Nie všetky medvede sa už uložili na zimný spánok, problémy hlásia v týchto oblastiach
02 | 12 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Niektoré medvede sa v Tatranskom národnom parku (TANAP) stále neuložili na zimný spánok. Dôkazom sú medvedie stopy v Belianskych Tatrách, ktoré tam objavili ochranári. Správa TANAP-u uviedla, že medvede v niektorých prípadoch môžu hibernáciu odložiť, oddialiť či prerušiť, dôvodov je niekoľko.

"Jedným z nich je dostatok potravy, čo našu najväčšiu šelmu odláka od zimného odpočinku. Ďalším je vyrušovanie, neraz majú jej prebudenie na svedomí aj hlučnejší návštevníci pohybujúci sa v okolí brlohov," uvádza Správa TANAP-u. Okrem toho sa pod neskorší zimný spánok môže podpísať aj teplejšia zima. V prípade vytrácajúcich sa pravých studených zím dochádza podľa ochranárov k skrátenej či dokonca "nulovej" hibernácii.

Problém s medveďmi majú aj v okrese Lučenec

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR v Banskej Bystrici v piatok informovala o usmrtení medveďa hnedého dopravným prostriedkom, ku ktorému došlo na úseku medzi obcami Mýtna a Píla v okrese Lučenec. Hlásenie od odborného lesného hospodára dostala 1. decembra.

Podľa ŠOP SR aj táto kolízia poukazuje na význam zelených riešení pri výstavbe rýchlostnej komunikácie R2.

"Tento, ako aj ďalšie prípady evidovaných kolízií veľkých šeliem s dopravnými prostriedkami v dotknutom úseku poukazuje na význam územia z hľadiska migrácie veľkých šeliem v smere juh - sever," konštatoval Csaba Balázs, zoológ Správy Chránenej krajinnej oblasti Cerová vrchovina.

Slovák povedal krutú PRAVDU, ktorú politici odmietajú počuť! Kategorický SER*EM na takýto systém!
Dlhodobo najčítanejší článok z blogu denníka SME doslova šokuje! Jeho autor v ňom popisuje starosti, s ktorými sa stretávajú mnohí denne. Žijeme v krajine, kde ak človek 40 rokov zamestnaný a odvádzajúci si odvody dostane vážny zdravotný problém má... Čítať ďalej
02 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Úsek cesty I/16 medzi obcami Mýtna, Píla a Podkriváň pretína významný migračný koridor veľkých šeliem, ktorý prepája jadrové územie v oblasti Poľany a Nízkych Tatier s pohoriami južného Slovenska a severného Maďarska. ŠOP SR tam dlhodobo mapuje migračné koridory aj prostredníctvom medzinárodných projektov.

Na mieste, kde došlo k usmrteniu chráneného živočícha, prebiehajú intenzívne stavebné práce na rýchlostnej komunikácii R2.
"Komunikácia musí byť z dôvodu bezpečnosti dopravy oplotená z obidvoch strán. Oplotené líniové stavby sú zároveň významnými bariérami v migrácii veľkých suchozemských cicavcov," zdôraznil Csaba Balázs.

ŠOP SR pri procese posudzovania vplyvov na životné prostredie stavby R2 presadzovala riešenia, ktoré v budúcnosti zmiernia vplyv líniovej stavby na migráciu živočíchov. V tejto oblasti je plánovaná estakáda a vybudovanie ekoduktu. Ako dodal zoológ, v nížinatej krajine je nevyhnutné pri stavbe diaľnic a rýchlostných komunikácií budovanie zelených mostov v dostatočnej hustote a v parametroch.

Milan Uhrík v šoku: Arogancia EK je jej právom! (VIDEO)
Slovenský europoslanec Milan Uhrík vystúpil v pléne Európskeho parlamentu s pár otázkami, týkajúcimi sa pozastavenia dotácií pre Maďarsko. Odpoveď progresívnej kolegyne Sophie in´t Veld z Holandska ho nepotešila. Uhríka v jeho vystúpení zaujímalo,... Čítať ďalej
02 | 12 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik