USA: Ukrajina zvíťazí!
01 | 12 | 2022 I Milan Laca

Americká veľvyslankyňa pomenovala  tri zložky víťazstva Ukrajiny.

Veľvyslankyňa USA na Ukrajine Bridget Brinková hovorí, že o víťazstve Ukrajiny vo vojne s Ruskom nepochybuje.

Je presvedčená

Ako píše spravodajca  Európskej pravdy, americká  diplomatka  topovedala  počas Kyjevského bezpečnostného fóra. "Ani predtým  som nepochybovala o tom, že Ukrajina vyhrá. Teraz nie sú žiadne pochybnosti," zdôraznila Brinková.

Tri časti víťazstva

Dodala, že víťazstvo Ukrajiny pozostáva z troch zložiek. "Toto je v súlade s Chartou OSN, obnovenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny. Okrem toho je to stíhanie za vojnové zločiny. Cestou po Ukrajine som videla hrozné stopy vojnových zločinov. Tých, ktorí ich spáchali, treba postaviť pred súd. A napokon je to zaplatenie reparácií. Tu sa USA a svet zaviazali pomôcť Ukrajine s obnovou,“ povedala americká veľvyslankyňa. 

Miliardy pre kamarátov
MMF vyhlásil, že podpora Ukrajiny si bude vyžadovať 3-5 miliárd dolárov MESAČNE od západných krajín. Podľa šéfky Medzinárodného menového fondu Kristaliny Georgievovej, na základe dostupných informácií možno povedať, že Kyjev dostane potrebnú... Čítať ďalej
01 | 12 | 2022 | Milan Laca

Z rozhovoru veľvyslankyne pre Európsku pravdu

- Ako by sa podľa vás mala skončiť vojna s Ruskom? Malo by byť na konci rokovania s Ruskou federáciou, mala by byť nejaká dohoda atď.?

- Už sme viackrát povedali a potvrdil to tu aj štátny tajomník,  demokraticky zvolený líder Ukrajiny musí rozhodnúť, kedy sa rokovania začnú, ako budú pokračovať a čo znamená víťazstvo.

- Takže by mali byť rokovania?

- ...mojou úlohou a našou úlohou je podporovať Ukrajinu v jej rozhodovaní o jej budúcnosti. Cieľom našej politiky je suverénna, nezávislá, demokratická a prosperujúca Ukrajina, schopná sa brániť a odrádzať od ruskej agresie. Za týmto účelom podporujeme schopnosť Ukrajiny rozhodovať o svojej budúcnosti.

- Postoj ukrajinského ľudu je známy: absolútna väčšina je až do posledného metra proti kompromisom týkajúcim sa návratu Krymu a Donbasu. Prezident Zelenskyj hovorí, že nie je pripravený hovoriť s Ruskom. Stále sme ale z USA nepočuli vetu: "Sme za to, aby Ukrajina počas tejto vojny plne získala kontrolu nad svojím územím." Môžete to povedať?

- ...Verejne hovoríme, že to nechávame na zváženie vodcu Ukrajiny, prezidenta Zelenského, ktorý musí definovať, čo je víťazstvo, a kto musí rozhodnúť, kedy a ako začať rokovania s Ruskom. A ako sme už viackrát povedali, podporujeme suverenitu, nezávislosť a celistvosť Ukrajiny. Nebudem sa púšťať do našich diplomatických a vojenských diskusií o tom, ako lepšie podporiť Ukrajinu v bitkách, ktoré teraz prebiehajú. Ale znova poviem, že dodávky USA sa menia podľa vojenských potrieb. Momentálne nás fascinuje, ako Ukrajina pôsobí na bojisku, ako vedie protiofenzívu, ktorá sa, samozrejme, ešte neskončila. Inšpiruje nás fakt, že v bitkách vraciate významné územia.

Von der Leyenová vyvolala KONFLIKT s Ukrajinou! A RIADNY...Iba omylom?
Predsedníčka Európskej komisie zverejnila video, v ktorom skonštatovala: "Odhaduje sa, že do tejto chvíle zahynulo 20 tisíc ukrajinských civilných občanov a 100 tisíc príslušníkov ozbrojených síl." To okamžite vyvolalo diplomatickú búrku... status... Čítať ďalej
01 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik