznesením obvinenia zastavené trestné stihanie za ten istý skutok. Je teda zrejmé, že celé konanie voči mne je účelové a predstavuje pomstu za výkon obhajoby v pripade Očistec," povedal pre Topky Para. 

Obžaloba bez obvinenia

Špirko v prípravnom konaní nebol v postavení poškodeného, navyše sudcovi zo spisu nie je jasné, či boli Špirko a Kováčik pred výsluchom zbavení mlčanlivosti.

"Obžaloba bola podaná za skutok, za ktorý nebolo Marekovi Parovi vznesené obvinenie," uvádza sudca ďalšie pochybenie. Ďalšou závažnou procesnou chybou podľa samosudcu bolo aj to, že nastolené skutkové okolnosti činu neboli riadne zisťované.

Príbeh Špirkovej diskreditácie

Mareka Paru zadržala NAKA 20. apríla a takmer dva mesiace bol stíhaný väzobne. Podľa obvinenia Para vedome pomáhal členom zločineckej skupiny, ktorá sa na pokyn Norberta Bődőrta mala pokúsiť zdiskreditovať Vasiľa Špirka 

"Skupina bola formovaná minimálne od roku 2012 a zosnoval ju Ing. Norbert Bödör za súčinnosti Tibora Gašpara a ďalších, kde cieľom tejto skupiny bolo páchať najmä trestné činy korupcie, zneužívania právomoci verejného činiteľa, ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, neoprávneného nakladania s osobnými údajmi, za účelom priameho aj nepriameho získania finančných a iných výhod pre jej členov," píše sa v uznesení. 

KAUZA "PYTLIACKA CHATA" ŽIJE!
Prípad kauzy poľovnícka chata sa naďalej vyšetruje. "Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vo veci naďalej vedie vyšetrovanie. Viac informácií nie je možné poskytnúť," priblížil pre TASR vedúci oddelenia komunikácie Prezídia... Čítať ďalej
01 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik