Milan Uhrík v šoku: Arogancia EK je jej právom! (VIDEO)
02 | 12 | 2022 I Eka Balaskova

Slovenský europoslanec Milan Uhrík vystúpil v pléne Európskeho parlamentu s pár otázkami, týkajúcimi sa pozastavenia dotácií pre Maďarsko. Odpoveď progresívnej kolegyne Sophie in´t Veld z Holandska ho nepotešila.

Uhríka v jeho vystúpení zaujímalo, ako je možné, že si Európska komisia prisvojila právo rozhodovať o niektorých veciach, ktoré by mali patriť výlučne pod kompetenciu jednotlivých členských štátov. 

Žiadosť Európskej komisie

Uhríkovo vystúpenie bolo k prednesenej správe o stave práva v Európskej únii, ktorú vnímal v kontexte s tým, že Európska komisia zmrazila Maďarsku eurofondy vo výške 7,5 miliardy eur. Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že zachová svoj pôvodný návrh z 18. septembra na pozastavenie 65 percent záväzkov pre tri operačné programy v rámci politiky súdržnosti, čo predstavuje 7,5 miliardy eur z bežného rozpočtu EÚ vyčlenených pre Maďarsko. 

Informáciu na spoločnej tlačovej besede potvrdili výkonný podpredseda EK pre hospodárske otázky Valdis Dombrovskis, eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders a eurokomisár pre rozpočet Johannes Hahn.

Maďari NETANCUJÚ tak, ako EÚ PÍSKA
Európska komisia zmrazila Maďarsku eurofondy vo výške 7,5 miliardy eur! Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že zachová svoj pôvodný návrh z 18. septembra na pozastavenie 65 percent záväzkov pre tri operačné programy v rámci politiky... Čítať ďalej
30 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Maďari budú musieť reagovať

Milan Uhrík si myslí, že Maďarsko bude reagovať vetom ďalšej pomoci Ukrajine, alebo protiruských sankcií, ktoré podľa Uhríka neberajú bizarný rozmer. 

"EÚ by sa mala viac zameriavať na to, na čo vznikla. Na ekonomickú spoluprácu jednotlivých štátov, ktorá je výhodná pre všetkých a nikoho nijakým spôsobom nedráždi," hovorí Milan Uhrík a podotýka, že ani Slovensko nevstupovlo do EÚ preto, aby ho hodnotila, čo robí dobre, alebo zle. Prirovnáva ju k učiteľovi, ktorý chce hodnotiť dieťa nie za predmety, ktoré vyučuje, ale za to, čo robí vo svojom voľnom čase s rodičmi.

Kto bude hodnotiť Európsku komisiu?

"Zaujímalo by ma, prečo EÚ hodnotí tieto hodnoty v jednotlivých štátoch, na základe čoho? Kto určil, že práve ona vie, čo je to správne a čo nesprávne? Kto dal ten mandát a kto kedy posúdi EK za utajované tendre vakcín a komunikáciu pani Leyenovej s Pfizerom," zaujímalo Uhríka.

Flickr.com

Odpoveď holandskej europoslankyne vás prekvapí

"Kolega sa pýtal, kto dal komisii mandát a komu sa zodpovedá. Nuž my, pán kolega! Prečítajte si zmluvy. Je to článok 17, odsek 8, ktorý hovorí o zodpovednosti. My sme komisiu zvolili do úradu! Komisia je strážca zmlúv, preto sa od nej očakáva tento druh posudzovania," reagovala poslankyňa Sophie in´t Veld.

www.facebook.com/ing.milan.uhrik/videos/900469234692629

ROZKLAD EÚ SA PRÁVE ZAČAL!
Niekto sa tu zahráva s ohňom. Kto? Maďarsko, alebo Európska únia a jej politici? Ťažko povedať, pretože to, ako to celé dopadne ukáže až čas. Isté však je, že niekto bude musieť ustúpiť. Možné je však aj to, že po Veľkej Británii opustí EÚ aj jej... Čítať ďalej
30 | 11 | 2022 | Tibor Malý

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik